Sådan kan Danmark have million-efterslæb på ulandsbistanden og stadig nå centralt mål

To år i træk har Danmark ikke afsat nok penge til verdens fattigste. Regeringen skal derfor forholde sig til et voksende efterslæb på ulandsbistanden, når der skal forhandles ny finanslov. Alligevel kan målet om at bruge 0,7 procent af bni på ulandsbistand i 2022 måske stadig nås. Altinget guider dig gennem sagen her.

Udviklingsminister Dan Jørgensen (S) har varslet udviklingsordførerne om risikoen for, at Danmark ikke når sit mål om at bruge 0,7 procent af bni på udviklingsbistand i 2022. Men selvom Udenrigsministeriet allerede nu ved, at der kommer et efterslæb på bistanden fra sidste år, er det stadig muligt at nå målet.
Udviklingsminister Dan Jørgensen (S) har varslet udviklingsordførerne om risikoen for, at Danmark ikke når sit mål om at bruge 0,7 procent af bni på udviklingsbistand i 2022. Men selvom Udenrigsministeriet allerede nu ved, at der kommer et efterslæb på bistanden fra sidste år, er det stadig muligt at nå målet.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Siden april har der været historier i flere medier, som har rejst tvivl om, hvorvidt Danmark når sin målsætning om, at den danske ulandsbistand skal udgøre 0,7 procent af bni i 2022.

Fakta

To måder at opgøre bistand på


Tilsagnsmetoden:

Her ser man på, hvor stor en del af del af det danske bni, som politikerne har afsat til udviklingsbistand på finansloven. 

Udbetalingsmetoden:

Her ser man på, hvor stor en del af det danske bni, der faktisk er blevet udbetalt som udviklingsbistand. Det er den opgørelse, som OECD bruger og derfor den metode, som afgør, hvorvidt Danmark kan regne sig blandt de lande, der lever op til FN’s minimumsanbefaling om at bruge 0,7 procent af bni på udviklingsbistand.

Og Udenrigsministeriet har nu bekræftet, at der for andet år i træk kommer et efterslæb på det danske bidrag til verdens fattigste lande på grund af stor vækst i bni.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00