DI's EU-chef: Velfærdsturismedebat skal have proportioner

INTERVIEW: Danskerne glemmer de fordele, de får ud af deres EU-medlemskab, mener Dansk Industris nye EU-chef, Anders Ladefoged, der efterlyser mere fokus på substansen i samarbejdet og mindre udokumenteret snak om velfærdsturisme.
Foto: Dansk Industri
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: I Anders Ladefogeds mødelokale på DI's kontor i Bruxelles står en vikingefigur bygget i LEGO.

Det er en symbolsk lille fætter, som siger noget om, at Dansk Industri kæmper for deres danske medlemmer - heriblandt også virksomheder som klodsgiganten i Billund. Men det kan også ses som et nik til DI's nye europapolitiske chefs fortid som lobbyist for European Brand Association - AIM, der netop varetager ikoniske varemærker som LEGO.

Glasbygningen et solidt stenkast fra EU-institutionerne huser også hovedkvarteret for industriens store europæiske interesseorganisation BusinessEurope, som DI er medlem af.

Anders Ladefoged har hørt til her, siden han indtog stillingen d. 15. november, men han er langt fra nogen novice i hverken EU-land eller DI. Han har i årevis bevæget sig mellem Bruxelles og København for DI og blandt andet været chef for organisationens Bruxelles-kontor, inden han tog  to års afstikker som varemærkernes fortaler over for EU-systemet.

Fakta

Blå bog:
Anders Ladefoged, 53, har en baggrund som erhvervsadvokat, men har brugt det meste af sin karriere inden for DI med en kort afstikker som EU-cheflobbyist, senior public affairs manager i European Brand Association, AIM fra 2012 til 2013. Før det har han blandt andet ledet DI's EU-kontor i Bruxelles. 15. november overtog han jobbet som DI's europapolitiske chef og underdirektør i organisationen.

Han er uddannet jurist fra Københavns Universitet, suppleret med en bachelorgrad i fransk og en videreudddannelse fra den prestigefyldte École Nationale d'Administration i Frankrig.

Han er gift med hollandske Bart van den Hazel, der er patentrådgiver for medicinalvirksomheden GlaxoSmithKline. De bor i Bruxelles.

Til kamp for det indre marked
Som underdirektør og europapolitisk chef går Anders Ladefoged fra at være lobbyist på fuldtid til at være lige dele ideolog og lovpåvirker. Hans job bliver således at sikre industriens interesser i Bruxelles. Men han skal også være med til at tegne DI's EU-profil og sørge for, at danske borgere og politikere ved, hvordan DI forholder sig til det, der kommer fra EU.

Ifølge Anders Ladefoged er der ekstra behov for fokus på Unionen i et lille land, hvis økonomi er fuldstændig bundet op på det grænseoverskridende samarbejde.

Vi har helt tydeligt sagt, at diskussionen om, hvorvidt man skal være med på EU-vognen eller ej, er passé. Den er irrelevant og uinteressant.

Anders Ladefoged
Europapolitisk chef, DI

"Danmark har haft enorm økonomisk glæde af det indre marked. Det er det meget vigtigt, at der er nogen, der hele tiden bliver ved med at holde fast i. For det sker ikke af sig selv."

"I bund og grund fungerer det indre marked ikke, med mindre medlemslandene overholder ånd og bogstav i de fire friheder omkring varer, tjenesteydelser, kapital og arbejdskraft. Og hver gang du finder på en årsag til at lukke af eller begrænse, så må du være indstillet på, at de andre også gør det," siger han og understreger, at det går ud over virksomhederne, der skal forsøge at operere på tværs af grænserne.

Perspektiv i velfærdsdebatten
Derfor gør han også helt klart, hvor han står i den diskussion, der føres lige nu i Danmark og en række andre velstående EU-lande om, hvorvidt man kan udelukke andre EU-borgere fra velfærdsydelser, når de bor og arbejder lovligt i andre medlemsstater.

"For os er det vigtigt at holde fast i formålet med, at man har ret til ydelser i de lande, hvor man tager arbejde. Landene har sagt, at de vil have, at arbejdsmarkedsregler og sociale systemer er primært nationale. Men hvis man i sådan en verden vil have et system, hvor arbejdskraften kan bevæge sig frit rundt, er man nødt til ikke at diskriminere mod andre EU-landes statsborgere. Det er et afsindigt vigtigt udgangspunkt."

EU-chefen understreger, at snyd og misbrug selvfølgelig skal tages alvorligt og bekæmpes. Men man skal passe på ikke at pille ved hele fundamentet i systemet.

