En halv milliard til kamp mod ledighed

DOKUMENTATION. Inger Støjberg er meget tilfreds med langtidsledighedsudspillet. Se, hvilke initiativer Støjberg blev enig med R og DF om.
Kristian Aaskov Nielsen

En halv milliard kroner skal sættes en stopper for den stigende langtidsledighed. Pengene skal bruges til at lave en mere målrettet indsats for de mennesker, som er ramt af langtidsledighed.

"Vi giver nu en ekstra hånd til dem, der har sværest ved at komme ud af ledighed. Selvom der er blevet længere mellem jobbene, så har vi stadig et dynamisk arbejdsmarked, hvor 10.000 danskere får et nyt arbejde hver uge. Med mere målrettet uddannelse og aktive tilbud på arbejdspladserne giver vi alle en mulighed for at få bedre fodfæste på arbejdsmarkedet," siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) i en pressemeddelelse.

Hun undrer sig dog over, at Socialdemokraterne ikke vil være med, men vurderer, at der gået valgkamp i den på rød stue. Beskæftigelsesministeren forventer, at de fleste af initiativerne kan træde i kraft kort efter sommerferien.

Læs uddrag af Stærkere ud af krisen:

Jobrettet uddannelse til langtidsledige
Screeninger af lediges skolekundskaber og flere læse-, skrive- og regnekurser
Alle dagpenge-, start- og kontanthjælpsmodtagere over 30 år, der henvender sig i jobcentret, og som ikke har en ungdomsuddannelse, skal læse- og skrivetestes, hvis de har behov for det. Initiativet er permanent. Det samme gælder allerede for unge under 30 år. Hvis læse- og skrivetesten viser, at den ledige har behov for at forbedre sine læse- og skrivekundskaber, skal jobcentrene sikres gode rammer for at tilbyde vedkommende et læse- og skrivekursus

Der afsættes en pulje til finansiering af læse-, skrive- og regnekurser for dagpenge-, start- og kontanthjælpsmodtagere over 30 år over en periode på knap 3½ år.

Regional pulje til jobrettet opkvalificering til bekæmpelse af langtidsledighed
Der oprettes en regional pulje, som kan benyttes til finansiering af udgifter i jobcentrene til en beskæftigelsesindsats, der enten er målrettet de langtidsledige og/eller dagpenge, start- og kontanthjælpsmodtagere, hvor regionen vurderer, at der kan være en særlig risiko for langtidsledighed

Erklæring om efteruddannelse ved forlængelse af arbejdsfordelinger
Det Regionale Beskæftigelsesråd skal fremover alene kunne bevilge en forlængelse af en arbejdsfordeling, hvis der foreligger en skriftlig erklæring fra virksomhedens ledelse og en repræsentant for medarbejderne om, at mulighederne for efteruddannelse er drøftet.

Bedre overblik over jobrettede kurser
Beskæftigelsesregionerne skal på baggrund af Arbejdsmarkedsbalancen udarbejde et katalog over relevante kurser inden for forskellige udvalgte brancheområder.

Aktive tilbud ude på arbejdspladserne
Ekstra støtte til mentorer og virksomhedsnetværk
Beskæftigelsesministeren vil opfordre De Lokale Beskæftigelsesråd (LBR) til i 2011 at give de virksomheder, som gør en ekstra indsats for at hjælpe langtidsledige tilbage i job en ekstra økonomisk opbakning til mentornetværk og mentorhjælp samt til at lave en handlingsplan.

Kompetenceafklaring af ledige
Beskæftigelsesministeriet introducerer et kompetenceafklaringsredskab, som alle landets jobcentre, a-kasser og andre aktører frit kan benytte.

Mere virksomhedsrettet og tættere kontakt med langtidsledige
Der er derfor enighed om at afsætte ekstra midler til at ansætte flere virksomhedskonsulenter i jobcentrene og til at sikre en tættere kontakt med de langtidsledige ved hjælp af flere jobsamtaler. Den tættere kontakt med de langtidsledige skal række udover de nuværende minimumskrav i lovgivningen.

Den nye virksomhedsrettede indsats evalueres primo 2013 for at sikre, at kommunerne også herefter målrettet arbejder med den virksomhedsrettede indsats.

For at bakke op om indsatsen vil der blive lavet informationsmateriale til jobcentrene, der sammenfatter de nye muligheder for virksomhedsrettet indsats og de forskellige kombinationsmuligheder, hvor en ledig både får et tilbud på en virksomhed og opkvalificeres.

Dokumentation

Finansiering af initiativerne
De samlede udgifter til de 7 initiativer skønnes at udgøre knap ½ mia.kr. over perioden medio 2010 til ultimo 2014 og godt 50 mio. kr. årligt fra 2015 og frem. Initiativerne finansieres af uforbrugt bevilling til aktiveringsindsatsen for forsikrede ledige fra 2009 og ved en omprioritering af flaskehalsbevillingen, der hermed bortfalder fra 2011.

Der anvendes 125 mio. kr. af den uforbrugte bevilling til aktivering af forsikrede ledige i 2009, som kommunerne har tilbagebetalt til staten i forbindelse med den årlige restafregning. Forslaget om at omprioritere flaskehalsindsatsen vil fra 2011 og frem frigive 100 mio. kr. årligt. Initiativerne er således fuldt finansieret. Puljen til flere opkvalificerende læse-, skrive og regnekurser samt forslaget om en særlig pulje til jobrettet opkvalificering udmøntes via beskæftigelsesregionerne.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00