Norsk vækstpakke holder ledigheden i ro

INTERVIEW: Den norske regering har brugt en 20 mia. nkr. stor vækstpakke til at afbøde finanskrisen. Den helt rigtige beslutning, fortæller den norske arbejdsminister, Dag Terje Andersen.
Dag Terje Andersen er arbejdsminister i Jens Stoltenbergs rødgrønne regering i Norge.
Dag Terje Andersen er arbejdsminister i Jens Stoltenbergs rødgrønne regering i Norge.Foto: Pressefoto
Torbjørn Næs Bertelsen

Vi ved fra flere undersøgelser, at skattelettelser ikke giver nogen speciel beskæftigelseseffekt. Det ved vi til gengæld, at offentlige investeringer gør. Ud fra den viden vurderede vi, at det bedste vi kunne gøre i den situation vi var i, ville være at fremrykke offentlige investeringer i skolebygninger, veje, offentlige bygninger og infrastruktur.

Dag Terje Andersen
Norges arbejds- og inkluderingsminister, Arbeiderpartiet
Hvad har den norske regering gjort ved den økonomiske krise, og hvordan er det lykkedes at holde Norges arbejdsløshed i ro under krisen?

"Det første vi måtte gøre, var naturligvis at få gang i bankernes gennemstrøm af penge. Vi var nødt til at lave nogle økonomiske hjælpepakker, der kunne sikre bankerne. I samme omgang var det også vigtigt at give en række eksportgarantier. Norge er et land med en meget stor eksport. Omkring en tredjedel af vores økonomi er baseret på eksport. Olieudvinding, fiskeri og andre områder var meget hårdt ramt af, at udenlandske firmaer ikke købte ind, men i stedet tømte deres lagre."

"Vi kunne se, at mange mennesker ville blive arbejdsløse, hvis ikke vi gjorde noget drastisk. Det gjorde vi så i januar, hvor vi vurderede, at der var behov for en hjælpepakke på 20 mia. norske kroner. Pengene gik i høj grad til investeringer i kommunerne, som skabte ny efterspørgsel i byggesektoren. En sektor vi vidste især ville blive ramt af arbejdsløshed, hvis vi ikke gjorde noget."

Hvilken indsats gjorde I for dem, der alligevel blev ledige?

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00