Regeringen indgår bistandsaftale med SF og EL

FL15: I stedet for 2,5 milliarder kroner skal udviklingsområdet kun omlægges for en milliard kroner. Penge bliver blandt andet taget fra projekter i Afrika og erhvervsindsatser, mens der er fundet ekstra penge til det danske hus i Palæstina og kamp mod illegale kapitalstrømme.  

"Regeringen, SF og Enhedslisten har sammen taget ansvar i en vanskelig situation," lyder det fra handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) om ny bistandsaftale.
"Regeringen, SF og Enhedslisten har sammen taget ansvar i en vanskelig situation," lyder det fra handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) om ny bistandsaftale.Foto: Ulrik Jantzen
Kasper Frandsen

Regeringen har landet en politisk delaftale om omlægning af udviklingsbistanden.

Det sker, efter ekstraordinært store udgifter til flygtningemodtagelse i Danmark skulle dækkes ind af udviklingsbistanden og besværliggjorde en finanslov med Enhedslisten og SF.

I stedet for ekstraudgifter på 2,5 milliarder kroner til modtagelse af flygtninge i Danmark, er partierne blevet enige om at nøjes med at tage en milliard kroner ekstra fra det ellers planlagte bistandsbudget for 2015.

"Det betyder, at en lang række udviklingsprojekter, der ellers ville skulle udskydes eller stoppes, nu alligevel kan gennemføres næste år. Regeringen, SF og Enhedslisten har sammen taget ansvar i en vanskelig situation for at sikre, at vi både kan tage anstændigt imod flygtningene og fortsat gøre en kæmpe forskel i verden," skriver handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i en pressemeddelelse.

Der tilføres samlet en milliard kroner til udviklingsbistanden i 2014 og 2015, så den samlede udviklingsbistand stiger i 2015 til 17,7 milliarder kroner svarende til en bistandsprocent på 0,87. Heraf kommer 700 millioner kroner fra lavere EU-kontingent og 300 milioner kroner fra diverse reserver.

"Jeg vil gerne understrege, at omlægningen er midlertidig og derfor tilrettelagt, så det brede danske udenrigs- og udviklingspolitiske engagement i verden kan fastholdes. Det betyder, at vi har mulighed for hurtigt at kunne skrue op for aktiviteterne igen, når situationen tillader det," lyder det fra Mogens Jensen.

Hvis udgifterne til præ-asyl bliver mindre end forventet, bliver pengene kanaliseret tilbage til Danmarks udviklingsbistand og nødhjælpsindsatser i 2015, lover han.

En fjer i hatten til støttepartier
Den ene milliard kroner findes blandt andet ved omlægninger af støtte til Det Arabiske Initiativ og annullering af et projekt til 400 millioner kroner, der skulle øge den økonomiske integration i Østafrika.

Derudover skæres der ned på et af Mogens Jensens prestige-projekter, nemlig erhvervsinstrumenterne, der samtidig bliver sat på stand-by, fordi de ifølge en ny rapport ikke har skabt nok arbejdspladser i udviklingslandene og måske er i strid med EU's konkurrenceregler.

Men under forhandlingerne har Enhedslisten og SF også fået ekstra penge til projekter, som eksempelvis 9 millioner kroner til det danske hus i Ramallah, 80 millioner kroner til social dialog og CSR - samt penge til ikke-militære konfliktløsningsaktiviteter og til bekæmpelse af illegale kapitalstrømme.

Enhedslisten glæder sig over, at det er lykkedes at hente penge fra blandt andet erhvervsinstrumenterne.

"Det er vigtigt for mig at understrege, at vi helst havde været hele denne spareøvelse foruden – men vi synes, vi har opnået et tåleligt resultat, og vi har kæmpet hårdt for at friholde fattigdomsbekæmpelse for besparelser," skriver udviklingsordfører Christian Juhl (EL) i en pressemeddelelse.

Fejlprognose skyld i palaver
Årsagen til omlægningen og de intense forhandlinger skal findes i den omdiskuterede fejlprognose fra Justitsministeriet, der tilbage i august forventede 7.500 asylansøgere i 2015.

Men efter voldsom kritik i offentligheden af det skøn - i en situation, hvor antallet af asylansøgere var det højeste i artier - hævede regeringen senere skønnet til op imod 20.000 asylansøgere for 2015.

Og da en stor del af pengene til asylansøgere kommer fra udviklingsbistanden, var det klart, at den ene million kroner, der var budgetteret med, ikke var nok. I stedet var udspillet, at man skulle finde 2,5 milliard kroner ekstra på bistanden under finanslovsforhandlingerne.

Aftalen mellem regeringen og støttepartierne er betinget af, at det lykkes at opnå en samlet aftale om finansloven for 2015 med SF og Enhedslisten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00