Over en milliard kroner til Ukraine-fond kommer fra ulandsbistanden: Ngo'er protesterer

Alle ngo’er anerkender behovet for massiv dansk støtte til Ukraine. Men Oxfam Ibis, Care Danmark og Mellemfolkeligt Samvirke er kritiske over for finansieringen af den nye Ukraine-fond, fordi 1,2 milliarder kroner kommer fra bistanden og nu skal bruges i Europa i stedet for det globale syd.

En del af finansieringen til at genopbygge det krigshærgede Ukraine sker med penge, som kommer fra den danske udviklingsbistand. Den nye Ukraine-fond kommer til at bestå af i alt 7 milliarder kroner, hvor 1,2 milliarder kroner kommer fra ulandsbistanden. 
En del af finansieringen til at genopbygge det krigshærgede Ukraine sker med penge, som kommer fra den danske udviklingsbistand. Den nye Ukraine-fond kommer til at bestå af i alt 7 milliarder kroner, hvor 1,2 milliarder kroner kommer fra ulandsbistanden. Foto: Alexander Ermochenko/Reuters/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Det er ikke verdens fattigste, som skal betale for støtten til Ukraine. 

Sådan lyder hovedargumentet fra både Oxfam Ibis, Mellemfolkeligt Samvirke og Care Danmark, når de kritiserer finansieringen af den nye Ukraine-fond, hvor 1,2 milliarder kroner skal komme fra ulandsbistanden.  

“Det er vigtigt, at pengene ikke kommer fra de fattigste og mest skrøbelige lande på blandt andet det afrikanske kontinent, hvor behovene også er enorme. Vi har en klimakrise, en inflationskrise og en fødevarekrise.

Julie Koch
International direktør Mellemfolkeligt Samvirke

0:000:00