Handicappede skal på arbejdsmarkedet

KONFERENCE: Handicappede klarer sig kun i job, når arbejdsmarkedets barrierer bliver brudt ned, fremgik det af konference.
Barrierer må nedbrydes, når handicappede skal på arbejdsmarkedet, mener flere aktører.
Barrierer må nedbrydes, når handicappede skal på arbejdsmarkedet, mener flere aktører.
"Vi har et fælles ansvar for fælles opgaver."

Sådan siger Stig Langvad, formand for Danske Handicap-organisationer, der var en af oplægsholderne på konferencen "En chance for alle", der fandt sted på Christiansborg i går.

Konferencen var kommet i stand gennem et samarbejde mellem Dansk Erhverv og Danske Handicap-organisationer, og den var en afrunding på initiativet "Sidste chance for de sidste", der blev lanceret i 2008.

Et tilbagevendende budskab på konferencen var, at der må nedbrydes barrierer, når handicappede skal på arbejdsmarkedet. Siden initiativet "Sidste chance for de sidste" har Dansk Erhverv og de andre involverede aktører haft fokus på at nedbryde disse barrierer gennem en række initiativer. Et af de projekter, der har været størst succes med, er at få handicappede i praktik.

"Målet var at oprette 100 praktikpladser for handicappede. Det lykkedes meget hurtigt," siger Poul Erik Pedersen, formand for Dansk Erhverv, der i sit oplæg evaluerede de enkelte initiativer.

Inden for handicapområdet har man endnu ikke evalueret det samlede forløb, så det er endnu for tidligt at sige noget endeligt, men Poul Erik Pedersen lægger vægt på, at der har været stor tilfredshed hos både virksomhederne og de handicappede. "Det er mit indtryk, at de enkelte arbejdspladser har taget rigtig godt imod de handicappede."

Nødvendig arbejdskraft
Der er hårdt brug for de handicappede på arbejdsmarkedet, for den demografiske udfordring og mangel på arbejdskraft truer i horisonten, understreger Stig Langvad. Men med den økonomiske krise er der fare for, at politikerne glemmer de handicappede.

"I denne økonomiske krisetid er der fare for, at politikerne sætter tiltagene med at få svage grupper på arbejdsmarkedet på lavblus, og vi må sørge for, at dette ikke sker," siger Karin Retvig fra HK Privat. Hun håber, at konferencen vil fungere som øjenåbner for de forskellige involverede aktører.

273 mennesker var tilmeldt konferencen, der ud over handicappede også omhandlede andre udsatte, heriblandt etniske grupper, kontanthjælpsmodtagere og andre, der er en del af den samlede arbejdskraftsreserve.

Dokumentation

Ifølge SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, mener hver fjerde dansker mellem 16 og 64 år, at de har et handicap, længerevarende helbredsproblemer eller helbredsproblemer pga. nedslidning. 

Beskæftigelsesministeriet har siden 2004 arbejdet ud fra en beskæftigelsesstrategi om at få 2000 flere personer med handicap i arbejde om året.

Siden 2004 er der kommet over 2000 flere personer med handicap på arbejdsmarkedet årligt. Samlet er 50.000 personer, der angiver, at de har et handicap eller længerevarende helbredsproblem, kommet i arbejde i perioden fra 2002 til 2006. 

Kilde: SFI: Handicap og beskæftigelse i 2006 og Beskæftigelsesministeriet.

 


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00