Cevea: Kontanthjælpsloftet hæmmer social mobilitet

KLUMME: I stedet for at svinge pisken over kontanthjælpsmodtagerne bør regeringen lytte til de internationale organisationers budskaber. Social mobilitet er en vækstfaktor, derfor skal vi værne om den høje grad af social mobilitet, som vi har i Danmark, skriver Cevea-direktør Kristian Weise. 

Siden aftalen om kontanthjælpsloftet faldt på plads mellem regeringen og resten af blå blok i november sidste år, har adskillige organisationer råbt vagt i gevær. Kontanthjælpsloftet vil skabe flere fattige i Danmark, har det lydt fra blandt andet Socialrådgiverne og Red Barnet.

Nu istemmer Kommunernes Landsforening (KL), hvis formand selv er fra regeringspartiet Venstre, koret af organisationer, der advarer mod konsekvenserne af kontanthjælpsloftet.

I sidste uge lød det således fra KL, at kontanthjælpsloftet vil betyde flere hjemløse. Kommunerne har nemlig udfordringer med at finde boliger, der er billige nok til, at kontanthjælpsmodtagere har råd til at bo i dem.

Loft gavner kun de stærkeste
Kontanthjælpsloftet medfører nemlig, at der bliver skåret i ydelser som boligstøtte og særlig støtte til kontanthjælpsmodtagere med mange børn. Når kontanthjælpsloftet træder i kraft, vil det derfor med stor sandsynlighed betyde flere udsættelser og flere hjemløse. Det er i hvert fald det, KL nu advarer om.

Det er både uhensigtsmæssigt og asocialt. Og det skaber ikke flere job at presse familier ud i fattigdom.

Et kontanthjælpsloft er ikke et effektivt økonomisk middel til at øge beskæftigelsen, sådan som det ellers er hensigten fra regeringen og forligspartiernes side. Historien og forskningen viser, at det kun er de stærkeste ledige, der reagerer på økonomiske incitamenter, som fx lavere kontanthjælp er udtryk for. Et kontanthjælpsloft hjælper derimod derfor ikke de svageste ledige.

Det vil gøre livet mere surt for kontanthjælpsmodtagerne, skade den sociale mobilitet og medvirke til en øget ulighed.

Netop lav ulighed og høj grad af social mobilitet er ellers helt afgørende for en sund økonomisk udvikling.

Ulig skader væksten
Den Internationale Valutafond (IMF) og OECD har de seneste år kastet sig ind i debatten om økonomisk ulighed med et klart budskab: Ulighed skader vores samfund og den økonomiske vækst.

OECD fandt fornylig, at stigende ulighed har slået 4,7 procentpoint af væksten i OECD-landene i årene 1985-2005. IMF har ligeledes i flere rapporter fundet, at hvis uligheden øges, så falder væksten. Omvendt stiger væksten ved en positiv lighedsudvikling.

Ulighed har en lang række bivirkninger, der ofte er selvforstærkende, og som er med til at hæmme væksten.

Blandt andet har lande med høj grad af ulighed typisk også en lavere grad af social mobilitet. Jo mere ulighed, der er i et samfund, jo mindre mulighed er der altså for at bevæge sig mellem forskellige positioner i samfundet. Lille social mobilitet medfører typisk et lavere deltagelsesniveau uddannelsesmæssigt, hvilket igen leder til endnu højere ulighed. 

Et skridt i den forkerte retning
I Danmark er vi netop kendt for at have en lav grad af ulighed og tilsvarende høj grad af social mobilitet. Men når kontanthjælpsloftet træder i kraft til foråret, er det et skridt i den modsatte retning. Det er et skridt i retningen af mere ulighed og mindre social mobilitet; de ting som nu også hvad IMF og OECD advarer imod.

I stedet for at svinge pisken over kontanthjælpsmodtagerne bør regeringen lytte til de internationale organisationers budskaber. Social mobilitet er en vækstfaktor. Også derfor skal vi værne om den høje grad af social mobilitet, som vi har i Danmark.

