Udenrigsministeriet overrapporterer klimahjælp til verdens fattigste lande

METODE: Statsrevisorerne kalder det utilfredsstillende, at Udenrigsministeriet har overvurderet, hvor mange penge der går til klimabistand.

Statsrevisorerne kalder det "utilfredsstillende", at ministerierne blandt andet "ikke i tilstrækkelig grad" har sikret en præcis opgørelse af, hvor mange penge Danmark bruger på klimabistand til udviklingslande.
 
Statsrevisorerne kalder det "utilfredsstillende", at ministerierne blandt andet "ikke i tilstrækkelig grad" har sikret en præcis opgørelse af, hvor mange penge Danmark bruger på klimabistand til udviklingslande.  Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Maja HagedornMorten Øyen

Det bekræfter billedet af, at rige lande holder ulandene for nar ved at puste tallene op for, hvor meget klimabistand man bidrager med.

John Nordbo
Klimarådgiver i Care

Den danske klimahjælp til fattige lande er blevet overrapporteret med flere hundrede millioner kroner.

Det konstaterer Rigsrevisionen i en ny beretning, der har fået statsrevisorerne til at gå i rette med Udenrigsministeriet og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

De kalder det "utilfredsstillende", at ministerierne blandt andet "ikke i tilstrækkelig grad" har sikret en præcis opgørelse af, hvor mange penge Danmark bruger på klimabistand til udviklingslande.

Dokumentation

Her er statsrevisorernes fulde bemærkninger

"Udenrigsministeriets metode til at opgøre klimabistanden giver et upræcist billede af omfanget af Danmarks klimabistand. Metoden har ført til, at klimabistanden er blevet overvurderet, for eksempel i landeprogrammer, hvor klima udgør ét af flere mål, og er blevet undervurderet, for eksempel ved at dele af bidragene til multilaterale organisationer ikke er medregnet."

"Udenrigsministeriet og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har understøttet målretning af den del af klimabistanden, som finansieres via klimapuljen, men at Udenrigsministeriet kun i begrænset omfang har opstillet mål for klima i andre programmer, hvor klima er et delformål."

"At Udenrigsministeriet og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har fulgt op på de klimarelaterede resultater og effekter af bistand tildelt fra klimapuljen. Udenrigsministeriet har dog for størstedelen af den øvrige klimabistand, hvor klima alene er et delmål, kun i begrænset omfang sikret en løbende og afsluttende opfølgning på klimarelaterede resultater og effekter."

"At der for den del af klimabistanden, hvor klima alene er et delmål, og hvor Udenrigsministeriet har forvaltningsansvaret, særligt er begrænset viden om resultater og effekter."

De er udpeget som statsrevisorer

Henrik Thorup (DF)

Klaus Frandsen (R) 

Frank Aaen (EL)

Britt Bager (V)

Mai Mercado (K)

Jesper Petersen (S)


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00