Debat

A-kasse: Faglig fusion kalder på helhjertet løsning for ledige

Debat: Fusionen mellem LO og FTF bør komme de ledige til gode i forhandlingerne om beskæftigelsesindsatsen, så det fulde ansvar for ledige på dagpenge overlades til a-kasserne, skriver Kim Serup, administrerende direktør i Min A-kasse.

Ingen har gavn af en situation, hvor man som ledig både skal ”tilfredsstille” sagsbehandlere på det kommunale jobcenter og i a-kassen, skriver Kim Serup.
Ingen har gavn af en situation, hvor man som ledig både skal ”tilfredsstille” sagsbehandlere på det kommunale jobcenter og i a-kassen, skriver Kim Serup.Foto: Lars Helsinghof/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Serup
Administrerende direktør i Min A-kasse

Det er snart et halvt år siden, at regeringen bebudede en større oprydning i beskæftigelsesindsatsen. Siden har forhandlingerne kørt med større eller mindre intensitet.

En gennemarbejdet løsning med bred politisk opbakning er selvsagt vigtigere end quick fixes og symbolske løsninger på et område, der berører mange mennesker i en sårbar situation.

Så respekt for, at politikerne går grundigt til værks.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Men vi håber, at der snart sker noget, og at momentum ikke tabes. Der er behov for, at de ledige dagpengemodtagere slipper for unødigt bureaukrati, meningsløs kontrol og uklare grænser mellem kommunale jobcentre og a-kasser. Det fortjener de ledige.

Ingen har gavn af en situation, hvor man som ledig både skal ”tilfredsstille” sagsbehandlere på det kommunale jobcenter og i a-kassen. De ledige har tværtimod fortjent, at de kun skal møde op ét sted, og at de mennesker, de møder, har konkret viden om netop deres arbejdsmarked og derfor kun har ét fokus – nemlig at finde det rigtige jobmatch. Andet er sekundært.

Derfor mener vi , at der uanset hvad bør indføres forsøg, hvor udvalgte a-kasser får frie hænder og alene bliver målt på effekten i form af evnen til at få ledige i job - og ikke på processen.

Kim Serup
Administrerende direktør i Min A-kasse

Forsøgsordning uden kontrolkrav og bureaukrati
Både Min A-kasse, andre a-kasser og et flertal af de politiske partier har længe plæderet for at samle indsatsen for ledige dagpengemodtagere de første seks måneder ét sted og forankre det i a-kasserne.

Senest har Alternativet yderligere fremsat et beslutningsforslag i Folketinget om en forsøgsordning med et antal frie a-kasser, hvor kontrolkravene og bureaukratiet fjernes, og det a-kasserne måles på er evnen til at hjælpe de ledige i arbejde.

A-kasserne og fagforeningerne kender de ledige, allerede inden de bliver ledige, og har de bedste forudsætninger for at finde vejen til det næste job, før ledigheden bider sig fast.

Og hvis ikke logikken stod klart allerede, så øger den nyligt besluttede fusion mellem LO og FTF blot tilskyndelsen til at tage det naturlige valg. Med fusionen er størstedelen af landets lønmodtagere – 1,5 millioner mennesker – samlet i én hovedorganisation.

At hjælpe ledige på dagpenge i arbejde er i forvejen en kerneopgave for a-kasserne. Og med fusionen vil det i forvejen gode samarbejde på tværs blive endnu bedre. Politikerne og aktørerne på arbejdsmarkedet er med så samlet en organisering sikret, at tilgangen bliver ensartet, og at ansvaret er solidt forankret.

Vi foretrækker derfor en permanent løsning med en enstrenget model for alle a-kasser. Men hvis politikerne ender med at tage mindre skridt til at starte med – for eksempel ensretter indsatsen i tre frem for seks måneder eller gør en ny ordning tidsbegrænset og op til en effektmåling og evaluering - så vil vi bifalde ethvert skridt i den rigtige retning.

Behov for individuel tilgang
Dog synes vi, at det nu er værd at vise politisk mod, og bevise overfor de ledige, at man mener det alvorligt, når man taler om et seriøst opgør med de mere end 29.000 siders lov- bureaukrati.

Derfor mener vi i Min a-kasse, at der uanset hvad bør indføres forsøg, hvor udvalgte a-kasser får frie hænder og alene bliver målt på effekten i form af evnen til at få ledige i job - og ikke på processen.

Det vil også gøre det muligt at skabe en mere individuel tilgang. Der er stor forskel på ledige – nogle står nærmest med et nyt job på hånden fra dag et, mens andre måske skal omskoles eller opkvalificeres, før den næste arbejdsgiver er klar til at åbne døren.

Den opgave tager vi i Min A-kasse meget gerne på os. Vi er en bred faglig a-kasse, der rummer ufaglærte, faglærte og medlemmer med mellemlange- og akademiske uddannelser.

Vi er parate til at indtage en endnu større rolle i beskæftigelsesindsatsen – uanset om det bliver permanent eller via en forsøgsordning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Them Serup

Sekretariatsleder, CPH Lufthavn, Tårnby Kommune, fhv. adm. direktør, Min A-kasse, fhv. vicedirektør, Akademikernes A-kasse
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995)

0:000:00