DA: Målrettet jobfokus er nødvendigt for at holde gang i opsvinget

DEBAT: Direktør for DA Fini Beilin roser dele af regeringens nye beskæftigelsesudspil, men mener ikke, det er målrettet nok i forhold til at få ledige i job. 

Af Fini Beilin
Direktør, Dansk Arbejdsgiverforening (DA)

VM er over os, og fodboldfeberen raser i sommervarmen lidt endnu.

Derfor er det fristende at rubricere regeringens nylige udspil på beskæftigelsesområde som en rigtig god første halvleg, der dog skal følges op af taktiksnak i pausen samt endnu en kraftpræstation, inden sejren er inden for rækkevidde.

Der er nemlig flere gode nyheder for danske virksomheder i det udspil, som regeringen håber kan forbedre beskæftigelsesindsatsen og hjælpe endnu flere danskere i job.

Kvalificeret udenlandsk arbejdskraft 
Det er helt afgørende, at virksomhederne kan få den arbejdskraft, de har brug for, så den økonomiske fremgang kan omsættes til flere arbejdspladser, mere vækst og større velstand.

Regeringen bør derfor også følge initiativet op med tiltag, som kan tiltrække den nødvendige kvalificerede udenlandske arbejdskraft. For nu at blive i fodboldterminologien, er det jo nogle gange nødvendigt med forstærkninger udefra.

Nogle af regeringsudspillets 22 initiativer rammer plet, mens andre synes uden for skiven.

Kontanthjælpsmodtagere ind på arbejdsmarkedet
De vigtigste bidrag til et bedre fungerende arbejdsmarked er uden tvivl de forslag, som trækker kontanthjælpsmodtagere tættere mod kernen på arbejdsmarkedet.

Det er helt rigtigt set af regeringen at være mere job-optimistisk på vegne af de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Potentialet i denne gruppe er stort, og DA bakker op om, at flere kontanthjælpsmodtagere i første omgang skal vurderes til at være jobparate, så kommunerne får langt flere muligheder for at hjælpe de pågældende i job.

Men det er ikke nok på papiret og i statistikkerne at lave et statusskifte til at være jobparat. Kommunerne skal i deres indsats sikre, at de pågældende også er både motiverede og klar til at komme ind på en arbejdsplads.

Her får kommunerne også nye muligheder for at målrette kurser, så kontanthjælpsmodtagere i højere grad bliver hjulpet over i brancher, hvor der er mangel på arbejdskraft og altså gode jobmuligheder.

Ledige til rådighed i hele landet
I DA mener vi også, at det er nødvendigt at tage et opgør med de regler, der gør det acceptabelt at sige nej til et job. Det er et vigtigt skridt regeringen tager ved at slå fast, at alle ledige fremover skal søge og kunne tage arbejde i hele Danmark.

Det er også naturligt, at regeringen følger op med krav om skærpede sanktioner ved selvforskyldt ledighed og højere sanktioner til dagpengemodtagere, der ikke reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Vi ser også et potentiale i etableringen af en jobbørs for seniorer. Det kan være med til at få personer, som har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet, tilbage i job. Der er også interessante perspektiver i at målrette kurser for ledige mod konkrete job.

Ikke helt i mål
Og netop det målrettede jobfokus er ikke gældende for alle regeringens initiativer. Derfor bør regeringen gennemgå en række af sine forslag til opkvalificering af ledige med dette for øje.

Helt overordnet handler det om at holde gang i opsvinget. Og med den fart det har på lige nu bør et ansvarligt Folketing straks få omsat regeringens udspil til konkret lovgivning. At vente vil skade jobskabelsen i Danmark.

Det kan med andre ord risikere at sætte den ellers gode første halvleg over styr.

Forrige artikel Fag- og arbejdsgiverformænd: Synet på den danske model er blevet for snævert Fag- og arbejdsgiverformænd: Synet på den danske model er blevet for snævert Næste artikel S: Jens Rohdes stemmeafgivning åbner for social dumping S: Jens Rohdes stemmeafgivning åbner for social dumping
 • Anmeld

  Søren Degnbol Pedersen · Strandskade

  Målrettet!

