Debat

Djøf: Sådan skal fremtidens faglige organisationer se ud

DEBAT: Hvis faglige organisationer skal være et relevant fællesskab for fremtidige generationer, er det ikke nok med organisationsændringer, skriver Lisa Herold Ferbing, afgående formand for Djøf.

Fremtidens arbejdsmarked må ikke degenerere til en moderne udgave af fortidens daglejere, skriver Lisa Herold Ferbing.
Fremtidens arbejdsmarked må ikke degenerere til en moderne udgave af fortidens daglejere, skriver Lisa Herold Ferbing.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lisa Herold Ferbing
Afgående formand for Djøf

Den danske fagbevægelse, som vi kender den, blev i høj grad støbt i kamp.

Under Slaget på Fælleden i 1872 flød blodet. Men heldigvis førte det til hovedaftalen og en masse forbedringer på arbejdsmarkedet i de næste halvandet hundrede år.

Spørgsmålet er i dag, om de faglige organisationer er en kolos på lerfødder eller et relevant fællesskab for de kommende generationer, der skal navigere på et arbejdsmarked, der ændrer sig markant.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

FTF og LO søger aktuelt at forny sig ved at lægger kræfterne sammen i håbet om, at det kan standse den medlemsflugt, der desværre har været en del af hverdagen i mange forbund i de sidste mange år.

Et fællesskab, der giver mening
Men organisationsændringer gør det ikke i sig selv. Vi har brug for visionære og levedygtige faglige organisationer. Ikke i opposition til resten af samfundet, men som en uundværlig del af samfundet.

Vi skal se ud over det, man i gamle dage kunne kalde de snævre egeninteresser, fordi vi ser en stor fællesmængde mellem vores medlemmers interesser og samfundets interesser.

Lisa Herold Ferbing
Formand for Djøf

Det forudsætter en legitimitet, som vi kun får via mange medlemmer. Og de vil kun være medlemmer, hvis de er en del af et fællesskab, der giver mening i den enkeltes hverdag.

Tiderne, hvor man nede i kantinen blev påduttet et medlemskab af en tillidsrepræsentant, er forbi.

Vi skal gøre os fortjente til medlemmernes gunst.

Og i al ubeskedenhed tror jeg, at vi i Djøf har fundet en vej til succes, som vi gerne vil dele.

Slut med snævre egeninteresser
I hvert fald har vi i de sidste mange år oplevet en stor medlemsvækst, så vi i dag har mere end 93.000 medlemmer. Vi kan se en stigning i deres tilfredshed – samtidig med at kontingentet har stået stille siden 2009.

Og i de kommende år satser vi på fire temaer, der skal ruste Djøf til fremtiden,

Først og fremmest skal vi i endnu højere grad arbejde med et højere samfundsmæssigt formål, som medlemmerne kan identificere sig med. Vi vil gerne bidrage til at udvikle samfundet og styrke det store fællesskab.

Vi skal se ud over det, man i gamle dage kunne kalde de snævre egeninteresser, fordi vi ser en stor fællesmængde mellem vores medlemmers interesser og samfundets interesser.

Dernæst skal vi aktivt bidrage til arbejdsmarkedets udvikling. Flere og flere bliver deres egen virksomhed, det vi kalder CVR-generationen. Derfor skal vi have nye, relevante ydelser på hylderne, så den enkelte bliver en succes.

Samtidig skal vi sikre, at fremtidens arbejdsmarked ikke degenererer til en moderne udgave af fortidens daglejere. Og endelig skal vi hjælpe til, at vores medlemmer har de rette kompetencer og adgang til at udvikle dem.

Altid til rådighed
For det tredje, og det er helt afgørende vigtigt, skal de faglige organisationer være fremsynede, digitale og løsningsorienterede i mødet med medlemmerne. Vi skal kunne matche forskellige medlemmers forskellige behov. For de forventer en hurtig, individuel og digital adgang, når behovet er der.

Vi kan ikke overbevisende sælge et medlemskab på en indadvendt telefontid mellem klokken 9 og 16. I dag har vi en række velfungerende digitale løsninger, blandt andet en barselsberegner og en lønberegner.

Vi er også den første faglige organisation herhjemme, der gør sig erfaringer med en rådgiverrobot. Vores vision er helt konkret, at Djøf altid skal være til rådighed for medlemmerne, hvad enten de er på arbejde eller slapper af i sofaen.

Involverende og engagerende
For det fjerde skal vi involvere medlemmerne. Tilsammen har de en overflod af viden, energi og engagement, som bare venter på at blive brugt. Det ved vi, fordi medlemmerne står i kø til at blive mentorer. Det ved vi, fordi de altid siger ja, når vi inviterer til workshops om for eksempel politikudvikling.

Fremtidens stærke faglige organisation er den, der involverer og engagerer sine medlemmer.

Vi står i disse år ved en korsvej. Hvis ikke vi står på tæer for medlemmerne, så vælger de os fra. Og så smuldrer fundamentet under kolossen.

Og omvendt, hvis vi anstrenger og omstiller os, så vil de kommende generationer også vælge de faglige organisationer og et værdifuldt fagligt fællesskab.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisa Herold Ferbing

Formand, Dansk IT, selvstændig ledelsesrådgiver, formand, Lån & Spar Invest, Lån & Spar Mixinvest, Gudme Raaschou, bestyrelsesmedlem, cBrain A/S og Investadministration
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), certificeret executive coach

0:000:00