Debat

3F Transport: Vi bør fokusere på at få flere danskere i fuldtid, før vi satser på udenlandsk arbejdskraft

Danske job billigt til salg? Eller øget udbud af gode job på fuld tid med fuld tryghed? Det er et af de valg Folketinget og en ny regering snart skal træffe i jagten på arbejdskraft til fremtiden, skriver Jan Villadsen.

En satsning på at tiltrække
udenlandsk arbejdskraft uden for EU har konsekvenser for vores eget
arbejdsmarked. Især på de områder hvor arbejdsgivere er klar til at udnytte
mennesker, der hverken kender det danske arbejdsmarked eller tør stå fast på
egen ret og egne rettigheder, skriver 3F Transport.
En satsning på at tiltrække udenlandsk arbejdskraft uden for EU har konsekvenser for vores eget arbejdsmarked. Især på de områder hvor arbejdsgivere er klar til at udnytte mennesker, der hverken kender det danske arbejdsmarked eller tør stå fast på egen ret og egne rettigheder, skriver 3F Transport.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Jan Villadsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det kan godt være, valgkampen har været spændende. Det bliver de kommende uger også, når der skal dannes en regering og følges op på valgets løfter, visioner og bud på retning.

På ét område bliver forhandlingerne måske vigtigere, end de fleste nåede at tænke over midt i valgkampens diskussioner om klima, skat, sundhedsreform og bogstavkombinationer for en ny regering.

For der er lagt op til sværdslag om fremtidens arbejdsmarked. Her er en række bundne opgaver, som en ny regering kommer til at arbejde hurtigt og intenst med.

Der er lagt op til sværdslag om fremtidens arbejdsmarked

Jan Villadsen

Mine modparter på arbejdsmarkedet hos DI og Dansk Erhverv har brugt valgkampen til at tale om mangel på arbejdskraft. DI og Dansk Erhverv ønsker sig reformer og nemmere adgang til at ansætte arbejdskraft fra udlandet. Det taler de højt, meget og længe om.

Også Venstre, Radikale, Moderaterne og Socialdemokratiet har talt meget i valgkampen om reformer og øget behov for arbejdskraft til fremtidens udfordringer og løsninger.

Det behov anerkender jeg. For det er tydeligt, at der er udfordringer i en tid, hvor store årgange forlader arbejdsmarkedet, og hvor investeringerne i grøn og bæredygtig omstilling står i kø side om side med behovet for varme hænder i vores offentlige sektor.

50.000 ekstra hænder
Så lad mig hjælpe med nogle stærke møtrikker til maskinrummet og forhandlerne. For på papiret kan jeg levere over 50.000 ekstra par hænder efter samme tankegang, som Venstre tog fat på i valgkampen, da partiet lovede skattelettelser til ansatte i den offentlige sektor, der vil gå fra deltid til fuldtid.

De første 35.000 ekstra par hænder kommer fra vores private sektor. Her arbejder 202.425 på deltid. I gennemsnit 25,6 timer om ugen. De fleste i den gruppe ønsker faktisk at arbejde mere. I gennemsnit 6,4 timer mere og altså 32 timer om ugen fremfor 25,6 timer.

Hvis man sikrer, at de deltidsansatte i den private sektor kan arbejde 6,4 timer mere om ugen i gennemsnit, vil den samlede danske beskæftigelse øges med 35.014 personer. Det viser en analyse fra tænketanken Cevea.

En identisk undersøgelse er lavet for ansatte i den offentlige sektor. Hvis de, der arbejder på deltid, får mulighed for at arbejde mere efter eget ønske, vil det give over 20.000 ekstra hænder.

Altså giver det alt i alt et øget arbejdsudbud, der svarer til over 50.000 fuldtidspersoner. Det kan sagtens være, der også skal andre møtrikker til at øge udbuddet af arbejdskraft. Men det er et oplagt sted at starte. For eksempel med et mål om at finde 25.000 ekstra sæt hænder inden 2025.

Udenlandsk arbejdskraft har konsekvenser
Det kan vores politikere jo aftale i de regeringsforhandlinger, der i skrivende stund er godt i gang. Det er oplagt at bruge trepartsforhandlinger som værktøj i fælles samarbejde, som vi plejer at gøre i Danmark, og som vi gjorde det, da vi bragte samfundet og arbejdsmarkedet trygt gennem corona-krisen.

Og det er helt klart en model, jeg tror, de fleste danskere vil foretrække frem for en satsning på at tiltrække udenlandsk arbejdskraft uden for EU, før alle andre muligheder er udtømte.

For den løsning har konsekvenser for vores eget arbejdsmarked. Især på de områder hvor arbejdsgivere er klar til at udnytte mennesker, der hverken kender det danske arbejdsmarked eller tør stå fast på egen ret og egne rettigheder, og derfor ender som billig arbejdskraft på tilbud og presser lønningerne.

Bare spørg visse vognmænd om, hvorfor de ansætter filippinere og ukrainere, og hvordan det foregår. Eller se nærmere på rækken af triste eksempler på grov udnyttelse fra byggeriet, fra restaurationsbranchen og inden for rengøring.

Brug for nye overenskomster
Jeg lover at gøre min del af reformarbejdet. Det starter i de kommende overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked. Her vil jeg og 3F Transport først og fremmest koncentrere os om løsninger på endnu en vigtig del af det danske arbejdsmarked, der trænger til reformer og stærke aftaler om trygge vilkår og fair konkurrence.

Det er det såkaldte prekære arbejdsmarked, hvor fuldtidsjob og kontrakter på 37 timer er en fjern drøm. For desværre viser en ny undersøgelse, at såkaldte 0-timers-kontrakter uden garantier for fast indtjening og fast ugentlig arbejdstid er vidt udbredte i Danmark. Her hjælper hverken skattelettelser eller import af arbejdskraft udefra. Tværtimod.

Det er tydeligt, at der er udfordringer i en tid, hvor store årgange forlader arbejdsmarkedet

Jan Villadsen

Hvis vi sikrer stærkere rettigheder og styrket ansvar for arbejdsgiverne via vores overenskomster her i landet, kan beskæftigelsen øges med cirka 10.000 fuldtidspersoner, hvis prekært ansatte uden normale rettigheder og tryghed i jobbet sikres normale trygge vilkår. 

Det kommer vi til at diskutere under forhandlingerne til foråret. Jeg håber og tror på gode løsninger. Og på at vi efterfølgende får gode forhandlinger om ret til fuldtidsansættelse på hele resten af arbejdsmarkedet som led i arbejdet for at sikre hænder nok og medfølgende tryghed.

Og naturligvis løn for fuldtidsjob, der sammen med øgede skatteindtægter kan afbøde både effekterne af inflationen og sikre ekstra penge til investeringer i bæredygtig grøn omstilling.

Men det kræver et bæredygtigt arbejdsmarked. Derfor er forhandlingerne om nye overenskomster vigtige for os alle. Og derfor er det rette fokus på arbejdsmarkedet og reformer vigtige for retningen, når en ny regering forhåbentlig snart er dannet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Villadsen

Gruppeformand, Transportgruppen, 3F
(martec søfartsskole)

0:000:00