  DA og DI har i flere forskellige sammenhæng et letter fleksibelt forhold til ordet "Målrettet"
  Mindes aftaler hvor DA/DI højt og helligt lovede at skaffe lærepladser samt praktikpladser til ca 25000 unge mennesker. Et løfte der IKKE er indfriet endnu!!
  Og nu kloger man sig på vegne af arbejdsløse og foreslår løsninger der tenderer grundlovsbrud samt knægtelse af den personlige integritet - igen baseret på nogle wældi målrettede formulering i dette - hmm - lette skriv!
  Og så skal man vel også se bort fra det indirekte løntryk - som dette skriv i realiteten indeholder! Nu længe efter WM er færdig

 • Anmeld

  Michael Christiansen · Arbejdsmand

  Overblik

  Og hvad hold holder man så lige med, for nu at blive i Fini Beilin's fodboldterminologien.
  Der er vist ingen tvivl om hvor DA står, vækst og flere penge til virksomhederne, men hvordan?
  Er det at flytte sin virksomhed til udlandet for at komme endnu tættere på den billige arbejdskraft eller er det at blive og hente den arbejdskraft virksomheden mangler udefra.
  Det er rigtigt at en ny spiller kan gøre underværker, men det kan også vise sig at være en fejl investering, for også på fodboldholdet handler det om integration og samarbejde.
  Så måske DA skulle starte med at opfordre deres medlemmer til at tage flere elever og regeringen skulle lægge nogle gulerødder ud der hvor der mangler, for begge har sovet i timen i alt for mange år, om det er viljen til at offer, lysten til at løfte eller ren og skær ligegyldighed, det ved kun dommeren.
  For mig er det meget vigtigt at få folk ind fra bænken, det vil giver velstand, velfærd og vækst, fremfor bare at hente nye spillere til at vækste.
  Men ja, målrettet jobfokus er en nødvendighed og har altid været det, måske glemte I det lidt da I opfandt at Danmark var et vidensamfund

 • Anmeld

  Bettina Bundgaard · Cand.pæd. og reformramt

  Skræmmeeksempel

  DA er ude med riven. Igen efter de få tusind ledige, der (måske) kan påtage sig et job.

  Vi lader igen lige som om, at de fleste mennesker på kontanthjælpsydelse ikke er alvorligt syge mennesker, kommunerne fejlagtigt har placeret på den billigste ydelse, i stedet for den rette og tror på at det forkromede opsving vitterligt vil kunne fastholdes af at tvinge folk i arbejde.

  For tvinges skal de! Ikke bare til at deltage; men det forventes også at de både er motiverede og fleksible!

  Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, hvor DA får deres beskidte tanker fra. Med mindre de som Saxo-Seier har psykopaternes manifest som bibel.

  Men jeg er som én i helvede træt af at læse om, hvordan de mener samfundet, og ikke mindst borgerne i det, skal klappe hælene sammen og tage Ja-hatten på, når DA kalder.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Dansk erhvervsliv trænger til at et spark i røven

  Det er dog rædselsfuldt hvis det skal tages i fuldt alvor at dansk erhvervsliv efterspørger de dårligst kvalificerede danskere. Måske det er den virkelige årsag til at kunstig intelligens vinder så langsomt frem her hos os.

  For få dage siden måtte Merkel indkassere en røffel fra tyske forskere om at Tyskland synker bagud teknologisk. For Danmark er det formodentlig endnu værre. Vi satser i høj grad på ukvalificerede folk og landbrug og turisme anses som vore hovederhverv.

  Det kan ikke blive meget værre. Dansk Erhvervsliv kører Danmark i hegnet med sin satsen på ukvalificerede jobs og produkter. DA må hjælpe med at rumpe de dovne og ukvalificerede politikere og erhvervsledere op.

 • Anmeld

  Ivar Sørensen · Mågevender

  jobskabelse

  Det er da fint at Fini Berlin har så stor interesse i jobskabelse og at få folk i arbejde. Han kan da bare søge et job, held og lykke med det.

 • Anmeld

  Jørgen Jørgensen

  Engang var flertallet af mennesker lønmodtagere


  Før da slaver.

  Nu skal mennesker ifølge DA igen være slaver.

  -uden borgerettigheder, menneskerettigheder eller frihed.

  Kun pligten til at tjene det altopslugende erhvervsliv.

  Hvor er det menneskelige og kulturelle aspekt i en sådan udvikling, andet end at reducere mennesker til andenrangs unyttige dyr, som forlængede arme, der er fodrer det umættelige teknoligimonster, der kun giver afkast til de få og fattiggør de mange.

 • Anmeld

  Jørgen Jørgensen

  Derudover er flertallet af kommunerne ikke det mindste interesseret i at


  gøre noget som helst andet end måske mindre end lavest nødvendige for at "paratgøre" slaverne, da det koster kommunerne penge.