Debat

Stop aktiveringscirkusset

DEBAT: Det nuværende aktiveringssystem er umenneskeligt, dumt og dyrt, mener Line Barfod, arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten.
Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Line Barfod
Arbejdsmarkedsordfører, Enhedslisten

Medierne har de seneste måneder været fyldt med beretninger om aktiverede, der sættes til at bygge tårne af spaghetti og skumfiduser, finde deres indre fugl, eller sammenligne Hitlers og Napoleons underskrifter. Og jeg får mange lige så tåbelige beretninger. Det er i høj grad netværket "Behandl os ordentligt selvom vi er arbejdsløse", der har været med til at sætte fokus på det tåbelige aktiveringscirkus. De mange arbejdsløse har simpelthen fået nok at den umenneskelige behandling de udsættes for.

Formål for aktivering
Nu har Rigsrevisionen også fastslået, at aktiveringsindsatsen i forhold til kontanthjælpsmodtagere ikke virker og er spild af penge. Det afviser regeringen fuldstændigt. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg var for en gang skyld ærlig og sagde, at man ikke skulle se på effekten for de mennesker, der kom i aktivering, men på de mange, der kom i job, kort før de skulle have været i aktivering.

Det er da klar tale. Formålet med aktivering er altså ikke at hjælpe dem, der sendes i aktivering, men at aktivering skal være noget så ubehageligt, at alene truslen om at komme i aktivering får arbejdsløse til at sige ja til et hvilket som helst job for at slippe for aktivering.

Pisk eller gulerod
Det er højst besynderligt, at regeringen i forhold til de rige og de ressourcestærke mener, at der skal bruges gulerod, den ene skattelettelse efter den anden skal få folk til at arbejde mere. Men i forhold til de arbejdsløse og de fattige, der mener regeringen, at man skal bruge pisken. Straf, ydmygelser og tvangsarbejde skal få folk i arbejde.

Udfordringen er at opbygge en reel jobformidling, hvor man hurtigt kommer i arbejde eller får opkvalificering, omskoling eller uddannelse.

Line Barfod
Arbejdsmarkedsordfører, Enhedslisten

Men det giver god mening, hvis man lytter til beskæftigelsesministerens ærlige ord om, at aktivering skal få folk til at komme i arbejde, før de risikerer at komme i aktivering. Især når man sammenholder det med regeringens udtalelser om, at omkostningsniveauet i Danmark er for højt. Her tænker de jo ikke på, at virksomhedernes overskud og direktørernes lønninger er steget voldsomt. Nej de mener at arbejdernes lønninger er for høje. Hvordan kan man så sænke lønningerne?

Det kan man ved at gøre folk så bange for at blive arbejdsløse eller gå arbejdsløse i længere tid, så de er parat til at acceptere lavere lønninger og dårligere arbejdsvilkår. Jeg synes det er umenneskeligt. Men det er også utrolig dumt. Vi kan ikke i Danmark konkurrere med de elendige løn- og arbejdsvilkår, man har i mange andre lande. Det kan ikke lade sig gøre at få danske slagteriarbejdere til at klare sig for 20-30 kr. i timen, som de rumænske kolonnearbejdere på de tyske slagterier. Hvem skal så betale for boligerne? Og hvem skal betale til veje, skoler, børnehaver, universiteter, plejehjem osv.? I stedet skal vi i Danmark konkurrere på gode produkter af høj kvalitet. Og på at have et velfungerende samfund.

Respekt og menneskelighed
Det nuværende aktiveringssystem er umenneskeligt, dumt og dyrt. Det nytter ikke at lave flere lappeløsninger. Som det blev sagt på 3F-kongressen for nylig, så skal vi køre en bulldozer gennem hele systemet og så bygge noget nyt. Derfor er jeg også glad for at S-formand Helle Thorning-Schmidt under Folketingets åbningsdebat lovede mig, at vi skal behandle de arbejdsløse med respekt og gøre op med aktiveringscirkusset.

Udfordringen er at opbygge en reel jobformidling, hvor man hurtigt kommer i arbejde eller får opkvalificering, omskoling eller uddannelse. Og hvor arbejdsløse behandles med respekt og menneskelighed. Jeg tror på, at det kan lade sig gøre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Line Barfod

Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00