AE-rådet kritiserer finansieringsmodel

JOBCENTERREFORM: AE-rådet kritiserer Beskæftigelsesministeriet for ikke at lave fremskrivninger for ledigheden i kommunerne. Hvis det er muligt for os, så er det også muligt for dem, siger analytiker.
AE-rådet mener, Beskæftigelsesministeriet skulle tage ved lære af AE-rådet, som har fremlagt dugfriske tal for kommunernes ledighed.
AE-rådet mener, Beskæftigelsesministeriet skulle tage ved lære af AE-rådet, som har fremlagt dugfriske tal for kommunernes ledighed.
Torbjørn Næs Bertelsen

Finansieringsmodellen er hullet som en si. Den duer ikke. Tidligere havde staten marginalrisikoen, og det er den helt rigtige model. Den skal vi tilbage til.

Jes Vilhelmsen
Senioranalytiker, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Kommunernes økonomiske kompensation i forbindelse med jobcenterreformen har vist sig at være meget forskellig fra kommune til kommune. Fordelingsnøglen, der er valgt, gør, at nogle kommuner overkompenseres, mens andre kommuner underkompenseres.

Oppositionen har slået til lyd for, at kommunerne skulle kompenseres fuldt ud ved at kigge på den enkelte kommunes økonomi, og på den måde fastsætte, hvad kompensationen skal være.

Den løsning har regeringen afvist med begrundelsen, at det ikke er muligt at lave fremskrivninger på den måde, da man ikke ved, hvordan ledigheden vil fordele sig mellem kommunerne. Regeringen mener, det vil være utopi at forestille sig, at ledigheden vil ramme de selv samme kommuner, som sidste gang blev ramt, da ledigheden steg tilbage i 2004. Derfor vil Beskæftigelsesministeriet ikke lave de fremskrivninger fordelt på enkelte kommuner.

Den forklaring mener senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Jes Vilhelmsen, er langt ude. AE-rådet har nemlig selv udarbejdet aktuelle ledighedstal fordelt på samtige landets 98 kommuner.

Dokumentation

Fakta:

AE-rådets opgørelse af de kommunale arbejdsløshedstal

AE-rådet har på baggrund af arbejdsløshedstallene fra Danmarks Statistik udarbejdet en opgørelse af den sæsonkorrigerede arbejdsløshed fordelt på kommuner. Danmark Statistik offentliggør ikke selv sæsonkorrigerede arbejdsløshedstal på kommuneniveau. Samtidig forefindes kun foreløbige kommunetal, der ikke er korrigeret for forsinkede indberetninger mv., for de seneste 6 måneder.

AE-rådets opgørelse korrigerer derfor de foreløbige tal for forsinkelser mv. ved at opjustere med det historiske forhold mellem foreløbige og endelige tal på kommuneniveau. Samtidig foretages der sæsonkorrektion på de endelige og sæsonkorrigerede tal. Til grundlag for arbejdsløshedsprocenter er brugt den nyeste arbejdsstyrkeopgørelse fra RAS.

Opgørelserne af andelen af ufaglærte og beskæftigede inden for industri og byggeri er baseret på den seneste registerbaserede arbejdsstyrke statistik (RAS) opgjort efter bopæl.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00