Søvndal: Manglende regler for våbenhandel er en skændsel

KORT NYT: Udenrigsminister Villy Søvndal var i denne uge i New York for at deltage i forhandlingerne om en ny våbenhandelstraktat. Han håber, ligesom Amnesty International, at medlemslandene langt om længe kan blive enige om en ny traktat.
Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) var mandag til onsdag i New York for at deltage i en FN-konference, der skal munde ud i en traktat, som skal begrænse strømmen af våben til lande, hvor risikoen for krænkelser af menneskerettigheder er stor.

Udenrigsministeren siger i den forbindelse i en pressemeddelelse:

"Lad mig sige det klart: Den manglende regulering af international våbenhandel er en skændsel. Det er en hån over for de hundredtusindvis af mennesker, der lider under konsekvenserne heraf hver dag. Vi skylder ofrene og vores egen samvittighed at få denne traktat på plads nu. Traktaten vil ikke løse alt med et trylleslag. Men traktaten vil forpligte lande, der underskriver den, til at sætte et apparat op, der skal give tilladelse til våbeneksport. Og før de giver tilladelse tvinger den dem til at overveje, hvad de våben de sælger, kan tænkes at blive brugt til."

FN har i næsten seks år forhandlet om en våbenhandelstraktat og har nu indkaldt til en endelig forhandlingskonference 18.-28. marts i New York.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00