Social mobilitet er afgørende for den sociale retfærdighed. Desuden sikrer det, at vi har den størst mulige talentmasse. Øget social mobilitet er altså både en social og en økonomisk målsætning. Men kontanthjælpsloftet risikerer at hæmme den.  

---
Kristian Weise er direktør for centrum-venstre-tænketanken Cevea. Hver anden torsdag skriver han klumme i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger. 

Forrige artikel Cevea: Der er plads til flygtninge på arbejdsmarkedet Cevea: Der er plads til flygtninge på arbejdsmarkedet Næste artikel Cevea: Kontanthjælpsloft kan sende flere på gaden end i job Cevea: Kontanthjælpsloft kan sende flere på gaden end i job
 • Anmeld

  Birger Sørensen

  CEVA og virkeligheden

  Der er ingen kontanthjælpsmodtagere der er "socialt mobile". Det er for sent, hvad det angår. Hvis der er nogen "socialt mobile" i Danmark, er det ikke kontanthjælpsmodtagerne. Det ville også ligne CEVA dårligt, at blande virkeligheden ind i deres forudsigelser.

  Ved at tage penge fra mennesker, sikrer man sig at de har ringere mulighed for at få job.
  Dårlige tænder, der ikke er penge til at få ordnet, lurvet og slidt tøj, der ikke er mulighed for at forny, manglende selvtillid, jaget hen et sted i landet hvor der er færre arbejdspladser, men hvor hjælpen rækker til både tag over hovedet og mad på bordet - endnu - og ikke ret meget andet.
  Det er virkeligheden. Og det hjælper ikke at fornægte den, eller trampe endnu mere på dårligst stillede i samfundet.

  Brug dog hovedet, i stedet for at forsøge at tænke med de kun halvt fyldt rum i tegnebogen.

  I det hele taget skaber det overhovedet ingen arbejdspladser, at tage penge fra mennesker der har svært ved at få tingene til at løbe rundt.
  Det er en politisk udbredt løgn, ligesom den med at det ikke kan betale sig at arbejde, at vi i Danmark betaler verdens højeste skat (og at vi er verdens lykkeligste folk, at vi har verdens bedst velfærd, etc... - det er alt sammen politiske løgne, der skal få os til at tro på, at virkeligheden er, som politikerne fantaserer sig til at den er).

  Social retfærdighed? Er det når Lars Løgneren kan holde private fester i statens ejendomme, og betale med pensionisternes bolig tillæg?

  Har lige set, at kontanthjælpsloftet vil flytte 2.300 kr. fra enlige forældre, til at være en skattelettelse på 14 kroner for de lavestlønnede.
  Og hvad tror man, man får ud af det - andet end ulykkelige mennesker uden bolig, og tvangsfjernelser af børn (og bliver det nu også billigere for Anders Hotelkonge og hans ny bil, Lars Løgneren og Claus Gevir i den sidste ende?)

  Kan vi ikke snart få nogen kompetente og troværdige mennesker at stemme på?
  Den bande vandaler der er at vælge imellem pt. er ikke i stand til at varetage det job de ansøger om: Beskrivelsen er at varetage DANMARKS og DANSKERNE interesser - ikke at fylde sin egen tegnebog hurtigst muligt.

 • Anmeld

  Heidi Nicolaisen

  Birger Sørensen

  Du rammer så præcist hovedet på sømmet, det er jo så rigtigt det du skriver
  Jeg er en af de enlige mødre der blir nødt til at flytte der er bare et væsentligt problem. .. Mig og min 10 årige datter kommer ikke til at få råd til at blive boende hvor vi bor nu og vi/jeg kommer SLET IKKE til at få råd til at flytte i noget billigere
  Hvad f..... har de tænkt sig derinde på borgen ??.
  De må da have tænkt med den de sidder på !!!