Ny ngo-formand efter internt stormvejr: "Der er ikke noget at komme efter"

INTERVIEW: Ny formand for Missions Øst afviser forud for årsmøde, at der er rod i økonomien, som den tidligere bestyrelse hævder. Alligevel har man valgt, at Kim Hartzner ikke længere skal være generalsekretær, ligesom man lægger op til at ændre omstridt regnskabspraksis.

Stifter Kim Hartzner har været centrum for en heftig, intern konflikt i Mission Øst. Han blev fyret på grund af kritik af økonomistyringen. Nu er han tilbage i ny funktion som fundraiser, efter den tidligere bestyrelse blev væltet.
Stifter Kim Hartzner har været centrum for en heftig, intern konflikt i Mission Øst. Han blev fyret på grund af kritik af økonomistyringen. Nu er han tilbage i ny funktion som fundraiser, efter den tidligere bestyrelse blev væltet.
Rasmus Dahl LøppenthinSimon Engell Kjøller

Mission Øst var i juni gennem voldsomme interne uroligheder, der førte til en fyring af stifter og generalsekretær Kim Hartzner og siden et mistillidsvotum til den daværende bestyrelse.

Herefter blev Kim Hartzner genansat, men er ikke længere generalsekretær. I dag har han fået titlen "fundraiser". Den mangeårige medarbejder Peter Drummond-Smith er konstitueret som generalsekretær.

En af stridens kernepunkter er en stærkt omdiskuteret regnskabspraksis. 

Dokumentation

Tidslinje: Tumultarisk sommer for Mission Øst

Lørdag d. 20. juni: Bestyrelsen, med Carsten Wredstrøm i spidsen, fyrer generalsekretær Kim Hartzner og meddeler, at den planlagte generalforsamling er udsat, da bestyrelsen ikke kan godkende regnskabet.

Søndag d. 21. juni: Generalforsamling afholdes alligevel. Mission Østs medstifter René Hartzner fremsætter et mistillidsvotum mod bestyrelsen, hvorefter der vælges en ny bestyrelse med Pia Jensen som bestyrelsesformand og Kim Hartzner genansættes som generalsekretær.

Fredag d. 24. juni: Den nyvalgte bestyrelse meddeler, at de vil iværksætte en uvildig undersøgelse af sig selv og organisationens praksis.

Onsdag d. 1. juli: Udviklingsminister Rasmus Prehn skriver i et svar til Udenrigsudvalget, at Udenrigsministeriet har anmodet om en skriftlig redegørelse for forløbet op til generalforsamlingen samt et udkast til organisationens årsregnskab for 2019 med henblik på en nærmere gennemgang. Ministeriet har derudover modtaget en skriftlig redegørelse for forløbet fra den forhenværende bestyrelsesformand Carsten Wredstrøm. Rasmus Prehn skriver desuden, at Udenrigsministeriet har igangsat en intern gennemgang af Mission Østs regnskaber og den finansielle administration af ministeriets bevilling.

Onsdag d. 8. juli: Kim Hartzner trækker sig som generalsekretær og bliver fundraiser i organisationen. Pia Jensen træder tilbage som formand, da hun som tidligere revisor for Mission Øst har siddet med regnskaber for organisationen og derfor ikke må sidde i bestyrelsen.
Mission Østs programchef, Peter Drummond-Smith, bliver konstitueret generalsekretær. 

Fredag d. 31. juli: Næstformand Torben Andersen bliver ny bestyrelsesformand.

Søndag d. 16. august: Ekstraordinært årsmøde.

Mission Øst

Stiftet i 1991 af René Hartzner og hans søn Kim Hartzner. Hjælpeorganisationen arbejder i både Østeuropa, Afghanistan, Tadsjikistan, Nepal og Nordkorea.

Mission Øst har siden begyndelsen af 2018 haft en partnerskabsaftale med Danida som indebærer støtte på 19 millioner kroner hvert år frem til 2021 til organisationens arbejde i Afghanistan og Irak.

Mission Østs tyske søsterorganisation Mission East Deutschland (MED) blev stiftet i 2013 af Kim Hartzner med Otto Bernhardt (fætter til René Hartzner) som bestyrelsesformand.

Kilde: Mission Øst, Kristeligt Dagblad, Globalnyt


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00