Afskaffelse af topskat, lavere elafgift og tilbagerulning af Arne-pensionen: Her er Konservatives nye skatteudspil

Med en tilbagerulning af retten til tidligere pension vil Konservative finde penge til at lette skatten på arbejde, el og boliger. Få overblik over partiets nye skatteplan.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Da Søren Pape Poulsen mandag meldte sig på banen som ny statsministerkandidat, lovede han også, at Konservative vil gøre det billigere at være dansker.

Nu præsenterer Konservative sit bud på, hvordan det skal ske.

Med 16 forslag vil partiet både lempe og afskaffe en række skatter og afgifter frem mod 2030. Det skal være slut med afgifter på kaffe og is, og efter 2030 skal topskatten også fjernes helt.

Pengene skal blandt andet findes ved at tilbagerulle S-regeringens nyligt indførte ret til tidligere tilbagetrækning, der også er kendt som Arne-pensionen. Derudover skal det også finansieres ved at afsætte færre penge til DR, end regeringen har lagt op til, og ved at udfase efterlønnen.

Få overblik over alle Konservatives forslag her.

Et højere beskæftigelsesfradrag

Beskæftigelsesfradraget skal hæves med 4 procentpoint. Samtidig hæves det maksimale fradrag med 16.300 kroner. Der afsættes 7,1 milliarder kroner til forslaget i 2030.

Forenkling af skattesystemet

Konservative foreslår at forenkle skatten på arbejde blandt andet ved at afskaffe arbejdsmarkedsbidraget og afskaffe job- og beskæftigelsesfradraget. Forslaget betyder ifølge partiet, at alle stort set får det samme udbetalt som i dag +/- 100 kroner om året. Forslaget vil medføre et lille mindreprovenu. Derudover vil Konservative at gennemføre andre forenklinger af skattesystemet og afsætter en pulje på 500 millioner kroner hertil. Samlet afsættes der en milliard kroner til forslaget.

Elafgift sænkes til EU´s lovpligtige mindstesats

Konservative foreslår, at elafgiften sænkes til EU’s mindstesats. Der afsættes 5,4 milliarder kroner i 2030 til forslaget.

Lavere afgifter på dagligvarer mv.

Konservative vil afskaffe afgiften på kaffe og is. Derudover vil partiet stoppe stigningerne på udvalgte punktafgifter, herunder på tinglysning og råstoffer. Der afsættes 0,3 milliarder kroner i 2030 til at stoppe stigningerne i punktafgifter og 0,7 milliarder kroner til at afskaffe afgiften på kaffe og is.

Lavere registreringsafgift på elbiler

Konservative foreslår, at elbiler kun skal pålægges halv registreringsafgift i 2030. Samtidig vil partiet fastholde det eksisterende bundfradrag. Ifølge partiet vil forslaget øge antallet af solgte elbiler med 18.000 biler eller 15 procent i 2030. Der afsættes 3,6 milliarder kroner til forslaget.

Øget vækst gennem lavere selskabsskat

Konservative foreslår, at selskabsskatten gradvist sænkes fra 22 procent til 19 procent. Der afsættes fire milliarder kroner i 2030 til forslaget.

Afskaf arveafgiften og generationsskifteskatten

Konservative ønsker at udfase arveafgiften fuldstændig. Der afsættes 4,2 milliarder kroner i 2030 til forslaget.

Afskaf topskatten

Konservative vil gradvist afskaffe topskatten. I første omgang vil partiet hæve topskattegrænsen til 800.000 kroner. I 2030 vil partiet afskaffe den helt. Der afsættes 9,7 milliarder kroner i 2030 til forslaget.

Sænkelse af den lave aktieskat

Konservative vil sænke den lave aktieskat fra 27 procent til 26 procent. Der afsættes 0,2 milliarder kroner til forslaget.

Afskaffelse af skat på arbejdstelefoner

Konservative vil fjerne beskatning på arbejdstelefoner. Der afsættes 0,85 milliarder kroner i 2030 til forslaget.

Lavere boligskatter

Partiet har en ambition om at fastfryse grundskylden frem mod 2030. Området er forligsbelagt, og Konservative vil ikke bryde forliget, men har et mål om lavere boligskatter og reserverer derfor pengene. Der afsættes tre milliarder kroner i 2030 til forslaget.

Reserve til boligejere

Der afsættes en reserve til yderligere tiltag på boligområdet på 0,7 milliarder kroner.

Tilbagerulning af skattestigninger som følge af Arne-pensionen

Konservative vil rulle skattestigninger, der er indført for at finansiere Arne-pensionen, samt selve Arne-pensionen tilbage. Partiet vil dog beholde den del af finansieringen bag Arne-pensionen, som er besparelser på jobcentre. De skal bruges på en reserve til velfærd og øvrige prioriteringer i stedet for.

Lavere skat på børneopsparing

Konservative vil fordoble beløbsgrænsen for, hvor meget der kan indsættes på en børneopsparing, uden barnet betaler skat af afkastet. Det månedlige beløb, som kan indsættes, skal hæves fra 500 kroner til 1.000 kroner. Det maksimale beløb skal hæves fra 72.000 kroner til 144.000 kroner. Der afsættes fem millioner kroner til forslaget.

Lavere rente på studielån under studietiden

I dag betaler studerende 4 procent i rente af deres lån under studietiden. Det er en højere rente, end når de færdiggør studiet, som aktuelt ligger på en procent. Konservative vil nedsætte renten, så den nærmer sig samme niveau som efter studietiden, det vil sige Nationalbankens rente fastsat ved diskontoen plus et tillæg på en procent. Der afsættes 0,1 milliarder kroner til forslaget.

Reserve til yderligere skattelettelser

Konservative vil øremærke en reserve til at lette personskatterne endnu mere. Der afsættes 0,4 milliarder kroner i 2030 til forslaget.

Finansieringen

Konservative vil finde pengene til deres forslag gennem tre spor:

1. Reform af overførselsindkomstsystemet

  • Arne-pensionen skal tilbagerulles
  • Efterlønnen skal udfases
  • Begrænsningen af stigningen i dagpenge og SU, så de omtrent følger inflationen på sigt, skal fortsættes.

2. Prioriteringer i det offentlige

  • Færre penge til DR
  • Reducering af udgifterne til jobcentrene
  • Et produktivitetskrav på 0,4 procent i det offentlige forbrug
  • En ny produktivitetskommission, der skal lave anbefalinger til, hvordan potentialet kan indfries.

3. Det økonomiske råderum

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00