Se aftalen: Sådan skal 365 standby­millioner bremse coronakrisens konsekvenser i ulandene

DOKUMENTATION: Et flertal i Folketinget er blevet enige om, hvordan den næste hjælpepakke fra udviklingsministerens standbypulje skal fordeles. Se hele aftalen her. 

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) er "pavestolt" af den nye aftale. 
Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) er "pavestolt" af den nye aftale. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) er med et stort folketingsflertals opbakning nu parat til at sende næste pakke med coronabistand til ulandene afsted.

Det sker i form af 365 millioner kroner fra den standbypulje, som udviklingsministeren oprettede i marts ved at udskyde andre udviklingsprojekter, der var blevet umuliggjort af krisen. 

Her er fokus ikke på coronavirussets direkte betydning for sundheden i befolkningerne, men i stedet på de afledte konsekvenser i form af sult og arbejdsløshed.

Dokumentation

De 365 millioner kroner fordeles i fem spor:

Spor 1 skal bekæmpe smitten og styrke sundhedsresponsen med særlig fokus på piger og kvinder i afrikanske prioritetslande og regioner

  • Støtten til den internationale vaccineorganisation Gavi genoptages med et beløb på 50 millioner kroner. 
  • Organisationerne International Planned Parenthood Federation, Marie Stopes og FN's befolkningsfond, UNFPA, modtager et samlet beløb på 40 millioner kroner, der skal bruges på SRSR-ydelser til kvinder og handicappede. 

Spor 2 skal holde hånden under de svageste ved at bekæmpe sult, sikre jobs, uddannelse og begynde med de mere langsigtede grønne løsninger i Afrika, prioritetslande og regioner

  • Verdensbankens arbejde for at afbøde de langsigtede konsekvenser af klimaforandringer og coronakrisen i Sahel-regionen støttes med 60 millioner kroner
  • Oxfam får 20 millioner kroner, der skal sendes videre til sårbare husholdninger i storbyer/slumområder i Kenya i form af kontantoverførsler.
  • Verdensfødevareprogrammet, WFP, i Mali støttes med 20 millioner kroner.

Spor 3 adresserer flygtninge- og fordrivelseskriser i Sahel og på Afrikas Horn

  • FN-organisationerne WFP og FAO får 40 millioner kroner, der skal bruges på øget modstandskraft og fødevaresikkerhed på Afrikas Horn, der foruden covid-19 krisen har været plaget af enorme græshoppesværme.
  • 20 millioner kroner går gennem Dansk Flygtningehjælp til at hjælpe internt fordrevne i tre områder i Mogadishu, Somalia. 

Spor 4 handler om menneskerettigheder og demokrati

  • 15 millioner kroner går til at fremme danske civilsamfundsorganisationers arbejde til fordel for ytrings-, forenings- og forsamlingsfriheden.

Spor 5 adresserer uddannelse

  • Næste års bidrag til Global Partnership for Education på 100 millioner kroner fremrykkes og udbetales allerede i år.

Kilde: Aftaletekst


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00