Debat

Danske Psykoterapeuter: Psykoterapi vil levere den dyrebare støtte, de ældre fortjener

Svigtet af de ældre har noget grænsen. Vi har brug for en alliance mellem ældreomsorg og psykoterapi til at bidrage til en mere støttende og helhedsorienteret tilgang til ældres velvære og trivsel, skriver David BR Camacho

Med den voksende&nbsp;ældrebefolkning, er det afgørende at adressere ældres mentale velvære og trivsel på en mere omfattende måde, skriver David BR Camacho<br>
Med den voksende ældrebefolkning, er det afgørende at adressere ældres mentale velvære og trivsel på en mere omfattende måde, skriver David BR Camacho
Foto: Mads Claus Rasmussen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi står i en tid, hvor vores svigt overfor de ældre har nået grænsen!
 
I en tid hvor vores samfund står over for en voksende ældre befolkning, er det afgørende at rette opmærksomheden mod den betydningsfulde rolle, som psykoterapi kan spille indenfor ældreomsorg.

Mistrivsel blandt ældre

Sundhedsstyrelsens nyeste data kaster lys over en bekymrende virkelighed, hvor 62 procent af plejehjemsbeboere i Danmark, der er 65 år eller ældre, er afhængige af medicin for at håndtere søvnløshed og angst.

Psykoterapi har potentialet til at tilbyde en afgørende dimension af støtte, der kan bidrage til at håndtere de komplekse udfordringer, som ældre står over for

David BR Camacho
Politisk udvalgsmedlem, Foreningen af Danske Psykoterapeuter

Denne stigende afhængighed af medicin giver anledning til bekymring og rejser spørgsmålet om alternative tilgange til at håndtere ældres psykiske og følelsesmæssige udfordringer.

En lige så bekymrende tendens er den voksende ensomhed blandt ældre borgere. Med over 55.000 personer over 65 år, der føler sig isolerede, står vi overfor en presserende nødvendighed af at levere omfattende støtte, der går udover den fysiske pleje.

Denne ensomhed har vidtrækkende konsekvenser, der strækker sig ud over det følelsesmæssige velvære og kan påvirke den generelle livskvalitet. En endnu dybere udfordring er den alarmerende statistik, der viser, at hvert fjerde selvmord i Danmark bliver begået af personer over 65 år.

Dette faktum understreger på en tydelig måde behovet for at håndtere mentale sundhedsproblemer blandt denne ældre aldersgruppe. Det er uomgængeligt klart, at en mere holistisk tilgang til ældreomsorg er nødvendigt for at imødekomme disse udfordringer.

Psykoterapi som støtte

I denne kontekst træder Foreningen af Danske Psykoterapeuter frem med en vision om at spille en aktiv rolle i ældreomsorg.

Med den ændrede demografiske struktur og en voksende ældrebefolkning erkender vi, at det er afgørende at adressere ældres mentale velvære og trivsel på en mere omfattende måde. Psykoterapi har potentialet til at tilbyde en afgørende dimension af støtte, der kan bidrage til at håndtere de komplekse udfordringer, som ældre står over for.

Vi har en stærk intention om at træde ind på ældreomsorgsscenen og levere den dyrebare støtte, som vores ældre medborgere fortjener

David BR Camacho
Politisk udvalgsmedlem, Foreningen af Danske Psykoterapeuter
 

Men hvordan kan psykoterapi præcis være til fordel for ældre borgere?
Først og fremmest kan psykoterapeuter spille en central rolle i at fremme mentalt velvære.

Ældre personer står ofte over for en bred vifte af udfordringer, herunder tab af venner, partnere og nogle gange endda deres egen selvstændighed. Psykoterapeuter, der er uddannet til at forstå og håndtere disse komplekse følelser, kan hjælpe ældre med at identificere sunde måder at håndtere deres følelser og tanker på.

Udover at støtte mentalt velvære og relationel trivsel, kan psykoterapi også tilbyde ældre borgere en mulighed for dybe samtaler om livet og eksistensen. Overgangsperioder i livet kan udløse en refleksion over ens livsrejse, mål og erfaringer. Psykoterapeuter kan skabe et rum, hvor ældre kan udforske disse tanker og følelser i dybden, hvilket kan føre til større indsigt og en følelse af formål.
 
En anden vigtig dimension er naturterapi, som også har vist sig at have gavnlige virkninger på ældres velvære.

Naturen har en beroligende og forfriskende indvirkning på sindet. Naturens skønhed og ro kan hjælpe ældre med at føle sig mere forbundet med omverdenen og bringe en følelse af fred. Psykoterapeuter kan integrere naturterapi i deres tilgang, hvilket kan hjælpe ældre med at finde ro og skabe positivitet i deres liv.

Læs også
 

Sammenfattende kan en helhedsorienteret tilgang til ældreomsorg inkludere psykoterapi, dybe samtaler om livet og eksistensen, samt integration af naturterapi. Denne kombination af tilgange kan skabe en meningsfuld og helstøbt støttestruktur for ældre borgere.

Ved at tilskynde til personlig vækst, øge forbindelsen til omverdenen og adressere de komplekse følelsesmæssige udfordringer, kan psykoterapi og naturterapi sammen bidrage til en forbedret livskvalitet og trivsel for ældre. 

Konkrete initiativer

For at realisere denne vision har Foreningen af Danske Psykoterapeuter sat konkrete initiativer i gang inden for ældreomsorg:

  • Samarbejde med sundhedssystemet: Foreningen arbejder målrettet på at skabe en forbindelse mellem det konventionelle sundhedssystem og psykoterapi. Målet er at sikre, at ældre borgere nemt kan få adgang til den relevante terapeutiske støtte, de har brug for.
  • Kvalitetssikring: Foreningen forpligter sig til at opretholde de højeste standarder for praksis og etik blandt de psykoterapeuter, der arbejder inden for ældreomsorg. Dette sikrer, at ældre borgere modtager den bedst mulige behandling og støtte.

I en verden, der kontinuerligt udvikler sig, er det afgørende, at vi tilpasser vores tilgange for at imødekomme behovene hos vores ældre medborgere. Foreningen af Danske Psykoterapeuter har en stærk intention om at træde ind på ældreomsorgsscenen og levere den dyrebare støtte, som vores ældre medborgere fortjener.

Gennem samarbejde, ekspertise og medfølelse håber foreningen på at skabe en positiv og meningsfuld forskel i livet for Danmarks ældre befolkning.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00