Debat

SOS Racisme: Indkvartering på udrejsecenter øger smitterisiko og nedbryder asylansøgere fysisk og psykisk

En større del af beboerne på udrejsecentret Kærshovedgård er blevet smitte med covid-19 end resten af Danmark. Beboerne har dårlig mulighed for at holde afstand, og smitten er næsten umulig at undgå. Udrejsecentrene nedbryder de afviste asylansøgere fysisk og psykisk og må lukkes, skriver Anne Nielsen.

Beboerne på Kærshovedgård bor typisk sammen to og to på et lille værelse. Her er smitten næsten umulig at undgå, skriver Anne Nielsen.
Beboerne på Kærshovedgård bor typisk sammen to og to på et lille værelse. Her er smitten næsten umulig at undgå, skriver Anne Nielsen.Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nu er der igen udbrudt covid-19 på udrejsecentret Kærshovedgård. Ifølge BT har 15 beboere fået påvist covid-19 i denne omgang, men tallet vil formentlig stige. I forvejen er mindst 26 beboere blevet smittet ved tidligere lejligheder siden slutningen af april 2020.

Antal beboere svinger mellem cirka 220 og 300. Regner vi med det sidste tal, har cirka 14 procent af beboerne fået påvist covid-19 mod cirka fire procent i hele Danmark.

Indkvartering på Kærshovedgård har således øget smitten med covid-19 betragteligt. Beboerne er ikke blevet vaccineret, som andre sårbare grupper på bosteder i kommunen er, mens de fysiske forhold er meget ringere på Kærshovedgård.

Ikke muligt at holde anbefalet afstand

SOS Racisme har siden nedlukningen for et år siden sammen med andre ngo’er arbejdet for, at de, der havde familie eller venner, kunne tage hjem, til epidemien var ovre. De øvrige kunne så blive indkvarteret andre steder, hvor de ikke var så tæt sammen som på Kærshovedgård, og hvor der var muligheder for at lave andet end at sove og spise.

Indkvartering på Kærshovedgård har øget smitten med covid-19 betragteligt. Beboerne er ikke blevet vaccineret, som andre sårbare grupper på bosteder i kommunen er, mens de fysiske forhold er meget ringere på Kærshovedgård.

 

Anne Nielsen
Landsrådsmedlem, SOS Racisme

Men udlændingeministeren har sagt nej, selv om de indkvarterede er fælles om badeværelser, gange, døre, og porte, hvor de ikke har mulighed for at holde den anbefalede afstand, og når der ikke er udbrud skal stå i kø ved kantinen tre gange dagligt.

De skal sove på Kærshovedgård og bliver straffet med stadigt længere fængselsdomme, hvis ikke de overholder deres opholdspligt. De lange fængselsstraffe for få overtrædelser er helt ude af proportioner med øvrige straffe i Danmark. De fleste beboere er afviste asylansøgere og flygtninge, der har mistet opholdstilladelsen, og som ifølge myndighederne ikke samarbejder om at rejse hjem.

Smitte er næsten umulig at undgå

De indkvarterede bor typisk to og to sammen på et lille værelse. Her vil smitte være næsten umulig at undgå. Der er ikke meget at foretage sig på værelset udover at sove og spise og bruge computer eller smartphone, hvis man har en. Stort set alle aktiviteter er lukket ned, og besøg udefra er forbudt. 

De afviste flygtninge får ikke lommepenge og kun måltider på bestemte tider på Kærshovedgård. De kan stadigvæk gå ind og ud af udrejsecentret, der er omgivet af et højt hegn, igennem et upålideligt sluse- og kontrolsystem, hvor den elektroniske kontrol har været erstattet af manuel kontrol siden i sommers.

Der er reelt intet formål med, at de skal være på Kærshovedgård eller med de pligter, de er pålagt. Myndighederne tager via udlændingeloven mødre og fædre fra deres småbørn, når de pålægger en forælder at bo på udrejsecentret.

Det strider mod retten til familieliv i Den europæiske Menneskerettighedskonvention. Børn og forældre lider, men politikerne siger: ”Rejs hjem!”. Men forældrene tør ikke rejse hjem og vil ikke rejse fra deres børn.

Fysisk og psykisk nedbrydende

Indkvarteringen som ”motiverende foranstaltning” under forhold ”så utåleligt som muligt”, kontrollen, pligterne, det øgede pres på dem, for at få dem til at rejse ”frivilligt” ud, og de lange fængselsstraffe nedbryder de udviste fysisk og psykisk. 

Hvis de er syge eller har tandpine, behandles de efter NUS-princippet: kun absolut nødvendig, akut eller smertestillende behandling. Nogle bliver psykotiske, og nogle har selvmordstanker eller selvmordsforsøg. Den 14. februar fandtes en person død på et badeværelse på Kærshovedgård.

Politikernes mobning af de udviste udlændinge gennem lovgivningen, de utålelige forhold og strafregimentet for brud på formålsløse pligter kan sammenlignes med det mobberegis, der blev vist i filmen ”Ondskab”.

Luk udrejsecentrene og giv folk lov til at opholde sig, bo og arbejde i Danmark uden at gøre dem syge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00