Debat

Dansk Arbejdsgiverforening: Flere hænder er altafgørende for vækst og velstand i Danmark

Uden virksomheder og hænder til at sikre indtjening til den danske statskasse, kan vi i fremtiden ikke have det rige og velstående samfund, som vi ønsker, skriver Jacob Holbraad.

Der skal ryddes ud i mængden af registreringskrav til både de private virksomheder og offentlige institutioner, skriver Jacob Holbraad.
Der skal ryddes ud i mængden af registreringskrav til både de private virksomheder og offentlige institutioner, skriver Jacob Holbraad.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jacob Holbraad
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I dag står både den private og offentlige sektor og mangler flere hænder og hoveder. Får vi ikke løst udfordringen med den store mangel på medarbejdere, kommer dansk velfærd, konkurrenceevne og ikke mindst økonomi til at lide et alvorligt knæk.

Derfor er det altafgørende, at det vigtigste fokus for vores kommende beskæftigelsesminister – uagtet partifarve – bliver at gennemføre reformer, som sikrer, at vi kan øge beskæftigelsen.

I Dansk Arbejdsgiverforening har vi for nylig spillet ind med et reformprogram, som skaffer flere end 60.000 medarbejdere til de danske virksomheder, samtidig med at statens finanser forbedres med mere end 24 milliarder kroner frem mod 2030.

Virksomhedernes indsats for at rekruttere risikerer at sande til i bureaukrati

Jacob Holbraad
Administrerende direktør i DA

Ved at sikre flere internationale medarbejdere, flere seniorer på arbejdsmarkedet, en mere effektiv offentlig sektor og et mere effektivt ydelsessystem, som vi foreslår i vores reformpakke, kan vi opretholde vores velfærdssystem og samtidig skabe mere vækst og velstand i Danmark.

Det er grundlaget for al anden politik. For uden virksomheder og hænder til at sikre indtjening til den danske statskasse, kan vi i fremtiden ikke have det rige og velstående samfund, vi ønsker – og vi får heller ikke taget effektivt fat på den grønne omstilling, hvis der ingen er til at løfte opgaven.

Derfor er der kort sagt brug for en tilbagevenden til tidligere tiders reformkurs. I de seneste to valgperioder er der desværre sket alt for lidt på dette område.

Bureaukratiet er blevet for stort
Som et led i at sikre flere hænder og større produktivitet er der også brug for at få ryddet ud i alt det papirnusseri og de uhensigtsmæssige regler, som mange arbejdspladser både i den offentlige og private sektor er underlagt.

Det handler for eksempel om at få skabt mere enkle regler for internationale medarbejdere. I dag er reglerne helt unødvendigt komplicerede, og virksomhedernes indsats for at rekruttere risikerer at sande til i bureaukrati, hvis det ikke gøres lettere og mindre omstændeligt at skaffe internationale medarbejdere til det danske arbejdsmarked.

Samtidig skal der ryddes ud i mængden af registreringskrav til både de private virksomheder og offentlige institutioner, da der i dag er alt for mange unødvendige registreringer og overflødige dokumentationskrav.  

Klarhed om regler og fast bevilling til arbejdsmiljø
Endelig skal vores kommende beskæftigelsesminister sikre en målrettet indsats for arbejdsmiljøet. Der er brug for klarhed om regler og tilsyn i forhold til arbejdsmiljøet, så det står klart ude på arbejdspladserne, hvad der skal til for, at reglerne er opfyldt. 

Her er en vigtig brik, at vi får ryddet op i de komplekse regler og Arbejdstilsynets mange afgørelser. Det er også afgørende, at indsatsen bliver prioriteret, så det store flertal af arbejdspladser, hvor tingene kører helt efter bogen, ikke bliver unødigt forstyrret i deres arbejde.

Vores kommende beskæftigelsesminister skal sikre en målrettet indsats for arbejdsmiljøet

Jacob Holbraad
Administrerende direktør i DA

Derfor er det vigtigt med en langvarig, stabil bevilling til Arbejdstilsynet, så vi sikrer et kompetent arbejdstilsyn, der fokuserer på de virksomheder, hvor der er noget at komme efter, og hvor tilsyn vil have størst effekt på arbejdsmiljøet. Arbejdstilsynet har desværre været præget af midlertidige og skiftende bevillinger, der vanskeliggør en langsigtet planlægning og en effektiv tilsynsindsats. Denne stop-and-go tilgang er ingen tjent med. 

Kan vi lykkes med at fastholde og yderligere udbygge et sikkert og sundt arbejdsmiljø på alle danske arbejdspladser, vil det både være til gavn for lønmodtagerne og virksomhederne. For det gode arbejdsmiljø øger trivslen og produktiviteten, og det er med til at sikre vækst og velfærd i Danmark.

Tiden er til at vise handlekraft. Det håber vi, at den kommende beskæftigelsesminister vil gøre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Holbraad

Administrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening,
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00