Søndag ringede statsministeren til udvalgte borgmestre: Nu håber de på det bedste

NÆRHEDSREFORM: Regeringen vil give syv kommuner ”fuldstændig frihed” til at løse udvalgte velfærdsopgaver. V bakker op, mens borgmestre krydser fingre for, at der rent faktisk sættes handling bag ordene.

Statsminister Mette Frederiksen (S) ringede i weekenden rundt til udvalgte borgmester og tilbød dem mere frihed på bestemte velfærdsområder.
Statsminister Mette Frederiksen (S) ringede i weekenden rundt til udvalgte borgmester og tilbød dem mere frihed på bestemte velfærdsområder.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Nu må vi se, hvordan det bliver, når virkeligheden rammer os.

Ulrik Wilbek (V)
Borgmester i Viborg Kommune
Fakta

Forsøg skal vedtages ved lov


Det fremgår af regeringens lovprogram for det forestående folketingsår, at der i slutningen af februar 2021 skal fremsættes et lovforslag om 'velfærdsaftaler', der skal sikre hjemmel til forsøgsordningen i en treårig periode.

Det er ifølge Statsministeriet ambitionen om, at der skal kunne indgås endelige velfærdsaftaler med de syv kommuner i foråret 2021.

"Velfærdsaftaler er en ny, samarbejdsbaseret vej til at finde og afprøve nye løsninger ved at sætte enkeltkommuner fri på et givent velfærdsområde med henblik på at tænke tilrettelæggelsen af indsatsen 'forfra'”.

"Lovforslaget er et af flere initiativer, der med Nærhedsreformen igangsættes med henblik på at gentænke styring og ledelse i den offentlige sektor."

Kilde: Statsministeriet samt lovprogram for 2020-21

Regeringen vil genoplive frikommuneforsøgene i en ny og ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) langt mere vidtgående udgave.

Syv kommuner er udvalgt af regeringen, som hver især skal have ”fuldstændig frihed” på udvalgte velfærdsområder.

”Jeg indrømmer, det er en lidt vild ide,” sagde Mette Frederiksen, da hun tirsdag holdte sin åbningstale i Folketinget.

Dokumentation
Det sagde Mette Frederiksen om frihed til kommuner i sin åbningstale

Vi har aldrig brugt flere penge på velfærd, men resultaterne står ikke mål.

Det var også baggrunden for de frikommuneforsøg, som VK-regeringen opfandt for nogle år siden. En god ide. Nedefra og op blev der formuleret masser af fine forslag. Sidst vi sad i regering, var særligt Det Radikale Venstre optaget af at sætte kommunerne mere fri. Det var rigtigt.

Nu foreslår vi noget, der er endnu mere vidtgående – noget, vi ikke har prøvet før.

Jeg indrømmer, det er en lidt vild ide.

Regeringen vil give syv danske kommuner fuldstændig frihed på et udvalgt velfærdsområde. For eksempel Helsingør. De næste tre år får de fuldstændig frihed på daginstitutionsområdet.

….

Sammen med forældre og det pædagogiske personale får Helsingør lov til at skabe Danmarks bedste dagpleje, vuggestuer og børnehaver. Vi fjerner så meget statslig regulering og lovgivning som muligt. I stedet lader vi mennesker tage ansvaret selv. Vi lever i år 2020. Vi er en af verdens bedst uddannede befolkninger. Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord.

Udover Helsingør har regeringen indgået lignende aftaler med borgmestrene i Rebild, Viborg, Middelfart, Holbæk, Langeland og Esbjerg.

 ….

Hver på ét af følgende tre områder: Folkeskolen, dagtilbud, ældreområdet.

De syv borgmestre – de skal nu bede deres byråd og kommunalbestyrelser om opbakning til at sætte den enkelte dagpleje, børnehave, skole, hjemmeplejeenhed eller det enkelte plejehjem fri fra kommunale regler og krav om dokumentation.

Jeg vil bede jer her i salen om opbakning til det samme. At vi sætter de syv kommuner fri af den lovgivning og statslige regulering, de normalt er underlagt.

For hvis det skal virke, så skal vi turde gå hele vejen. Vi må også fjerne regler, som vores partier har kæmpet for at få indført.

To af de syv kommuner vil f.eks. sætte folkeskolen fri: Esbjerg og Holbæk.

Noget helt grundlæggende skal stadig gælde: At undervisningen er gratis, at eleverne går til folkeskolens afgangseksamen – den slags.

Men det meste andet? Her må reglerne vige. Det gælder minimumstimetal, elevplaner, klasselofter, nationale test – for bare at nævne nogle få svære eksempler.

Ikke fordi, det er dårlig lovgivning – ikke fordi, det er forkerte hensyn, men fordi vi skal turde lægge ansvaret ud lokalt.

De enkelte institutioner får friheden: Ledere, medarbejdere, borgere. Til gengæld forpligter de sig på at levere bedre resultater. For med friheden, ja – der følger ansvaret.

Læs eller se hele talen


Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00