Løkke afviser samarbejde med Stram Kurs: Fuldstændig uladsiggørligt

VALG19: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil ikke bygge en regering på et samarbejde med Stram Kurs. Men han lukker ikke døren helt for at sidde som statsminister på partiets mandater – så længe det ikke har indflydelse på politikken.

Lars Løkke Rasmussen kommer ikke til gå i dialog med Rasmus Paludans parti, Stram Kurs, der mandag blev officielt klar til folketingsvalget.

Det fortalte statsministeren tirsdag på et doorstep-pressemøde ved Mediernes Årsdag få timer efter, at han havde udskrevet valg til Folketinget:

"Jeg kommer ikke til at kunne bygge en regering på politisk dialog eller politiske indrømmelser til det parti, som du nævner der (Stram Kurs, red.). Det kommer ikke til at ske," sagde Løkke og tilføjede:

"At gå op imod grundlovens ord om religionsfrihed ved at forbyde en bestemt religion og at udtrykke, at mennesker, der har været i Danmark i generationer, og som er danskere, skal deporteres; det skal man tilbage til mellemkrigstidens Europa for at kunne se afspejlet tilsvarende i den danske politiske debat. Derfor siger det sig selv, at det er fuldstændig uladsiggørligt, at jeg skulle række ud efter sådan nogle synspunkter."

Vil ikke bruge energi på tænkte situationer
Lars Løkke Rasmussen afviste dog ikke fuldstændig, at han kunne forestille sig at sidde som statsminister på Stram Kurs' mandater, hvis det skulle blive en mulighed.

I et interview på scenen med chefredaktør på Weekendavisen, Martin Krasnik, blev han flere gange spurgt: Vil du sidde som statsminister på Rasmus Paludans mandater?

I sit svar betonede Løkke, at vi har negativ parlamentarisme i Danmark. Det betyder, at regeringen ikke behøver at samle et flertal for sig, så længe der ikke er et flertal, der direkte vil vælte den.

Hvis man forestiller sig, at Rasmus Paludan har det afgørende 90. mandat og ikke vil vælte Løkke som statsminister, kan Løkke altså blive siddende uden nødvendigvis at have et decideret politisk samarbejde med Paludan.

"Vi har negativ parlamentarisme. Det afgørende er, at den politiske platform er mig så fjern. Man kan godt forestille sig en situation, hvor jeg ikke kan fortsætte, fordi jeg ikke vil give indrømmelser til det parti. Det kommer ikke til at ske," sagde Løkke.

Dermed fokuserede Løkke på, at han ikke vil samarbejde politisk med partiet. Men adspurgt igen til, om han vil være statsminister på Paludans mandater svarede Lars Løkke Rasmussen til sidst: "Jeg gider ikke bruge min energi på alle mulige tænkte situationer".

Forrige artikel Tyrkisk stats-tv udbreder Paludans Koran-afbrændinger i Danmark Tyrkisk stats-tv udbreder Paludans Koran-afbrændinger i Danmark Næste artikel Holstein: Løkke vinder ikke på lederskab Holstein: Løkke vinder ikke på lederskab
Regeringen vil håndplukke nye kvoteflygtninge

Regeringen vil håndplukke nye kvoteflygtninge

GENBOSÆTNING: Regeringen vil sikre, at de kvoteflygtninge, som skal til Danmark, har den rette alder, motivation og uddannelse. Det såkaldte integrationspotentiale blev ellers droppet af en S-minister i 2014. EL undrer sig.