Ny debat: Kræver fremtidens ældrevelfærd private forsikringer?

Flere forsikrings- og pensionsselskaber flirter med tanken om at udbyde omsorgsforskninger, som blandt andet dækker hjemmepleje til ældre. Altinget spørger i en ny temadebat, om fremtidens ældrevelfærd kræver private forsikringer.

Det udløser stærke politiske reaktioner, at forsikringsbranchen nu er ved at krydse grænsen til et af velfærdsstatens bedst indhegnede domæner.
Det udløser stærke politiske reaktioner, at forsikringsbranchen nu er ved at krydse grænsen til et af velfærdsstatens bedst indhegnede domæner.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

I 2020 lancerede Tryg som det første forsikringsselskab en omsorgsforskning, som blandt andet dækker hjemmepleje og rengøringshjælp efter hospitalsophold og transport til behandling efter sygdom.

Flere forsikrings- og pensionsselskaber flirter med tanken om at følge trop, og ingen i branchen virker til at være i tvivl om, at omsorgsforsikringer for ældre er et stort fremtidigt marked. 

Det udløser dog stærke politiske reaktioner, at forsikringsbranchen nu er ved at krydse grænsen til et af velfærdsstatens bedst indhegnede domæner.

Enhedslisten advarer om, at private omsorgsforsikringer er tegn på “amerikanske tilstande”. Venstre ser dem derimod som “et supplement” til det øvrige velfærdssamfund. 

Er der grund til bekymring, eller kan forsikringsbranchen bare levere et omsorgstilbud, det offentlige ikke kan? Altinget Ældre giver nu ordet til partier, ældreorganisationer og velfærdsaktører, som i en ny temadebat vil diskutere, om de nye omsorgsforsikringer underminerer den universelle velfærdsstat, eller om de er et fornuftigt supplement eller alternativ til den offentlige ældrepleje.

Panelet består af:

Kent DamsgaardKent Damsgaard, adm. direktør i Forsikring & Pension

Pernille Skipper Pernille Skipper (EL), ældreordfører

Mette ThiesenMette Thiesen (NB), ældreordfører

Torben Klitmøller HollmannTorben K. Hollmann, sektorformand i FOA

Kirsten Normann AndersenKirsten Normann Andersen (SF), ældreordfører

Bjarne HastrupBjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen

Tine RostgaardTine Rostgaard, professor ved Roskilde Universitet

Søren AndersenSøren Andersen, direktør i Attendo

Karina AdsbølKarina Adsbøl (DF), ældreordfører

Johan Kirstein BrammerJohan Kirstein Brammer, koncerndirektør i Tryg

Jesper Brask FischerJesper Brask Fischer, programchef i PFA

Palle SmedPalle Smed, direktør i Faglige Seniorer

Flere debattører vil løbende blive føjet til panelet. Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du skrive til fagdebatredaktør Martin Mauricio på [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00