V angriber S med udlændinge-pressemøde: ”Men spillet er lidt for gumpetungt”

VALGKAMP: Tre V-ministre afholdt i dag et uortodokst pressemøde, hvor man angreb Socialdemokratiets udlændingepolitik. Strategisk rigtigt, men ”lidt gumpetungt” udført, mener politisk kommentator.

Foto: Sune Skallerup Sørensen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Tirsdag formiddag var den danske presse samlet i Venstres gruppelokale på Christiansborg.

Pressemødet var indkaldt af hele tre V-ministre: udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og udviklingsminister Ulla Tørnæs.

Eftersom der var sparet på oplysningerne i pressemødeindkaldelsen, var der ingen af journalisterne, der vidste, hvad ministrene ville præsentere.

Men få sekunder inde i pressemødet stod det klart, at det ikke handlede om et valgkampsudspil eller nye politiske forslag fra Venstre. Der var derimod lagt i kakkelovnen til en halv times angreb på Socialdemokratiet.

”Det står klart, at Morten Østergaards ultimative krav fra sidste uge betyder, at paradigmeskiftet skal rulles tilbage. Det er den helt forkerte vej at gå, og det er stærkt bekymrende,” sagde Inger Støjberg og fortsatte:

”Det er derfor, vi i dag har brug for åbent og helt ærligt at sige, at det vil få meget alvorlige konsekvenser for Danmark, hvis Socialdemokratiet og Radikale Venstre kommer til magten og dermed lemper udlændingepolitikken. Det gjorde de sidst.”

Baggrunden for pressemødet viste sig at være en advarsel mod, hvad der vil ske, hvis Socialdemokratiet får magten i kølvandet på Radikales politiske leders, Morten Østergaards, nye ufravigelige krav til S-formand og statsministerkandidat Mette Frederiksen.

R-lederen meddelte i sidste uge, at han kun vil gøre hende til statsminister, hvis Socialdemokratiet vil rulle dele af det såkaldte paradigmeskifte tilbage og forpligte sig til, at flere asylansøgere skal integreres i Danmark.

Kravet fra Morten Østergaard blev af flere kommentatorer vurderet som en gave til Løkke og blå bloks hårde kamp om genvalg. Der var også taknemmelighed at spore hos blandt andet Venstres udlændingeordfører Mads Fuglede.

Mislykket forsøg på at gribe efter Østergaards halmstrå
Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er der ingen tvivl om, at pressemødet skal tolkes som Venstres forsøg på at drage nytte af den ”gave”, som Morten Østergaard givet dem.

Men det lykkedes ikke for Venstre at udnytte chancen til fulde:

”Venstre griber efter det halmstrå, Morten Østergaard har rakt dem. Udlændingepolitikken er det eneste, blå blok kan vinde på, så selvfølgelig benytter de sig af chancen. Men spillet er lidt for gumpetungt,” siger Erik Holstein.

Han undrer sig over formen på pressemødet, hvor ministrene ikke bidrog med nye V-forslag:

”Hvis man får en uventet chance kort før tid, skal den virkelig udnyttes. Det blev den ikke her. Det undrer mig, at de tre Venstre-ministre holdt pressemøde uden at møde op med et par nye forslag, der kunne fremhæve forskellen til oppositionen i udlændingepolitikken. Det havde givet pressemødet et bedre alibi.”

Kontrafaktisk historiefortælling
I stedet for at præsentere nye forslag havde de tre ministre taget nogle plancher med. Med dem som rekvisitter kastede de sig ud i en kontrafaktisk historiefortælling, hvor de havde beregnet på, hvordan asyltilstrømningen ville have set ud, hvis Socialdemokratiet havde beholdt magten efter folketingsvalget i 2015.

Det blev krydret med en historisk gennemgang af, hvordan Socialdemokratiet gennem tiden har været med til at lempe udlændingepolitikken.

