Debat

MS: Nye medier er positive for demokratiet

REPLIK: De elektroniske medier har åbnet op for mere direkte dialog imellem borgere og politikere, men de nye muligheder skal håndteres på en fornuftig måde. Det skriver Frans Mikael Jansen, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, i et svar til Bendt Bendtsen (K).

De elektroniske medier giver mange nye muligheder for en mere direkte dialog imellem borgere og politikere, og for at vælgergrupper kan manifestere deres synspunkter individuelt og kollektivt. Det mener Frans Mikael Jansen, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.
De elektroniske medier giver mange nye muligheder for en mere direkte dialog imellem borgere og politikere, og for at vælgergrupper kan manifestere deres synspunkter individuelt og kollektivt. Det mener Frans Mikael Jansen, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Frans Mikael Jansen
Generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke

I sin replik 9.4 opfordrer Bendt Bendtsen til, at vi skal tænke os grundigt om og tage vores metoder op til overvejelse.

Mellemfolkeligt Samvirkes løbende arbejde med at informere den politiske debat og påvirke politiske beslutningsprocesser inden for vores mærkesager tager mange forskellige former afhængigt af den konkrete kontekst. Vi fremsender materiale til politikere, vi mødes med ordførere og søger foretræde for udvalg.

Vi indgiver høringssvar, afholder konferencer, workshops og debatarrangementer med deltagelse af politikere. Desuden benytter vi os af pressen og af de sociale medier, ligesom vi indsamler underskrifter og går i samarbejde med folketingsmedlemmer om at rejse §20 spørgsmål i Folketinget. Vi tænker os meget godt om, når vi vælger og sammensætter vores metoder.

Vi forsøger naturligvis også at oplyse og engagere borgere og vælgere i en folkelig debat om de sager, vi forsøger at rejse.

Vi forventer, at en folkevalgt politiker vil holde sig orienteret, når mange mennesker vælger at kontakte ham eller hende og eventuelt sende et enslydende svar tilbage til dem, der har sendt disse henvendelser – hvilket så kan give mulighed for en efterfølgende mere specifik dialog med enkeltpersoner.

Frans Mikael Jansen
Generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke

Partiernes egne medlemmer og vælgere – som jo deler mange grundholdninger med de politikere, som de har valgt - kan være ganske effektive, når det drejer sig om at få adgang til politikere og påvirke deres holdninger til enkeltsager.

Men det er grundlæggende i meget af vores virke både i Danmark og ude i verden, at vi ønsker at sikre borgere yderligere mulighed for at handle og ’gøre noget’. Sagen er jo, at mange borgere sidder ganske magtesløse og frustrerede, når verdens rædselsfulde og umenneskelige katastrofer udspiller sig og presser sig på. Eller når de beslutninger, der bliver truffet, trækker verden i den gale retning.

En ganske særlig situation
Afstemningen i Europaparlamentet i december 2014, som Bendt Bendtsen henviser til, var en ganske særlig situation. Politikerne skulle stemme om en politisk anerkendelse af Palæstina blot få måneder efter, at israelske styrker gentagne gange havde angrebet beboerne i Gazastriben.

Den 51-dages lange krig kostede 2200 mennesker livet, størsteparten af dem civile, herunder mere end 500 børn, og flere tusinder sårede. Flere end 500.000 palæstinensere blev fordrevet under bombardementerne, og i dag er mere end 100.000 mennesker stadig hjemløse.

I Mellemfolkeligt Samvirke mener vi, at den politiske anerkendelse af Palæstina er et meget vigtigt skridt mod at sikre fred og menneskerettigheder i forholdet mellem Israel og Palæstina – og dermed undgå gentagelsen af de forfærdelige krigshandlinger.

Derfor var det helt bevidst, at vi lige op til afstemningen bidrog til at gøre det lettere for vælgerne at kontakte deres repræsentant i Europaparlamentet igennem et delvist automatiseret brev. Det skete, efter, at vi havde indsamlet op imod 40.000 underskrifter, arrangeret tre store demonstrationer og anvendt en lang række andre kanaler for at få politikerne i tale.

En positiv udvikling af demokratiet
Jeg forstår godt, at det kan være irriterende at få spammet sin arbejdsmail med enslydende breve fra mange mennesker. Men vi er også klar over, at der findes metoder til at omdirigere sådanne henvendelser, og at man naturligt vil benytte sig af sådanne faciliteter. Vi forestiller os heller ikke, at politikerne skal gå i dialog med hver enkelt vælger, som fremsender et automatiseret brev.

Men vi forventer, at en folkevalgt politiker vil holde sig orienteret, når mange mennesker vælger at kontakte ham eller hende og eventuelt sende et enslydende svar tilbage til dem, der har sendt disse henvendelser – hvilket så kan give mulighed for en efterfølgende mere specifik dialog med enkeltpersoner.

De elektroniske medier giver mange nye muligheder for en mere direkte dialog imellem borgere og politikere, og for at vælgergrupper kan manifestere deres synspunkter individuelt og kollektivt. Det synes vi i Mellemfolkeligt Samvirke er en positiv udvikling af demokratiet. Men det er klart, at både vi og politikerne skal vænne os til at håndtere disse muligheder på en fornuftig måde, hvad enten man er afsender eller modtager. Vi skal tænke os godt om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

Frans Mikael Jansen

Fhv. generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke
lærer (Jonstrup Statsseminarium 1980), cand.scient.soc. i international udvikling & forvaltning (RUC 1990)

0:000:00