Boligminister om udspil: Det er et spørgsmål om beskæftigelse versus klima

INTERVIEW: Regeringen kunne fredag fremlægge et boligudspil med den største investering i den almene boligsektor nogensinde. Det bliver et dilemma mellem behovet for beskæftigelse nu og den langsigtede klimainvestering, siger boligministeren.

Boligministeren og klimaministeren fremlagde fredag et udspil om renovering af de almene boliger for 30 milliarder. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)
Boligministeren og klimaministeren fremlagde fredag et udspil om renovering af de almene boliger for 30 milliarder. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)
Maria Neergaard Lorentsen

Det er den største samlede investering i den almene sektor nogensinde, og vi afvikler kø fra otte år. Selv hvis der kommer en ny kø, vil den blive meget mindre end tidligere.

Kaare Dybvad
Boligminister (S)

I ægte socialdemokratisk stil kunne boligminister Kaare Dybvad (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S) fredag på arbejdernes kampdag fremlægge et historisk stort boligudspil.

I udspillet blev der præsenteret 30 milliarder kroner til renovering af almene boliger som en grøn kickstart af økonomien og som en del af genopretningen af Danmark.

Den nye boligaftale skal løbe fra 2021 til 2026. Heraf er 18,4 milliarder af kronerne øremærket til projekter, som allerede står i kø og er parat til at blive behandlet.

Dokumentation

Udspillet

Regeringen foreslår, at der afsættes 30 mia. kr. fra Landsbyggefonden til renovering i den almene boligsektor i perioden 2020-2026. Heraf afsættes der 18,4 mia. kr. til at gennemføre ventelistens projekter hurtigst muligt.

Landsbyggefonden skal fremover også prioritere støtte til sager med energibesparende tiltag sammen med sager, der indeholder udbedring af byggeskader og sunde boliger. I dag prioriteres der efter trangskriteriet, hvor det vurderes, hvilke projekter, der har det mest påtrængende behov. Trang og grønne tiltag skal fremover gå hånd i hånd og vurderingen er, at 85–90 pct. af de nye projekter vil indeholde grønne tiltag.

Almene boliger og ventelisten

Der er omkring 540.000 almene boliger, og omkring 1 million danskere bor i en almen bolig. Der er 453 godkendte projekter på Landsbyggefondens venteliste, som vedrører 72.000 boliger. 

Landsbyggefonden

Landsbyggefonden er en selvejende institution, der er stiftet af almene boligorganisationer og oprettet ved lov. Pengene i Landsbyggefonden er betalt af de almene boligforeningerne selv. Det er en politisk beslutning, hvor meget fonden må bruge til renoveringer årligt.

Kilde: Boligministeriet, Landsbyggefonden og BL - Danmarks Almene Boliger. 


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00