Lovudkast: Hundredevis af danske virksomheder skal kunne sagsøges for menneskeretskrænkelser

Efter adskillige forsinkelser har EU-kommissionen en lov om virksomhedsansvar på vej. Her kan du se en liste over de virksomheder, der kan blive ramt af lovkravene.

Placeholder image
Virksomheder skal kunne drages til ansvar for menneskerettighedskrænkelser i værdikæden, mener EU-kommissionen. Her ses en niårig børnearbejder i Indien.  Foto: Rupak De Chowdhuri

Hvis din trøje stammer fra en tekstilfabrik med børnearbejde, skal det firma, hvis navn står på mærket i nakken, kunne drages til ansvar ved en domstol.

Samtidig skal staten kunne udstede bøder til virksomheder, der ikke udviser rettidig omhu over for menneskerettighedskrænkelser og miljøsvigt i deres værdikæder.

Det er essensen i det kommende forslag til et due diligence-direktiv, som EU-kommissionen efter flere forsinkelser ventes at præsentere i februar.

Dansk ansvar

Ifølge Financial Times lægger det nuværende udkast op til, at loven skal gælde for virksomheder med over 500 ansatte og en årlig omsætning på over 150 millioner euro, svarende til 1,1 milliard kroner­.

Det er i høj grad en lovgivning, som burde blive lavet globalt, mindst på OECD-niveau.

Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed, Dansk Industri
Over 250 danske virksomheder kan blive omfattet af virksomhedsansvarsloven – hvis altså den bliver vedtaget i sin nuværende form.

Det viser en opgørelse, Altinget har lavet på baggrund af nøgletal fra danske virksomheder.

Virksomheder som Lego, Mærsk, Elgiganten, Novo Nordisk vil være forpligtet til at dokumentere, at de har undersøgt risikoen for krænkelser af menneskerettighederne i deres værdikæder.

Du kan se hele listen over virksomheder nedenfor.

Over 250 danske virksomheder omfattet

Her er de virksomheder, der kan blive ramt af nye lovkrav om rettidig omhu over for menneskerettighedskrænkelser i værdikæden – hvis forslaget kommer til at gælde virksomheder med over 500 ansatte og en årlig omsætning på mindst 1,1 milliard. 

Listen er baseret på virksomhedernes seneste nøgletal, som er trukket via BIQ. 

Direktivet har indtil videre haft en smertefuld fødsel. To gange er tidligere udkast blevet dumpet af kommissionens eget kvalitetssikringsorgan, og lovforslaget er blevet forsinket endnu flere gange.

Dansk Industri positiv, men …

Lovforslaget omfatter ikke mindre virksomheder, og det vækker glæde hos Dansk Industri.

”Det har været et af vores store ønsker. Dels er det er overkill at stille den type lovkrav til små- og mellemstore virksomheder, og dels kommer SMV’erne alligevel til at mærke kravene, når de større virksomheder køber fra de små,” siger Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed.

Dansk Industri var en blandt mange interesseorganisationer, der lobbyede mod de tidligere versioner af lovforslaget. Men Marie Gad er positiv over for en due diligence-lovgivning.

”Flere EU-lande har i forvejen nationale lovkrav på det her område. Så med fælles EU-krav får man mere lige vilkår,” siger hun.

Det var tidligere på tale at tvinge virksomheder til at trække produkter fra EU’s indre marked, hvis de ikke overholdt en række krav. Den sanktionsmulighed er forsvundet i det nuværende udkast, skriver Financial Times.

Bør gælde globalt

Udbredelsen af love om virksomhedsansvar bør dog ikke stoppe ved EU’s ydre grænse, mener Marie Gad.

”Det helt store problem er så, at vi kun får det inden for EU. Det er i høj grad en lovgivning, som burde blive lavet globalt, mindst på OECD-niveau,” siger hun.

Det er jo sådan set staternes ansvar at sørge for, at børn ikke arbejder, men kommer i skole.

Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed, Dansk Industri
I modsat fald vil lande uden for EU få en konkurrencefordel, mener Dansk Industri.

”Det er jo sådan set staternes ansvar at sørge for, at børn ikke arbejder, men kommer i skole. Og det ansvar vælter man så over på europæiske virksomheder,” siger Marie Gad.

– Ville I helst være helt fri for due dilligence-lovgivning?

”Nej, ikke som verden ser ud nu. Det allerbedste ville være, at de lande, der ikke har styr på børnearbejde og den slags, fik det. Så ville danske og europæiske virksomheder bare kunne købe ind derfra og regne med, at der var styr på arbejdsmiljøet,” siger Marie Gad.

”Men sådan er verden ikke. Så vi er positivt stemt over for forslaget,” siger hun.

Omtalte personer

Marie Gad

Chef, global udvikling og bæredygtighed, Dansk Industri, medlem, Udviklingspolitisk Råd, 2030-Panelet og Vice-Chair for Business, the OECD’s Development Committee, bestyrelsesmedlem, Global Compact Network Denmark.
cand.merc. i International Business (CBS 2008)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser