V-borgmester før KV21: Vi har allerede lukket skoler, fordi vi er nødt til at omfordele penge til ældreområdet

I de næste par år skal der bruges færre penge på skoleområdet og flere penge på ældreområde, siger Egedals borgmester Karsten Søndergaard, men understreger, at det stadig ikke er nok til at dække det stigende antal af ældre borgere. 

"Jeg kan sagtens være nervøs for, at økonomien kommer under gevaldigt pres i de kommende år," siger Karsten Søndergaard (V).
"Jeg kan sagtens være nervøs for, at økonomien kommer under gevaldigt pres i de kommende år," siger Karsten Søndergaard (V).Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

I de kommende år vil antallet af ældre borgere stige kraftigt i Danmark. Udviklingen er et af de helt store emner på ældreområdet, men der er stor forskel på, hvor meget landets forskellige kommuner kommer til at mærke ældrepresset.

En af de kommuner, hvor stigningen i antallet af ældre står til at blive særlig stor, er Egedal Kommune. Her viser fremskrivningen, at der vil være 43 procent flere ældre over 80 år i 2025.

Debatserie

Ældreområdet ligger endnu engang i top hos vælgerne, når de 16. november går i stemmeboksen for at afgive deres stemme til kommunal- og regionsrådsvalget.

Krydset bliver sat i skyggen af flere statistikker, der viser en eksplosiv stigning i andelen af borgere over 80 år i flere kommuner, hvor rekrutteringen af varme hænder samtidig halter alvorligt efter det niveau, som er nødvendigt. 

Regeringen barsler med en såkaldt velfærdslov, der skal sikrer, at der hvert år afsættes penge i de kommunale budgetter til at dække det demografiske træk med flere ældre og flere børn. Men kan kommunerne sikre og forbedre serviceniveauet, hvis Christiansborg udelukkende forpligter sig til at opretholde status quo?

Det spørgsmål stiller Altinget Ældre i en ny interviewserie, hvor seks udvalgte borgmestre vil svare på, hvordan de vil imødekomme vælgernes ønske om en værdig ældrepleje inden for de budgetrammer, deres kommune har i dag. 

Du kan blandt andet læse interviews med: 

  • Pernille Beckmann (V), borgmester i Greve Kommune
  • Johannes Frydenslund (S), borgmester i Middelfart Kommune
  • Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune
  • Henrik Rasmussen (K), borgmester i Vallensbæk Kommune
  • Nils Borring (S), borgmester i Favrskov Kommune

Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00