Debat

A-kasse: Folketingsvalget er et direkte valg om dagpengesatsen

Vælger en ny regering at forhindre Peter Hummelgaards lovændring om en højere dimmitendsats, vil det direkte udfordre den danske model, skriver Morten Kvist Refskov.

Unge nyuddannede vil ikke hellere dandere den på dimmitendsats end at finde et arbejde, skriver Morten Kvist Refskov. 
Unge nyuddannede vil ikke hellere dandere den på dimmitendsats end at finde et arbejde, skriver Morten Kvist Refskov. Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix
Morten Kvist Refskov
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hæver vi dagpengesatsen, tager vi et vigtigt skridt mod at genoprette den tryghed, som dagpengesystemet bør og skal være.

Det så lovende ud, da beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) udsendte en pressemeddelelse om en lovændring, der sikrer ledige et nødvendigt dagpengeløft i de første tre måneders ledighed.

Det så lovende ud, selvom dagpengeløftet skal finansieres gennem forringelser af nyuddannedes dagpengevilkår, hvilket langt hen ad vejen er som at fylde et hul med jorden fra et nyt.

Vi kan på ingen måde kan vide os sikre på, at de partier, der står bag et dagpengeløft, får flertal til at danne en ny regering

Morten Kvist Refskov
Formand, Lærernes A-kasse

Det så lovende ud, fordi der i det mindste omsider var opstået en spirende erkendelse hos beslutningstagerne efter flere års opråb fra fagbevægelsen og a-kassebranchen: Stop udhulingen af dagpengesystemet – genopret trygheden.

Direkte valg om dagpenge

Men dagpengeløftet træder først i kraft, hvis en ny regering udsteder en bekendtgørelse om lovændringen efter valget 1. november. Derfor er valget også et direkte valg om dagpenge, fordi vi på ingen måde kan vide os sikre på, at de partier, der står bag et dagpengeløft, får flertal til at danne en ny regering.

Vi kan også risikere, at det kun er forringelsen af dimittendsatsen, der bliver bibeholdt, og at besparelsen ikke bruges til et dagpengeløft, hvis flertallet vender. Sådan ser det i hvert fald umiddelbart ud.  

For eksempel ønsker partiet Venstre at sløjfe dagpengeforhøjelsen, samtidigt med at de ønsker at gennemføre forringelserne på dimittendsatsen. Her er vi altså ude i, at der graves flere nye huller, uden at nogle af dem fyldes op igen.

Mere tillid til de nyuddannede

Samtidigt er forringelsen af dimittendsatsen en enorm mistillidserklæring til de unge, fordi argumenterne for at skære i dimittendsatsen ikke alene beror på en evindelig besparelsesbestræbelse, men også på en antagelse om, at de nyuddannede hellere vil dandere den på dimittendsats, end de vil hurtigt i arbejde. 

Det er en helt forkert antagelse, som i øvrigt er blevet tilbagevist flere gange. Senest med dagpengereformen i 2017, hvor dimittendsatsen – uden succes - blev forringet med henblik på at presse de nyuddannede hurtigere i job. De nyuddannede kommer nemlig allerede i job, så hurtigt de kan. Forringelserne gjorde kun, at dem, der i forvejen havde lidt, fik endnu mindre. 

Hvis en ny regering forhindrer, at lovændringen træder i kraft, er det slet og ret en trussel mod den danske arbejdsmarkedsmodel

Morten Kvist Refskov
Formand, Lærernes A-kasse

Når vi taler med vores nyuddannede medlemmer, er det da også tydeligt, at det er en kilde til stor frustration, hvis de ikke kan komme ud og bruge alt det, de har lært, så snart de har eksamensbeviset i hånden.

Tør vi satse den danske model?

Hvis en ny regering forhindrer, at lovændringen træder i kraft, er det slet og ret en trussel mod den danske arbejdsmarkedsmodel.

Incitamentet til at melde sig ind i en a-kasse bliver tilsvarende mindre, for hver gang dagpengedækningen forringes, og smertegrænsen er for længst nået. Der vil altså i så fald være tale om endnu et politisk skud for boven af det dagpengesystem, der har været og fortsat bør være en af grundpillerne i den danske arbejdsmarkedsmodel.

Vi arbejder ufortrødent videre for at sikre ordentlige rettigheder og vilkår for vores medlemmer, uanset om de er nyuddannede, ledige eller i arbejde, men i det nært forestående folketingsvalg, vil jeg alligevel opfordre til, at man tager dagpengene med i sine overvejelser om, hvor krydset skal sættes.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Kvist Refskov

Lærer, medlem af Forretningsudvalget og Hovedbestyrelsen, Danmarks Lærerforening, formand, Lærernes A-kasse
Lærer (Odense Seminarium 1988)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00