Det stoppede dog ikke ved udlændingepolitikken.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen lod forstå, at en S-ledet regering – som vil blive støttet af Radikale – vil betyde færre midler til velfærdsområdet, fordi udgifterne til asylansøgere ifølge Venstres beregninger vil stige:

”Det vil allerede være i den kommende valgperiode, at det vil kunne mærkes, og det vil komme til at påvirke det økonomiske råderum betragteligt og forringe mulighederne for at lave velfærdsforbedringer,” sagde beskæftigelsesministeren.

Ifølge Erik Holstein bidrog ministrene blot med de samme pointer, som de har brugt mange gange før, og det fik den konsekvens, at pressemødet kom til at handle om noget helt andet:

”Venstre-ministrene stod med en lidt træt mine og trak de samme pointer op, som de har gjort mange gange før. Derfor kom det snarere til at handle om, hvorvidt Venstre misbruger regeringsapparatet i den skyggevalgkamp, der kører,” siger han.

Hård dom fra journalisterne
Lige så snart journalisterne fik mulighed for at stille spørgsmål, vendte pilen sig nemlig hurtigt fra Socialdemokratiet til at pege på Venstre.

Som det allerførste blev Venstre spurgt, om der ikke var tale om magtmisbrug, når en siddende regering laver et angreb på et andet parti.

Nærmer det sig ikke misbrug af regeringsmagten og jeres embedsmænd, at I så åbenlyst fører valgkamp? spørger DR's journalist Christine Cordsen.

”Det spørgsmål forstår jeg slet ikke. Det er vel sådan set på sin plads, at vi fortæller, hvilke konsekvenser der vil være ved at skifte kurs nu. Vi bliver nødt til at forholde os til, hvad Morten Østergaard har stillet Danmark overfor nu. Og det her er konsekvensen, og det ville da være mærkeligt, hvis vi ikke svarede på det,” lød svaret fra Inger Støjberg, som derefter tilføjede, at nu fremlægger Venstre sin egen politik

Men I fremlægger vel ikke jeres politik, I fremlægger en hel masse om, hvad I tror, der vil ske, hvis Socialdemokratiet kommer til magten?

”Det her er sådan set mere folkeoplysning af karakter,” lød det fra Troels Lund Poulsen, der overtog ansvaret for at svare på spørgsmålene fra journalisterne.

Han fortsatte med en opfordring til, at journalisterne skulle stoppe spørgsmålene om magtmisbrug, med henvisning til at pressemødet fandt sted i Venstres gruppelokale, og alle ministrene er fra Venstre.

Det stoppede dog ikke journalisterne, og dommen af pressemødet var hård. Det bliver både anset som desperat og bizart.

Dommen er også klar fra Erik Holstein:

”Lige det pressemøde får Venstre ikke meget ud af,” siger han, men tilføjer, at selve temaet er godt for de blå partier.

”Hvis det lykkes at skabe tvivl, om Mette Frederiksen vil stå fast over for Radikale i udlændingepolitikken, kan det flytte mange stemmer.”

Pressemødet kommer ikke blot i kølvandet på Morten Østergaards krav. Det kommer også efter et par måneder, hvor Socialdemokratiet og resten af oppositionen har forøget sit forspring til blå blok i meningsmålingerne, og hvor Venstre står til at forværre sit valgresultat fra 2015, der var partiets dårligste i 25 år.

Hvis det lykkes for Venstre at vende den prognose og hive en blå sejr hjem, vil Morten Østergaards melding blive Socialdemokratiets centrale forklaring på valgnederlaget.

”Lykkes det mod alle odds at hive en blå sejr hjem, vil Socialdemokraterne anklagende pege på De Radikales krav til udlændingepolitikken som forklaringen. Det vil genoplive minderne om Jelveds krav til Lykketofts udlændingepolitik i 2004, som efter Lykketofts opfattelse kostede valget året efter. Det er svært at finde ord for, hvor elendigt det vil gøre forholdet mellem S og R,” siger Erik Holstein.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00