SF: Vis respekt for de offentligt ansatte

DEBAT: Det er ikke så underligt, at de offentligt ansatte forlanger at blive hørt. Men man får nærmest det indtryk, at regeringens topforhandlere har et ønske om konflikt, skriver Kirsten Normann Andersen fra SF.

Af Kirsten Normann Andersen (SF)
Ordfører for velfærd og kommunalpolitik

Det er ikke rart i disse dage at se strejkevarsel på strejkevarsel på velfærdsområder over hele landet. Og jeg forstår godt, at mange borgere bekymrer sig om, hvad det får af betydning for hverdagen, når velfærdssektorens fortropper nedlægger arbejdet på institutioner, skoler, plejecentre, sygehuse og alle de funktioner, som får Danmark til at hænge sammen.

Men jeg forstår også godt de ansatte i staten, kommuner og regioner, når de insisterer på rimelige løn- og arbejdsforhold i bytte for deres arbejdskraft. Og de har i den grad noget at bytte med. For ud over at tage sig af samfundets vigtige opgaver har de også stået model til effektivisering, afbureaukratisering, modernisering, omstrukturering, tilpasning og udvikling. Alt for ofte har de offentlige ansatte oplevet, at ordene i virkeligheden bare var nedskæringer, som resulterede i, at færre varme hænder skulle tage sig af stadig flere opgaver.

Kold klud i ansigtet til offentlige forhandlere
Det er derfor heller ikke så mærkeligt, at de offentlige forhandlere satte sig til forhandlingsbordet med en forventning om et skulderklap. Det er til gengæld uforståeligt, at Moderniseringsstyrelsens topforhandlere i stedet kvitterede med en kold klud i ansigtet i form af et frontalt angreb.

Ja, man får næsten det indtryk, at regeringens topforhandlere har et ønske om konflikt, når Sophie Løhde toner frem på skærmen og erklærer, at de ansattes forhandlere kun vil kræve, men ikke vil give. Og det uden skelen til, hvad de ansatte faktisk har leveret af velfærd, løntilbageholdenhed og hårdt slid, når færre skulle tage sig af flere.

Respekt og anerkendelse kunne være en god start
På den baggrund undrer det mig ikke, at de offentlige ansatte stejler. Tak er kun et fattigt ord, men det kunne have været en god begyndelse at udvise respekt og anerkendelse.

For man har altså siddet på ørerne, hvis man ikke har opfattet, at Moderniseringsstyrelsens mange ”moderniseringer” af den offentlige sektor er blevet opfattet som det stik modsatte af anerkendelse og respekt. Mest af alt har læreren, sygeplejersken og hjemmehjælperen modtaget det som massive besparelser. Og Sophie Løhdes bitre ord bliver altså ikke lettere at sluge, når de ansatte erfarer, at regeringen ikke agter at lade dem få del i det længe ventede økonomiske opsving.

Velfærden er udfordret
Velfærd er en investering i de veluddannede og engagerede medarbejdere, som tager sig af os, hvis vi brækker benet, når vi afleverer barnet i børnehaven, når vores ældste familiemedlemmer må flytte på plejehjem med videre. Det er trygheden for os alle sammen. Sikkerhedsnettet, når vi for en stund eller altid får brug for hjælp. Men også kittet, der får hverdagen til at fungere.

Men velfærden er i den grad udfordret af tidspres og omvæltninger, og det er en alvorlig hæmsko for de menneskelige pligter som at agere hjerteligt, åbent og med omsorg.  

Det er ikke så underligt, at de offentligt ansatte forlanger at blive hørt – også selv om det betyder, at de skal stemme med fødderne. For følger ordentlige arbejdsforhold ikke med tiden og udfordringerne i den offentlige sektor, svigter vi velfærden og medarbejderne.  

Fair vilkår og stærkt velfærd bør gå hånd i hånd
De præcise forhandlingsrammer fremlægges på forhandlingsbordet, og det er arbejdsgiver og arbejdstager, der skal blive enige. Men jeg vil gerne med dette indlæg udtrykke min respekt, men også min bekymring og sympati for de mennesker, der holder hjulene i gang i velfærdsstaten. I er vigtige, og jeg sætter pris på jer.  

Der er ingen derude, der har en strejke eller lockout på ønskesedlen. Tværtimod bør fair vilkår – stærk velfærd gå hånd i hånd som mål. Hvordan, det håber jeg, der findes en løsning på.  

Forrige artikel PFA: Reform gør pension mere attraktivt – og indviklet PFA: Reform gør pension mere attraktivt – og indviklet Næste artikel S-borgmester: De sårbare unge kan blive Danmarks guldfugle S-borgmester: De sårbare unge kan blive Danmarks guldfugle