Professor om ny regerings fritvalgsplaner: Kan ende som valgmuligheder mellem meget begrænsede tilbud

Regeringens nye ældreminister kommer på en svær opgave med at levere et opgør med bureaukrati og sikre mere frit valg i ældreplejen. Og det løser ikke de grundlæggende udfordringer med manglen på medarbejdere og presset økonomi, vurderer professor Tine Rostgaard.

Mere selvbestemmelse til de ældre står centralt i SVM-regeringens ambitioner på ældreområdet. Men det løser ikke de grundlæggende udfordringer med mangel på medarbejdere og begrænset økonomi, påpeger professor Tine Rostgaard.
Mere selvbestemmelse til de ældre står centralt i SVM-regeringens ambitioner på ældreområdet. Men det løser ikke de grundlæggende udfordringer med mangel på medarbejdere og begrænset økonomi, påpeger professor Tine Rostgaard.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Den ny ældreminister, Mette Kierkgaard (M) risikerer at miste blikket for de væsentligste udfordringer i ældreplejen, hvis hun bruger regeringsgrundlaget som køreplanen for sin tid som minister.

I det centrale aftalepapir bag SVM-regeringens samarbejde er ældreområdet gjort til spydspids for en større frisættelse af den offentlige sektor og de borgere, som modtager støtte fra ikke mindst landets kommuner.

Ældreministeren skal være med til at omsætte ambitioner til praksis. Blandt andet ved at udvikle nye måder at organisere de enkelte velfærdsinstitutioner, at skabe mere frit valg og selvbestemmelse for de ældre, større indflydelse til pårørende, åbne for flere private leverandører samt at fjerne ’unødige’ regler og regulering.

Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00