Debat

Forbundsformand med opråb: Vi er nødt til at sætte ind over for asbestarbejdernes skadelige arbejdsvilkår

Mangel på viden om asbest, slappe arbejdsmiljøkrav og tabt data resulterer i, at folk går på arbejde med livet og helbredet som indsats. Det er dybt kritisabelt og kalder på politisk handling med nye ordninger, krav og tiltag, skriver Henrik W. Petersen.

I løbet af 2020 og&nbsp;2021 har&nbsp;Arbejdstilsynet&nbsp;36 gange&nbsp;måttet give strakspåbud til nedrivnings- og saneringsfirmaer, der ikke har haft styr på sikkerheden i forbindelse. Det kalder på politisk handling, mener&nbsp;Henrik W. Petersen.<br>
I løbet af 2020 og 2021 har Arbejdstilsynet 36 gange måttet give strakspåbud til nedrivnings- og saneringsfirmaer, der ikke har haft styr på sikkerheden i forbindelse. Det kalder på politisk handling, mener Henrik W. Petersen.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Henrik W. Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Enhedslisten har kaldt beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard, i samråd om asbest. Det kommer efter, at vi i Blik- og Rørarbejderforbundet 5. august holdt en asbestkonference på Christiansborg.

Til asbestkonferencen i august var der en af vores medlemmer i Blik og Rørarbejderforbundet, der rejste sig op og spurgte, hvor mange i salen, der var skrevet op i en asbestprotokol – det vil sige har været udsat for asbest på sit arbejde.

Det var over halvdelen af de tilstedeværende, der rakte hånden op. Det illustrerer tydeligt, at asbest desværre stadig er et aktuelt problem i 2021. De tilgængelige tal på området bekræfter samme historie.

Forskere mener, at omkring 1.000 tilfælde af lungekræft eller lungehindekræft i Danmark hvert år skyldes asbest, og at 300 mennesker om året dør af sygdomme relateret til asbest.

Risiko for tabt data

Reglerne er sådan i dag, at hvis du har været udsat for asbest, så skal virksomheden registrere det og opbevare den viden de næste 40 år.

Vi mener, at der skal være større sanktioner mod de virksomheder og arbejdsgivere, som ikke følger reglerne. 

Henrik W. Petersen
Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet

Når dataene skal opbevares i så mange år, så skyldes det, at følgesygdommene af asbest ofte udvikler sig over en længere overrække. Eksempelvis er lungehindekræft, som kun kan opstå ved eksponering for asbest, typisk 15-30 år om at udvikle sig.

Udfordringen med reglerne er, at hvis virksomheden lukker og slukker, så går dataene tabt. Det kan give problemer i en potentiel erstatningssag. Derfor er det én af Blik og Rørarbejderforbundets anbefalinger, at man opretter et nationalt register, hvor dataene bliver sikkert opbevaret.

En halvhjertet indsats

I 2018 kom der en række anbefalinger fra en arbejdsgruppe nedsat af daværende beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen. Men arbejdsgruppen var begrænset af, at forslagene ikke måtte koste penge, altså være omkostningsneutral, og de skulle holde sig inden for ressortområdet.

Det er ikke nok, og det er derfor, vi mener, at den nuværende beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard, må tage problematikken op igen og nedsætte en ny arbejdsgruppe uden de tidligere begrænsninger.

For lidt viden om asbest

For nylig er det afdækket i medierne, hvordan et nedrivningsfirma i foråret på flere punkter brød arbejdsmiljøloven om asbest. Huller i beskyttelsesdragterne gjorde, at asbeststøv havde fri adgang til deres almindelige tøj.

Eksemplet viser tydeligt, at der i dag ikke skal det store til for at få lov at fjerne asbest – der er end ikke en autorisationsordning på området.

Vi mener, at der skal være større sanktioner mod de virksomheder og arbejdsgivere, som ikke følger reglerne. 

Henrik W. Petersen
Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet

Vi opfordrer til, at man indfører autorisationskrav for at få lov til at fjerne asbest. Så man ikke bare kan komme ind fra gaden, tage et fire dages kursus og så arbejde med asbestsanering.

Ligeså opfordrer vi til, at der afsættes en dag årligt til efteruddannelse om asbest for alle faggrupper, det er relevant for. Så selv yngre håndværkere, der ikke nødvendigvis har arbejdet med materialet, er sikret en grundlæggende viden om asbest.

Alene i løbet af 2020 og 2021 har Arbejdstilsynet 36 gange måttet give strakspåbud til nedrivnings- og saneringsfirmaer, der ikke har haft styr på sikkerheden i forbindelse med asbest. Det er ganske enkelt ikke godt nok.

Vi mener, at der skal være større sanktioner mod de virksomheder og arbejdsgivere, som ikke følger reglerne. Arbejdstilsynet bør styrkes, og bødesatsen for at bryde lovgivningen bør hæves markant, så det kan mærkes, hvis man ikke tager sine ansattes helbred alvorligt.

Løsningsforslag til bekymrende udvikling

På konferencen i august pegede seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse, Johnni Hansen på, at selvom asbest har været forbudt at benytte i Danmark i 40 år, så er kurven over tilfælde af lungehindekræft rent faktisk stigende.

En del af problemet er, at asbesten stadig er rundt omkring i bygninger og private hjem. I takt med at bygningerne ældes, opstår der et behov for at renovere dem. Men vores viden om, hvor asbesten er, er desværre alt andet end fyldestgørende.

Derfor foreslår vi et forbud mod indkapsling af asbest, så fremtidige generationer ikke står med det samme problem. Vi foreslår også, at der indføres en ordning, hvor risikoen for asbest vurderes ved køb og salg af boliger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00