Debat

Vi kan ikke stoppe Israels statsterror uden massivt internationalt pres på landet

Angrebene i Gaza og Israel er et symptom på det internationale samfunds årtier lange svigt, hvor Israel har fået fripas til brutale bosættelser, voldelige angreb på uskyldige og løbende brud på menneskerettighederne, skriver Emil Samaras.

Mens alle nødhjælpsorganisationer i verden blæser rød alarm over Israels krigsforbrydelser, fortsætter magthaverne støtten til udrensningen af palæstinenserne, skriver Emil Samaras.
Mens alle nødhjælpsorganisationer i verden blæser rød alarm over Israels krigsforbrydelser, fortsætter magthaverne støtten til udrensningen af palæstinenserne, skriver Emil Samaras.Foto: Jack Guez/AFP/Ritzau Scanpix
Emil Samaras Eriksen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sorgen, vreden og smerten over Israels ødelæggelse af Gaza har udfoldet sig blandt alle mine venner.

På sociale medier folder store kampagner sig ud, båret af frustrerede jøder, palæstinensere og unge fra hele verden.

Unge, som hele deres liv har set Palæstina under belejring, undertrykkelse og apartheid-lignende tilstande, oplever for alvor nu det internationale samfund svigte, mens det koster rekordmange livet.

Både Hamas og Israels højrefløj på magten er de virkelige modstandere mod fred i regionen, fordi de nægter en seriøs våbenhvile – og freden og friheden kommer først, hvis det internationale samfund kan få magt til at sige stop for Israels folkemord på uskyldige palæstinensere, som udruller sig nu.

Netanyahu og Hamas er et stærkt makkerpar

Det kom som et chok for mig, at Netanyahu har finansieret og støttet Hamas i årtier. Det var ikke et forsøg på demokratiopbygning, men derimod en bevidst strategi om at splitte det palæstinensiske folk og frihedsbevægelsen.

Den slags kynisme gør ugens ondskaber endnu værre, når vi ser, at en mand, som har bygget hele sin politiske karriere op på "war on terror", får frit spil til at bombe skoler og hospitaler.

Det israelske militærs grusomhed er skruen uden ende, og de kommer til at radikalisere millioner af nye ekstremister.

Emil Samaras
Medlem, Rød-Grøn Ungdom

Militære bombardementer af skoler, hvid fosfor, ekstremt kort evakueringstid, som er umulige for familier, gravide, børn, syge og sårbare at nå – det israelske militærs grusomhed er skruen uden ende, og de kommer til at radikalisere millioner af nye ekstremister. I øvrigt med støtte fra diktatorerne i Iran og med medieopbakning fra Al Jazeera, finansieret af Qatar.

Jeg tvivler stærkt på, at Israel kan udslette Hamas, men de vil nok blive ved, indtil de tror, de lykkes, uagtet hvor mange civile der skal betale prisen.

Men deres årtier lange besættelse, ulovlige angreb og bosættelser har jo ikke ligefrem skabt fred før, og det er løbende brænde på bålet for verdens ekstremistiske islamiske og antisemitiske bevægelser.

Mens alle nødhjælpsorganisationer i verden blæser rød alarm over Israels krigsforbrydelser, fortsætter magthaverne støtten til udrensningen af palæstinenserne.

Beskyt jøder og palæstinensere

Efter årtiers besættelse og undertrykkelse er der ingen, der for alvor kan være overrasket over Hamas' brutale terror. Men at forklare behøver ikke være lig at forsvare, for det er naturligvis dybt forkert at mene, at civile skal betale prisen for et regimes brutalitet, som netop er den pris, både israelere og palæstinensere betaler nu.

Enkelte stemmer på venstrefløjen mener i fuld alvor, at der ikke findes uskyldige israelere, og samme synspunkt er udbredt på højrefløjen i forhold til palæstinenserne. På begge sider kan ofringen af liv ses som et "nødvendigt onde" i den "legitime" frihedskamp.

Læs også

Her bliver etstatsdrømmen forvandlet til et nationalistisk voldsfantasi, forbeholdt de højreorienterede israelere og palæstinensere.

Jøder, muslimer, kristne og ateister overalt i verden betaler prisen. Den store synagoge i København lukkede på kulturnatten grundet risiko for terror, og den senere tragedie med mordet på et amerikansk-palæstinensisk barn i USA viser med dyster alvor, at vi har et særligt ansvar for at beskytte vores borgere med jødiske og palæstinensiske rødder.

Desværre tjener det de magtfuldes interesser overalt, når minoriteter bliver spillet mod hinanden, som så ofte sker, og som danner grund for endnu mere blod og konflikt.

Vi skaber fred med internationalt pres

Angrebene i Gaza og Israel er et symptom på det internationale samfunds årtier lange svigt, hvor Israel har fået fripas til brutale bosættelser, voldelige angreb på uskyldige og løbende brud på menneskerettighederne.

Det er det internationale samfunds opgave at stoppe med at holde hånden over Israel, før prisen ved deres statsterror bliver så høj, at freden skubbes et århundrede frem.

Emil Samaras
Medlem, Rød-Grøn Ungdom

En reel løsning på konflikten kan ikke lade sig gøre uden massivt pres på Israel fra international side - og at de to landes ledere får trukket deres opbakning.

Brutale modangreb løser ingenting, men hvis vi er seriøse om at beskytte menneskeliv, så er det først og fremmest Israels massive offensiv, som skal stoppes.

Det er vigtigt at huske, at de fleste almindelige israelere og palæstinensere aldrig har set hinanden. I Gaza er israelerne ansigtsløse magthavere, som sender bomber bag trygge mure – og gensidigt for israelerne, hvor racismen mod "arabere", der sender raketter, ulmer.

Fredsforhandlinger og selvstændighedsdrøftelser virker umulige lige nu, men det er ikke desto mindre det internationale samfunds opgave – og vores alles ansvar – at stoppe med at holde hånden over Israel, før prisen ved deres statsterror bliver så høj, at freden skubbes et århundrede frem.

Rigtig mange unge forstår det. Måske kommer eliten også til at forstå det en dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Samaras Eriksen

Medlem, Rød-Grøn Ungdom, bestyrelsesmedlem, Enhedslisten Frederiksberg
Læser bachelor i retorik, stx, Frederiksberg Gymnasium

0:000:00