Debat

Akademikerne: Brug AUB-milliarder på at efteruddanne ledige

DEBAT: Vi skal bruge en del af milliarderne i AUB-ordningen på styrket efteruddannelse, herunder ikke mindst for de ledige. Coronakrisen har i høj grad øget ledigheden, og mange vil få brug for nye kompetencer efter krisen, skriver Lars Qvistgaard.

Efter krisen vil der være behov for nye kompetencer inden for digitalisering, da det er et område, der forventes at vækste, mener Lars Qvistgaard.
Efter krisen vil der være behov for nye kompetencer inden for digitalisering, da det er et område, der forventes at vækste, mener Lars Qvistgaard.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Qvistgaard
Formand, Akademikerne

Der hobes igen milliarder af kroner op i AUB-ordningen, som skal skaffe flere praktikpladser på området for erhvervsuddannelser.

Arbejdsgiverne indbetaler løbende et beløb per medarbejder, men pengene bliver ikke brugt, og nu står der 4,6 milliarder kroner i ubrugte midler. Lad os i lyset af coronakrisen bruge en del af de pengene på styrket efteruddannelse, herunder ikke mindst for de ledige.

Rigsrevisionen har for nyligt kritiseret Børne- og Undervisningsministeriet for at ophobe egenkapital frem for at skaffe praktikpladser. Og en del af pengene skal selvfølgelig fortsat bruges på at sikre lærlinge en uddannelse – vi har stærkt brug for flere faglærte, og coronakrisen har betydet, at der er indgået langt færre praktikaftaler end vanligt.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Behov for nye kompetencer
Arbejdsgiverne vil have pengene tilbage, men i stedet bør vi bruge en del af dem på efteruddannelse.

Coronakrisen har betydet en stærkt øget ledighed, og mange i arbejdsstyrken vil få brug for nye kompetencer for at gøre sig gældende efter krisen.

Akademikerne gennemførte for et par år siden et pilotforsøg med it-kurser for ledige højtuddannede, og cirka 50 procent kom i beskæftigelse efterfølgende.

Lars Qvistgaard
Formand, Akademikerne

Det gælder både erfarne ledige og nyuddannede, som kan få behov for at supplere deres kompetencer.

Der vil især være brug for nye kompetencer på områder, som forventes at vækste efter krisen, for eksempel den grønne omstilling og digitaliseringen.

De ledige kan med fordel kigge i den retning efter nye job, men der skal ofte efteruddannelse til.

Pilotforsøg med it-kurser
Akademikerne gennemførte for et par år siden et pilotforsøg med it-kurser for ledige højtuddannede, og cirka 50 procent kom i beskæftigelse efterfølgende.

Finansiering til den type kompetenceudvikling kan bidrage til at hjælpe flere videre på arbejdsmarkedet.

Pengene i AUB-ordningen kan gøre stor gavn ved at finansiere udvikling af nye kompetencer både for ledige og for andre i arbejdsstyrken. Lad os bruge pengene aktivt frem for at lade dem samle støv i ministeriet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Qvistgaard

Direktør, Præsteforeningen, fhv. formand, Akademikerne
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), MPG (2015)

0:000:00