Kommentar af 
Jakob Scharff

Det giver ikke længere mening at skelne mellem ældrepleje og sundhedsvæsen

Når kerneopgaverne på et plejehjem i stigende grad kredser om håndtering af sygdomme, giver det mening at ansvaret for sundhed og ældre samles, så indretningen af velfærdssamfundet er kalibreret efter borgernes reelle behov, skriver Jakob Scharf.

Ulemperne ved et sundhedsvæsen, hvor det overordnede ansvar for økonomi og styring er delt mellem kommuner og regioner er til at få øje, hvad enten man er patient, pårørende, medarbejder eller leverandør, skriver Jakob Scharff. (Arkivfoto)<br>
Ulemperne ved et sundhedsvæsen, hvor det overordnede ansvar for økonomi og styring er delt mellem kommuner og regioner er til at få øje, hvad enten man er patient, pårørende, medarbejder eller leverandør, skriver Jakob Scharff. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Jakob Scharff
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er langt fra ligegyldigt, hvordan vi taler om de livsnødvendige opgaver, som hver dag løses i vores velfærdssamfund.

Begreberne og billederne former både vores opfattelse af virkeligheden og sætter samtidig rammen for, hvilke politiske forandringer vi anser for mulige, nødvendige og legitime.

Den silotænkning, der alt for længe har præget den offentlige debat om vores sundhedsvæsen og vores ældrepleje, udgør desværre et glimrende eksempel.

Således har vi netop været vidne til et forhandlingsforløb om en ældrereform, hvor sammenhængen til sundhedsvæsenet – selv de dele af det, der varetages af kommunerne – ofte blev overset, negligeret eller sparket til hjørne.

Læs også

Når vi taler ældreplejen og sundhedsvæsenet som to separate områder, så er det eksempelvis med til at fastholde et rosenrødt og nostalgisk billede af et plejehjem som et sted, man bor, når alderen begynder at trykke og kræfterne bliver færre.

Jeg kan med garanti ikke sige mig fri for selv at have bidraget til, at fastholde dét billede.

Virkeligheden er snarere den, som speciallæge og aldringsforsker Henning Kirk så præcist har skildret; nemlig at borgere – på tværs af forskellige aldre – visiteres til en plejebolig som følge af, at de lider af en eller flere sygdomme.

Kerneopgaverne på et plejehjem kredser i stigende grad om at håndtere lidelser som demens, inkontinens, KOL, diabetes og hjertesvigt, herunder de lægekonsultationer, behandlinger og indlæggelser, der følger med.

Når systemets skelnen mellem sundhed og ældre ikke længere giver mening, må vi have modet til at lave systemet om.

Jakob Scharff

Bjarne Hastrup fra Ældre Sagen rammer derfor også hovedet på sømmet, når han slår fast, at det ingen mening giver at tale om 'helhedspleje' og 'forebyggelse' uden at tale sammenhæng mellem ældrepleje og behandlingen på sygehusene.

Derfor er Sundhedsstrukturkommissionens netop offentliggjorte rapport meget mere værdifuld end analyserne og anbefalingerne i sig selv.

Den varsler nemlig et opgør med silotænkningen og et længe ventet paradigmeskifte i vores forståelse og prioritering af det nære sundhedsvæsen.

Ulemperne ved et sundhedsvæsen, hvor det overordnede ansvar for økonomi og styring er delt mellem kommuner og regioner er til at få øje, hvad enten man er patient, pårørende, medarbejder eller leverandør.

Data bliver ikke delt på tværs af sektorer. Incitamenterne til at investere i forebyggelse, træning, hjemmebehandling, teknologi og sammenhængende forløb er ikke til stede i tilstrækkelig grad.

Læs også

Vi har en helt unik mulighed for at gennemføre en ambitiøs reform, der sikrer, at indretningen af velfærdssamfundet rent faktisk er kalibreret efter borgernes reelle behov.

Når systemets skelnen mellem sundhed og ældre ikke længere giver mening, må vi have modet til at lave systemet om.

Vi har brug for en reform, der samler ansvaret for sundhed og ældre, så offentlige såvel som private aktører får mulighed for at skabe sammenhængende forløb, forebygge sygdomme og indlæggelser, og flytte behandlinger tættere på borgerne med teknologi og digitalisering.

Den mulighed må vi ikke forpasse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Scharff

Branchedirektør, DI Service og Offentlig-Privat Samspil
cand.scient.adm. (RUC 2000)

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024