Intensivlæger venter stadig på svar: Hvem skal vi redde først, når næste coronabølge rammer?

PRIORITERING: Myndighederne skal lave en national vejledning for, hvordan læger skal agere, hvis behandlingsbehovet overstiger ressourcerne. Retningslinjerne kan blive aktuelle i løbet af genåbningen, mener intensivlægerne.

Intensivlægerne efterspørger en national vejledning, som de kan benytte i en nødsituation, hvor personalet løber tør for eksempelvis respiratorer, intensivpladser, medicin og personale.
Intensivlægerne efterspørger en national vejledning, som de kan benytte i en nødsituation, hvor personalet løber tør for eksempelvis respiratorer, intensivpladser, medicin og personale.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Hvis intensivlægerne under coronakrisen løber tør for ressourcer, vil lægerne i den pressede situation skulle vælge, hvilke patienter de skal redde først.

Myndighederne skal derfor lave en national vejledning for, hvordan lægerne skal agere, hvis behandlingsbehovet overstiger ressourcerne. Det mener intensivlægernes formand, Joachim Hoffmann-Petersen fra Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin.

"Uden retningslinjer vil ansvaret påhvile speciallægen, som er løbet tør for intensivsenge klokken tre om natten. I den situation føler man sig ensom, presset og formentlig fysisk og psykisk udmattet. Lægerne skal ikke stå med ansvaret alene," siger han.

Sundhedsstyrelsen modtog 29. marts et brev fra intensivlægerne om, at myndighederne bør lave retningslinjer, men siden har lægerne ventet på svar, viser en aktindsigt, som Altinget har fået.

Det virker naturligt, al den stund at det er i situationerne med spidsbelastning, at man i særlig grad har behov for retningslinjerne.

Martin Geertsen (V)
Sundhedsordfører

Lægerne efterspørger stadig retningslinjerne efter den første coronabølge, som toppede omkring 2. april, hvor 525 personer var indlagt, hvoraf 153 lå på intensiv.

"Retningslinjerne blev heldigvis ikke nødvendige i den første bølge, men de kan blive aktuelle i løbet af genåbningen," siger Joachim Hoffmann-Petersen. 

Retningslinjer splitter støttepartier
En national vejledning er ikke kun en problematik på intensivafdelingerne, men også på Christiansborg, hvor vejledningen splitter regeringens støttepartier.

"Det er en urimelig prioriteringsopgave at stille læger, som står i en presset situation i forvejen. Det fritager dem ikke fra opgaven, fordi det bliver en konkret prioritering i hver situation, men der bør være retningslinjer for, hvilke kriterier lægerne skal læne sig op ad," siger sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL).

Enhedslisten mener, at kriterierne skal bygge på en sundhedsfaglig fremfor en politisk vurdering, men at partiet vil blande sig politisk, hvis lægerne "efterspørger klare, politiske, overordnede retningslinjer".

Sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF) frygter, at alderskriterier risikerer, at læger behandler patienter uden behandlingsbehov eller undlader at behandle patienter med behov.

"Jeg vil være ked af egentlige retningslinjer. Men det er vigtigt, at vi har en drøftelse med hinanden, hvor jeg vil prioritere, at vi har tillid til, at lægerne er bedst til vurdere i den enkelte situation," siger hun.

Venstre mener, at lægernes krav er "helt logisk".

"Det virker naturligt, al den stund at det er i situationerne med spidsbelastning, at man i særlig grad har behov for retningslinjerne," siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V).

Nabolande udarbejder retningslinjer
Under krisen har læger kunnet støtte sig til retningslinjer i Italien, Schweiz og Storbritannien.

De italienske intensivlægers selskab, Siaarti, har lavet en etisk vejledning om kriterier under "ekstraordinære omstændigheder".

"Det kan blive nødvendigt at fastlægge en aldersgrænse for intensivbehandling," fremgår det af Siaartis vejledning fra 16. marts, som de danske intensivlæger nævner i brevet til Sundhedsstyrelsen.

Modsat Italien vil de danske intensivlæger ikke selv skrive en vejledning, fordi emnet ifølge brevet er "politisk og juridisk sensitivt".

Lægerne ønsker i stedet, at myndighederne fastsætter retningslinjer for en nødsituation, hvor personalet er løbet tør for eksempelvis respiratorer, intensivpladser, medicin og personale.

"Det er vigtigt, at retningslinjerne bliver ens for alle fem regioner. Det nytter ikke, at Region Hovedstaden er under belejring, mens Region Nordjylland holder ferie – eller omvendt," siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Læs også

Styrelsen har ingen kommentarer
Altinget har to gange kontaktet Sundhedsstyrelsen for at høre, hvorfor myndighederne ikke har lavet en vejledning, hvorvidt myndighederne arbejder på at lave vejledningen, og hvad vejledningen vil indeholde.

"Vi har stadig ingen kommentarer," oplyser Sundhedsstyrelsens pressechef, Tina Guldmann Gustavsen, i en mail.

Topfolk i styrelsen – sektionsleder Agnethe Vale Nielsen samt centercheferne for Center for Planlægning, Helene Bilsted Probst og Camilla Noelle Rathcke – har modtaget intensivlægernes brev, viser mailkorrespondancer, som Altinget har fået aktindsigt i.

"Det er ikke lige nu, vi skal kaste os over en triagemodel, men de beder jo dybest set om kriterier for intensiv behandling, når/hvis respiratormanglen slår ind," skrev centerchef Camilla Noelle Rathcke 30. marts i en mail til de to øvrige chefer.

Sundhedsordfører Martin Geertsen vil, eftersom Sundhedsstyrelsen ikke har svaret på lægernes brev, kontakte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at få klarlagt, hvad "der er op og ned i sagen".

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Magnus Heunicke gennem Sundheds- og Ældreministeriet. Ministeriet er ikke vendt tilbage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Noelle Rathcke

Formand, Lægeforeningen, overlæge, ph.d., Herlev-Gentofte Hospital
cand.med. (Københavns Uni. 2003), ph.d. (Københavns Uni. 2010), speciallæge i Intern medicin, Endokrinologi 2019

Kirsten Normann Andersen

Gruppenæstformand (SF), formand for Social- og Ældreudvalget, MF (SF)
sygehjælper (Frederiksberg Hospital 1985)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00