Debat

Ungdomspolitikere: Regeringen sælger ud af menneskerettighederne for profit

DEBAT: Danmark er med til at undergrave menneskerettigheder i Vestsahara, når vi indgår fiskeriaftaler med kolonimagten Marokko, skriver Jonas Nørup Hall-Andersen, Radikal Ungdom og Sofus Malte Rønberg, SF Ungdom.

Det er skræmmende, at så få mennesker i Danmark kender til udplyndringen af Vestsaharas fiskebestand, skriver Jonas Nørup Hall-Andersen og Sofus Malte Rønberg.
Det er skræmmende, at så få mennesker i Danmark kender til udplyndringen af Vestsaharas fiskebestand, skriver Jonas Nørup Hall-Andersen og Sofus Malte Rønberg.Foto: Florent Vergnes/AFP/Ritzau Scanpix
Frederik Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jonas Nørup Hall-Andersen og Sofus Malte Rønberg
International ordfører, Radikal Ungdom og international sekretær, SF Ungdom

Regeringen sælger ud af menneskerettighederne for profittens skyld. Fiskeriminister Karen Ellemann (V) gav nemlig tidligere på året grønt lys til, at EU kan genforhandle en fiskeriaftale med kolonimagten Marokko.

Prøv at forestille dig at have levet i en flygtningelejr i over fire årtier.

Du er bosat i umenneskelige, golde egne fuldkommen afhængig af humanitær støtte fra omverden.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til os på [email protected].

I 27 år har du ventet på, at det internationale samfund indfrier sine løfter. Imens foretager besættelsesmagten en regulær plyndring af dit hjemland.

En plyndring, der støttes af regeringer verden over, herunder den danske. Sceneriet virker uhåndgribeligt, forrykt og fuldstændig utænkeligt, ikke?

Danmark importerer kolonivarer. Hvor det tidligere var sukker, tobak og bomuld, der blev frarøvet fra fjerne egne, er det i dag fosfat og fisk.

Jonas Nørup Hall-Andersen og Sofus Malte Rønberg
International ordfører, Radikal Ungdom og international sekretær, SF Ungdom

Besat i 42 år
I 42 år har Vestsahara været besat af Marokko. Området betegnes som Afrikas eneste tilbageværende koloni, og de dele af Vestsaharas oprindelige befolkning, saharawierne, som fortsat lever i det besatte områder, er underlagt et undertrykkende rædselsregime.

Dog er langt størstedelen af saharawierne blevet fordrevet til flygtningelejre i komplet ubeboelige dele af det nordlige Sahara. Her afventer de tålmodigt den folkeafstemning, som de i 1991 blev lovet af FN.

I mellemtiden har Marokko påbegyndt en total udplyndring af Vestsaharas naturressourcer.

Dette inkluderer blandt andet udvinding af verdens største fosfatbeholdning samt fiskeri i de frodige farvande, der eksisterer ud fra Vestsaharas kyst.

Vestsahara er blevet Marokkos de facto forrådskammer, som omverdenen ignorant importerer ressourcer fra.

Hele 91 procent af den fisk, som vi i EU importerer fra Marokko, kommer fra de besatte områder.

Alligevel gav regeringen i januar mandat til, at EU-Kommissionen måtte påbegynde en genforhandling af EU’s nuværende fiskeriaftale med Marokko, der står til at udløbe i juli.

Strider mod menneskerettighederne
Den nuværende fiskeriaftale strider imod menneskerettighederne.

I slutningen af februar slog EU-Domstolen fast, at der var tale om en klar overskridelse af saharawiernes ret til selvbestemmelse.

Derfor måtte farvandene ud fra Vestsaharas kyst ikke inkluderes i EU’s fiskeriaftale med Marokko.

På trods af den klare dom holder fiskeriminister Karen Ellemann uden forbehold fast i det forhandlingsmandat, der blev givet EU-Kommissionen tidligere på året.

Det er netop den passivitet og tonedøvhed, som forarger os. For sagen om Vestsahara handler om brud på helt basale rettigheder.

Vi er vidne til direkte tyveri af et folks levegrundlag – og i værste fald er vi selv med til at understøtte et kolonialt regime.

Få kender til udplyndringen
Danmark importerer kolonivarer. Hvor det tidligere var sukker, tobak og bomuld, der blev frarøvet fra fjerne egne, er det i dag fosfat og fisk.

Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at vi i det 21. århundrede stadig er villige til at smide menneskerettighederne ud med badevandet, hvis bare man kan øjne profit på den korte bane.

Alene ordet "koloni" burde få alle lamper til at blinke rødt. Men det afskrækker åbenbart ikke regeringen og fiskeriminister Karen Ellemann.

Det er mildest talt skræmmende, at så få mennesker i Danmark kender til udplyndringen af Vestsahara.

Især når flere danske virksomheder gentagne gange er blevet taget i at handle med hvad, der retmæssigt er saharawiernes.

De danske rederier Ultrabulk og J. Lauritzen samt Siemens Windpower, som har hovedsæde i Brande, er alle involverede i udplyndringen af Vestsahara.

Lyt til EU-domstolen
Hvad der er endnu mere skræmmende er, at man på et lille møde uden mediernes bevågenhed, har givet grønt lys til den nye fiskeriaftale og dermed til at fortsætte import af kolonivarer.

Det er fuldstændig forrykt. Med den beslutning var man med til at fastlåse Vestsaharas status som koloni – et forrådskammer til fri benyttelse af regeringer verden over.

Vi står sammen – på tværs af politiske skel, på tværs af politiske uenigheder.

Det gør vi, fordi det er så bydende nødvendigt, at regeringen stopper sin medvirken i kolonihandel.

Det er på tide, at den regering, der tidligere er blevet kaldt ”Danmarks mest liberale regering”, står op for sine liberale værdier og sætter menneskerettighederne øverst.

Regeringen skal lytte til EU-Domstolen, droppe fiskeriaftalen og kæmpe for saharawiernes grundlæggende rettigheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00