Oppositionens ledighedstrumf mister værdi

BAGGRUND: Argumenterne for at kommunalisere jobcentrene er de seneste måneder blevet forsøgt pillet fra hinanden af oppositionen. Alligevel kan regeringen om få måneder have klædt oppositionen af.
Inger Støjberg har som beskæftigelsesminister fået vedtaget kommunaliseringen af landets jobcentre.
Inger Støjberg har som beskæftigelsesminister fået vedtaget kommunaliseringen af landets jobcentre.Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Torbjørn Næs Bertelsen
De seneste officielle ledighedstal viser, at der i april 2009 var 92.800 ledige. En fordobling i forhold til det rekordlave niveau fra juni 2008.
De seneste officielle ledighedstal viser, at der i april 2009 var 92.800 ledige. En fordobling i forhold til det rekordlave niveau fra juni 2008. Foto: Danmarks Statistik

Kan regeringen til gengæld lade ansvaret for beskæftigelsesindsatsen gå over til kommunerne, kan regeringen have reddet sig ud af en kattepine. Man vil, så at sige, have sendt sorteper over i kommunernes lejr.


1. august indledes en ny epoke i dansk arbejdsmarkedspolitik, når kommunerne overtager den direkte og borgernære beskæftigelsesindsats, som udøves i landets jobcentre. Fra da af vil ledelsen af jobcentrene overgå til at være et rent kommunalt anliggende, hvor det i dag er delt ligeligt mellem kommune og stat.

Oppositionen har i kraftige vendinger demonstreret sin modvilje mod at gennemføre, hvad man mener er "en gennemgribende reform af beskæftigelsesområdet i en tid, hvor der ikke er behov for usikkerhed om beskæftigelsespolitikken", som en samlet opposition har kaldt lovforslag L184 og L185, som omhandler kommunaliseringen af jobcentrene, der har været det mest dominerende emne på arbejdsmarkedsområdet dette forår.

Til at bakke oppositionens kritik af jobcenterreformen op har arbejdsmarkedets parter samt en lang række arbejdsmarkedseksperter frarådet reformen og udtrykt bekymring. Bekymringer om, at reformen vil skabe flere ledige på grund af tidspunktet for reformen, sammen med lignende bekymringer om et forsinket it-system.

De eneste, der har syntes, at kommunaliseringen var en god ide, har været Kommunernes Landsforening. Men selv regeringens eneste ven har i ellevte time vægret sig.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00