Nyt tech-værktøj skal blokere for SDG-washing

VERDENSMÅL: 2030-dagsordenen må ikke blive et skønmaleri af regeringer og virksomheder, siger Institut for Menneskerettigheder. Derfor skal nyt værktøj koble verdensmålene op på menneskerettighederne.

Regeringen er begejstret for verdensmålene. Men de skal kobles op på menneskerettighederne for virkelig at få en effekt, mener Institut for Menneskerettigheder.
Regeringen er begejstret for verdensmålene. Men de skal kobles op på menneskerettighederne for virkelig at få en effekt, mener Institut for Menneskerettigheder.Foto: Udenrigsministeriet
Rasmus Dahl Løppenthin

Man skal passe på, man ikke får SDG-washing, så det alt sammen bliver skønmalerier, og man glemmer at sikre sig, at virksomheder og regeringer kan holdes ansvarlige for de ting, de gør.

Eva Grambye
Vicedirektør, Institut for Menneskerettigheder

Selv om FN's 2030-mål har haft monstrøs succes med at sætte bæredygtighed på dagsordenen, skal vi ikke være blinde for, at der er problemer med konstruktionen bag FN's verdensmål.

Det mener vicedirektør for Institut for Menneskerettigheder, Eva Grambye.

"Det er en svaghed ved 2030-dagsordnen, at der er stor metodefrihed i forhold til, hvordan landene vælger at implementere verdensmålene. Man kan ret frit vælge, hvilke mål man vil arbejde primært med, og hvordan man vil lade sig måle i forhold til verdensmålene. Og det gælder jo både regeringen og virksomheder," siger hun.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00