Rapport om de soldater Danmark skal træne: Dræber kvinder og børn

Det bliver ikke Guds bedste børn, danskerne får på skolebænken, hvis Folketinget vedtager at sende danske specialstyrker til Mali for at uddanne lokale soldater. I hvert fald ikke hvis man skal tro en ny rapport fra Human Rights Watch.

Soldater i Malis hovedstad Bamako efter militærkuppet i august 2020.
Soldater i Malis hovedstad Bamako efter militærkuppet i august 2020.Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

På baggrund af vidneafhøringer vurderer menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch i en ny rapport, at maliske soldater de seneste syv måneder angiveligt har dræbt mindst 34 landsbyboere, bortført mindst 16 personer og mishandlet fanger alvorligt under terrorbekæmpelsesoperationer i Malis centrale Mopti-region.

”Malis sikkerhedsstyrker har vist ringe hensyn til menneskeliv under nylige terrorbekæmpelsesoperationer,” siger Corinne Dufka, der er direktør for Human Rights Watchs aktiviteter i den uroplagede Sahel-region, der inkluderer landene Mali, Mauretanien, Chad, Niger og Burkina Faso.

De væbnede styrker begår lige så mange overgreb mod civile, som jihadisterne gør.

Signe Marie Cold-Ravnkilde
Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier
Uddanne og træne
Rapporten fra menneskerettighedsorganisationen kommer netop som de danske politikere står foran at skulle vedtage udsendelsen af danske specialstyrker til Mali og to andre lande i Sahel-regionen i 2022. Folketinget førstebehandler fredag således beslutningsforslag B297 om ”danske militære bidrag til Operation Barkhane i Sahelregionen.”

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00