Debat

MS: Vaccine-nationalisme sender flere i udviklingslandene ud i fattigdom

DEBAT: I Zimbabwe tvinger coronakrisen unge piger helt ned til 10-12 år ud i sexarbejde for at overleve. Danmarks og de rige landes vaccine-nationalisme gør kun situationen endnu værre, skriver Tim Whyte.

Når Danmark og andre rige lande hamstrer coronavacciner, går der længere tid, før folk i fattige udviklingslande kan blive vaccineret. Det vil sende endnu flere ud i fattigdom, skriver Tim Whyte.
Når Danmark og andre rige lande hamstrer coronavacciner, går der længere tid, før folk i fattige udviklingslande kan blive vaccineret. Det vil sende endnu flere ud i fattigdom, skriver Tim Whyte.Foto: Philimon Bulawayo/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tanya og Lydia har delt deres lille ydmyge bolig op, så de begge kan tage sexkunder med hjem. Normalt foregår det kun om natten, når det er mørkt. For mørkt er der i slumkvarteret Hopley uden for Zimbabwes hovedstad, Harare, hvor der ingen elektricitet er.

Men når de to unge piger for alvor er på spanden, tager de også sexkunder om eftermiddagen – og drikker mod til sig i billig sprut.

Lydia og Tanya, som jeg kalder dem her for at beskytte deres identitet, er et søskendepar på 17 og 20 år. De bor sammen med Tanyas lille datter. Forældrene er døde og de to søstre er blot to af alt for mange unge, der i Zimbabwe må ty til prostitution og kriminalitet for at overleve.

Piger helt ned til 10-12 år går på gaden for at sælge deres kroppe, så de kan få råd til at købe mad. Mange børn er alene, da deres forældre er døde af hiv og aids, som er et stort problem i Zimbabwe. Derfor dropper større søskende ud af skolen for at skaffe penge til at tage sig af deres mindre søskende.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Skyhøj arbejdsløshed og flere sexarbejder
Sådan var den rå virkelighed i Zimbabwe allerede inden, covid-19 spredte sig i landet for et års tid siden. Med coronaen er endnu flere unge piger begyndt at sælge deres kroppe for at skaffe penge til dagen og vejen, fortæller mine lokale samarbejdspartere i Zimbabwe.

Mange unge har mistet deres arbejde på grund af nedlukninger og konkurser, og det har sendt en i forvejen skyhøj arbejdsløshed mod nye højder. Resultatet er endnu flere unge sexarbejdere. Blandt dem er unge, der dropper skolen og trækker på gaden for at kunne bidrage til familiens overlevelse.

Mange unge har mistet deres arbejde på grund af nedlukninger og konkurser, og det har sendt en i forvejen skyhøj arbejdsløshed mod nye højder. Resultatet er endnu flere unge sexarbejdere. 

Tim Whyte
Generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke

Desværre har vi nok ikke set det værste endnu.

Med Danmarks og de andre rige landes hamstring af coronavacciner må folk i fattige og stærkt udfordrede lande som Zimbabwe kigge langt efter et stik i armen, og på den måde vil vaccine-nationalismen sende endnu flere mennesker i udviklingslandene ud i fattigdom og armod med sexarbejde som en af få muligheder for at skaffe til dagen og vejen.

Danmark må gå forrest
Med andre ord: Dér, hvor nøden før var stor, er den nu ekstrem, og det kalder på en akut håndsrækning fra verdens rige lande.

Den vil blandt andet blive rakt ud, når den årlige Danmarks Indsamling løber af stablen på lørdag 6. februar, men vi har også brug for, at de rige lande regeringer viser globalt samfundssind.

Læs også

Herhjemme har både politikere og medier med stort alvor påpeget udviklingslandenes udfordringer med coronaen – der er forstærket af, at mange af landene i forvejen er tynget af en stor gæld, der betyder, at de bruger langt flere penge på at betale afdrag og gæld til de rigere lande, end de bruger på eksempelvis deres sundhedsvæsen.

Lad bekymringen blive omsat til handling: Det er nu, at Danmark skal gå forrest og presse på for en reel fair fordeling af vacciner til udviklingslandene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00