"Man skal bevare en proportion i det. Det er selvfølgelig vigtigt at diskutere, hvis der er problemer. Men det er meget vigtigt, at man også dokumenterer omfanget af problemerne, og at man vejer de ulemper, der måtte være, op mod fordelene," siger han og påpeger, at det hidtil ikke er lykkedes at finde eksempler på en sådan systematisk udhuling af de nationale systemer.

Nyt blod til EU-debatten
Manglen på faktuel substans i debatten om EU er en af grundene til, at netop hans afdeling i DI har spillet en stor rolle i arbejdet med at opbygge en ny tænketank, der skal kunne undersøge, om for eksempel vores dagpengesystem bliver oversvømmet, eller SU-systemet bryder sammen under vægten af udenlandske studerende.

Tænketanken EUROPA, som blev lanceret tidligere på måneden, skal ifølge EU-chefen give en saltvandsindsprøjtning til EU-debatten herhjemme.

Anders Ladefoged understreger, at der skal være en god portion armslængde til dem og fagforeningen CO-industri, der er den anden store spiller bag projektet, så det bliver en uafhængig vidensinstitution.

Ikke for eller imod
I kølvandet på lanceringen af tænketanken lød der en vis kritik af, at den udpegede bestyrelse bag tænketanken består af en slags EU-projektets Tordenskjolds soldater, der alle er kendt for at slå på tromme for Europa. Det rører dog ikke Anders Ladefoged. Tværtimod lægger han ikke skjul på, at tænketanken skal bygge på en forudsætning om, at Danmark skal være et aktivt medlem af Unionen.

"Vi har helt tydeligt sagt, at diskussionen om, hvorvidt man skal være med på EU-vognen eller ej, er passé. Den er irrelevant og uinteressant."

"Det er noget, vi har diskuteret i Danmark i 40 år. Og vi er kommet frem til, at det for et lille land i vores situation ikke giver meget mening ikke bare at være fuldgyldigt medlem. Derfor vil vi gerne tage initiativ til en diskussion, der handler om, hvad det er for et EU, man skal have, snarere end om vi skal have det. Det er vi trætte af at diskutere," siger DI's EU-chef.

"Hvis vi bruger for meget krudt på at diskutere for og imod, så mister vi også chancen for at gå i clinch med dem, som måske bare har en anden vision for EU, end vi har. Vi vil gerne bruge kræfterne på at diskutere med dem og på at forsvare det indre marked og frihandel i verden. Det, tror vi, er en bedre investering end at blive ved med en ørkesløs debat om, hvorvidt det er godt for Danmark at være med i EU," siger han.

Nye folk på tinge
2014 bliver et år, hvor det i hvert fald ikke kommer til at skorte på EU-emner at debattere. Posen bliver rystet i Bruxelles, hvor et valg til Europa-Parlamentet og en ny EU-Kommission vil sende nye kræfter til byen. Derfor får Anders Ladefoged travlt med at forsøge at få sine og industriens interesser hørt blandt de nye ansigter i Bruxelles.

"Det handler om at prøve at få lagt nogle spor ud for den kommende Kommission og den kommende parlamentsperiode. Det gør vi blandt andet gennem et sæt nye industripolitiske anbefalinger. Det handler for os om at få forklaret, hvad der er godt for erhvervslivet og konkurrenceevnen over en længere periode," siger han.

Valget til Europa-Parlamentet har hans særlige bevågenhed, ikke mindst fordi det tegner til, at det populistiske og anti-europæiske højre og venstre vil gå betydeligt frem i mange EU-lande og dermed potentielt få en større indflydelse.

"Man kan se på meningsmålingerne, at der er en risiko for, at der bliver valgt en masse mennesker ind, som vil gøre det sværere for Europa-Parlamentet at manøvrere og spille en positiv og konstruktiv rolle i det, som EU nu skal vedtage og bygge op. Derfor er det valg meget vigtigt. Det er vigtigt, at erhvervslivet siger, hvad der er på spil set med deres øjne," siger han.

DI kommer også til at følge nøje med i, hvem der ender på topposterne i de respektive institutioner, men han understreger, at det ikke er op til dem at blande sig i, hvem det skal være.

"Det er vigtigt, at de mennesker, man sætter i spidsen, kan være handlekraftige ledere. Det er kompetencerne, det drejer sig om. Partifarverne må Parlamentet og medlemslandene se på."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Ladefoged

Medlem, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, Fhv. underdirektør, DI
cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00