Debat

NGO-kampagne skal bringe globalt ansvar ind i valgkamp

DEBAT: 2015 er året med et dansk folketingsvalg og et muligt nyt historisk kapitel på udviklingsområdet. Derfor er flere organisationer som IBIS og Red Barnet gået sammen om kampagnen 'Vælg Verden', som skal sætte fokus på Danmarks ansvar i verden.

Vagn Berthelsen, generalsekretær i IBIS.
Vagn Berthelsen, generalsekretær i IBIS.Foto: Anders Thormann
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Vagn Berthelsen, Mimi Jakobsen, Frans Mikael Jansen og Birgitte Qvist-Sørensen
Henholdsvis generalsekretær i IBIS, generalsekretær i Red Barnet, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke og generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Danmark er kendt for sit lederskab og bidrag til kampen for en mere retfærdig og bæredygtig verden. De næste år vil vores indsats være vigtigere end nogensinde. Med FN’s generalsekretær Ban Ki-moon’s ord: ’We are on the threshold of the most important year of development since the founding of the United Nations itself.’

Mimi Jakobsen, generalsekretær i Red Barnet.
Mimi Jakobsen, generalsekretær i Red Barnet. Foto:

Folketingsvalget finder sted i et ekstraordinært år. 2015 er året, hvor vi kan skrive os ind i verdenshistorien som den generation, der afskaffede fattigdom, stoppede klimaforandringerne og sikrede en bæredygtig udvikling, før det var for sent. Det vil ske ved en række store internationale møder i Addis Ababa i juli, i New York i september og endelig ved klimatopmødet COP21 i Paris i december. Her skal den danske regering spille en aktiv og fremsynet rolle, hvis gode aftaler skal kunne opnås.

Frans Mikael Jansen, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.
Frans Mikael Jansen, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke. Foto:

Verden står i dag med en række meget alvorlige humanitære, sikkerhedsmæssige og klimamæssige udfordringer, samt den største flygtningestrøm verden har set siden anden verdenskrig. Den seneste strøm af bådflygtninge fra Afrika, og de uhyggelige menneskelige tragedier vi er vidne til her, viser, hvor vigtigt det er, at vi adresserer de bagvedliggende årsager som fattigdom og ulighed.

Birgitte
Qvist-Sørensen, generalsekretær
i Folkekirkens Nødhjælp.
Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Foto:

Vælg verden
Derfor samarbejder de danske udviklings- og miljøorganisationer i kampagnen Vælg Verden (www.vælgverden.dk). Kampagnen vil engagere vælgere og folketingskandidater om dansk udviklingssamarbejde og vores globale ansvar i diskussion i medierne, til valgdebatter, på de sociale medier og i direkte kontakt.

Valgkampe handler oftest om de meget nære ting, og det er alt for let at glemme verdens fattigste.

Vagn Berthelsen, Mimi Jakobsen, Frans Mikael Jansen og Birgitte Qvist-Sørensen
Henholdsvis generalsekretær i IBIS, generalsekretær i Red Barnet, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke og generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Ikke bare har Danmark et moralsk ansvar for at tage os af de svageste og mest udsatte i verden og bekæmpe fattigdom og ulighed. Vi har også en interesse i at engagere os i verden, at sikre stabilitet og sammen med verdenssamfundet endegyldigt at få standset klimaforandringerne, der vil gøre uoprettelig skade på vores samfund såvel som samfund i de fattigste lande.

Valgkampe handler oftest om de meget nære ting, og det er alt for let at glemme verdens fattigste. Bådflygtninge i Middelhavet viser, at fattigdom og ekstrem ulighed får mennesker til at risikere livet i håbet om et bedre liv. Ulandsbistanden er med til at forebygge flygtningestrømme, og vi er forpligtigede til at hjælpe humanitært i en ekstraordinær situation.

Derfor har vi sammen med andre miljø- og udviklingsorganisationer startet kampagnen ’Vælg Verden’, for at udviklingsbistanden kan blive en central del af valgkampen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Qvist-Sørensen

Fhv. generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp, formand for 'Verdens Bedste Nyheder'
cand.theol. (Aarhus Uni. 1991), MMD (CBS 2006)

Frans Mikael Jansen

Fhv. generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke
lærer (Jonstrup Statsseminarium 1980), cand.scient.soc. i international udvikling & forvaltning (RUC 1990)

Mimi Jakobsen

Fhv. minister, MF og partiformand (CD), fhv. generalsekretær, Red Barnet og direktør for Scleroseforeningen
BA.mag. i tysk sprog og fonetik (Københavns Uni. 1979)

0:000:00