Ansatte advarer: Politisk zigzag-kurs truer mål for arbejdsmiljø

OPRÅB: Midlertidige bevillinger, skiftende prioriteringer og betydelige nedskæringer gør det nærmest urealistisk at indfri politikernes mål for arbejdsmiljøet, advarer ansatte i Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet har i årets første ti måneder foretaget 15.590 unikke besøg på virksomheder. I hele 2015 var Arbejdstilsynet ude på mere end 30.000 unikke besøg. Fotoet er fra et dialogbesøg på Amagerværket sidste år, hvor Arbejdstilsynet gør opmærksom på en ny brochure om arbejdsskader blandt udenlandske håndværkere.
Arbejdstilsynet har i årets første ti måneder foretaget 15.590 unikke besøg på virksomheder. I hele 2015 var Arbejdstilsynet ude på mere end 30.000 unikke besøg. Fotoet er fra et dialogbesøg på Amagerværket sidste år, hvor Arbejdstilsynet gør opmærksom på en ny brochure om arbejdsskader blandt udenlandske håndværkere.Foto: /ritzau/Anders Rye Skjoldjensen
Sine Riis Lund

Nogle gange virker det til, at vi er blevet sådan en forhandlingsbrik. Hvis nogen vil have lidt ekstra velfærd, så kan de altid få lidt fra Arbejdstilsynet.

Alexander Baadh
Fællestillidsrepræsentant for Foreningen af konsulenter i Arbejdstilsynet

Hvis man laver en målsætning, som man forventer skal nås, så kan man jo ikke lige pludselig rykke på alle forudsætningerne undervejs indtil flere gange.

Lene Luxhøj-Pedersen
Fællestillidsrepræsentant for Arbejdstilsynets HK-ansatte
Fakta

Dyre lærepenge

  • Internationale undersøgelser peger på, at de årlige samfundsøkonomiske omkostninger afledt af dårligt arbejdsmiljø kan udgøre op imod fire procent af BNP.
  • I dansk sammenhæng svarer det til en udgift i størrelsesordenen 80 milliarder kroner.

Kilde: Kommissorium for ekspertudvalg om udredning af arbejdsmiljøindsatsen

Danmark skal være et land, hvor det er trygt, sikkert og sundt at gå på arbejde.

Sådan lød indledningen på en bred politisk aftale indgået i 2011 med klare målsætninger om at forbedre arbejdsmiljøet frem mod 2020.

Nu advarer ansatte i Arbejdstilsynet om, at det er mere end vanskeligt at indfri målene med de nuværende arbejdsbetingelser.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00