Anlægsloftet droppet i 2010

BYGGE & ANLÆG: Regeringen tillader, at kommunerne kan bygge uden begrænsninger til næste år. Anlægsloftet er dog ikke lagt i graven for tid og evighed, forsikrer K-ordfører til stor ærgelse for KL.
Regeringen forbeholder sig retten til at indføre anlægsloftet igen i 2011, skulle det blive nødvendigt.
Regeringen forbeholder sig retten til at indføre anlægsloftet igen i 2011, skulle det blive nødvendigt.Foto: Simon Ladefoged/Dansk Byggeri
Torbjørn Næs Bertelsen

Ja, vi har fået 20 mia., men bruger vi ikke alle pengene i 2010, bliver de ikke videreført til 2011. Dermed betyder aftalen, at vi skal ud og finde investeringsprojekter for 20 mia. kr. inden udgangen af 2010. Bruger vi ikke alle pengene, bliver de taget fra os.

Jane Findahl (SF)
Næstformand i KL's Teknik- og miljøudvalg, medlem af KL's bestyrelse

Kommunerne kan i 2010 åbne op for skrivebordsskufferne og finde planerne for anlægsinvesteringer frem. Modsat tidligere år vil der ikke være et loft over, hvor meget de enkelte kommuner kan sætte i gang af anlægsprojekter.

Det såkaldte anlægsloft, som regeringen ophævede 13. marts 2009, bliver ikke genindført i 2010. Det fremgår af den aftale om kommunernes økonomi, som KL og regeringen tirsdag nat blev enige om.

-Er anlægsloftet fra nu af så kun noget, vi skal læse om i de politiske historiebøger?

"Nej," siger den konservative finansordfører, Mike Legarth.

"Nu kan kommunerne bruge 5 milliarder mere til næste år, så de kommer op på 20 mia. i alt. Samtidig så siger vi, at hvis kommunerne, inden for en ansvarlig økonomi, kan finde midler til at igangsætte yderligere projekter, så kan de frit gøre det i 2010. Når vi så kommer til 2011, så må vi se, hvad situationen er på det tidspunkt. Vi vil naturligvis ikke lægge vores nationaløkonomiske redskaber i graven, så vi aldrig kan bruge dem igen," siger Mike Legarth.

KL: Anlægsloft har været en sten i skoen
Udsigten til muligvis at få anlægsloftet igen i 2011, bliver ikke mødt begejstring i KL. Næstformand i KL's teknik- og miljøudvalg og medlem af KL's bestyrelse Jane Findahl (SF) mener, det vil være til stor irritation for kommunerne, hvis anlægsloftet genindføres i 2011.

"Der er så mange kommuner, der har ønsket anlægsloftet hen, hvor peberet gror. På grund af anlægsloftet har kommunernes mulighed for at tænke langsigtet på byggesiden været stærkt svækket. Kommunernes mulighed for at prioritere midlerne i kommunen har været indskrænket af, at vi har haft et anlægsloft, der har forhindret os i at bruge vores egne penge," siger Jane Findahl.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00