3F: Offentligt ansatte arbejder stadig under coronakrisen

DEBAT: Borgerlige politikere langer ud efter de offentligt ansatte, men de glemmer, at mange stadig arbejder med at levere den service, som er nødvendig for samfundet, skriver Lydia Callesen fra 3F.

Af Lydia Callesen
Formand for 3F's offentlige gruppe

Så er der nogle borgerlige politikere, der har travlt med de offentligt ansatte. At de bør udvise samfundssind og bruge ferie eller afspadsering, hvis de ikke kan arbejde hjemmefra. Der bliver blandt andet skudt efter pedeller og gartnere.

Der er stadig mange offentligt ansatte, der arbejder på den ene eller anden måde. Og ikke kun de medarbejdere, der arbejder i sundhedsvæsenet, men også med andre kritiske funktioner.

Hvis hele Danmark bryder sammen, så er det helt sikkert, at der vil være brug for alle offentligt ansatte – uagtet hvilken jobfunktion de har.

Kommunernes Landsforening og Forhandlingsfællesskabet har netop indgået en aftale om, at det vil være muligt at ændre i arbejdstilrettelæggelser og opgaver, fordi der på områder er mangel på arbejdskraft. Derved kan andre træde til.

Så skal vi heller ikke glemme, at der er medarbejdere, som – selv om de er sendt hjem – står til rådighed for deres arbejdsgiver og kan rykke ud med det samme.

Det offentlige er en servicesektor
Lad mig tilføje, at den afspadsering, som nogle medarbejdergrupper har optjent, ofte skyldes arbejde på ubekvemme tider, altså driftsopgaver. Vintertjeneste for specialarbejderne blandt andet. Rådighedsvagter, der går ud over familieliv, da man står til rådighed for udkald.

Vi skal huske, at det offentlige er en servicesektor. En servicesektor, der skal være med til at sikre, at skoler fungerer, at vejene er fremkommelige, at der er rent vand, og at der bliver taget hånd om de borgere, der har allermest brug for hjælp.

Vi har lige hørt fra Aalborg Kommune, at der er offentlige medarbejdere, der hjælper politiet med at sikre, at borgere ikke stimler sammen i større flokke. Det er nemlig styrken i det offentlige: at vi kan hjælpe hinanden på kryds og tværs med de kompetencer, hver enkelt har.

Lad nu den diskussion foregå mellem organisationerne og KL. Både organisationer og KL vil gerne sikre, at vi kan holde Danmark i gang – også i det offentlige.

Forrige artikel Iværksætter: Coronatiltag forhindrer techfirmaer i at finde nye folk Iværksætter: Coronatiltag forhindrer techfirmaer i at finde nye folk Næste artikel Hotel- og Restaurantskolen: Fjernunder­visning under krisen er uholdbart Hotel- og Restaurantskolen: Fjernunder­visning under krisen er uholdbart