Efter APV-afsløringer: Minister kræver bedre kommunikation fra Arbejdstilsynet

OPSTRAMNING: Beskæftigelsesministeren vender blikket mod Arbejdstilsynet og har bedt dem om at styrke deres eksterne kommunikation. Det sker efter Altingets APV-afsløringer.

<i>Troels Lund Poulsen vil styrke Arbejdstilsynets kommunikation. Det sker efter Altingets historier om civilsamfundsorganisationers brud på arbejdsmiljøloven.</i>&nbsp;Foto:/ritzau/Tariq Mikkel Khan
Troels Lund Poulsen vil styrke Arbejdstilsynets kommunikation. Det sker efter Altingets historier om civilsamfundsorganisationers brud på arbejdsmiljøloven. Foto:/ritzau/Tariq Mikkel KhanFoto: Foto:/ritzau/Tariq Mikkel Khan
Hanan ChemlaliClaus NordahlSimon LesselKatja Beaula

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil have, at Arbejdstilsynet skruer op for deres kommunikation og bliver bedre til at fortælle virksomheder, at de skal lave den lovpligtige arbejdspladsvurdering (APV).

Det sker, efter Altinget i sidste måned kunne afsløre, at Folkeuniversitetet forsømte at lave APV for sine mere end 2.700 løst tilknyttede undervisere.

“Giver dette ministeren anledning til overvejelser om at styrke informationen om APV? Vil ministeren redegøre for, hvordan Arbejdstilsynet håndterer sager, hvor der mangler APV, også for løst ansatte medarbejdere?”

Sådan lød henvendelsen rettet til beskæftigelsesministeren fra Lennart Damsbo-Andersen (S) på beskæftigelsesudvalgets vegne kort før jul. Nu giver ministeren svar.

Beskæftigelsesminister igangsætter handling
I sit svar understreger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, at "alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Det gælder også virksomheder, der helt eller delvist har løst ansatte medarbejdere".

Det tyder dog på, at en lang række organisationer slet ikke er klar over, at det er et lovkrav. Forklaringerne fra organisationerne er mange.

Det kunne Altinget berette før jul i en undersøgelse, der viste, at hver tredje almennyttige organisation, heriblandt Folkeuniversitetet, havde brudt arbejdsmiljøloven i forbindelse med APV’er. Visse organisationer “kendte ikke til det”, “mente ikke det var relevant”, eller “troede de ikke var forpligtet”. 

Det vil beskæftigelsesministeren nu handle på. Han fortæller, at Arbejdstilsynet arbejder på udviklingen af et nyt digitalt APV-værktøj, hvor brugervenlighed og anvendelighed er i fokus. Værktøjet skal overskueliggøre den lovpligtige APV for virksomheder.

“Jeg lægger vægt på, at det skal være let og enkelt for virksomhederne at leve op til kravet om at udarbejde en APV. Jeg har derfor bedt Arbejdstilsynet om at lave en kommunikationsindsats med henblik på at motivere virksomhederne til APV arbejdet, når det nye værktøj er færdigt,” skriver beskæftigelsesministeren i sit svar. 

“Jeg lægger vægt på, at det skal være let og enkelt for virksomhederne at leve op til kravet om at udarbejde en APV."

Troels Lund Poulsen (V)
Beskæftigelsesminister

Arbejdstilsynet oplyser til Altinget, at de er i fuld gang med at arbejde på det nye digitale APV-værktøj og regner med, at det er klar primo 2019. Indtil da henviser de til deres øvrige APV-værktøjer på deres hjemmeside. 

S-politiker tilfreds med svar
Spørgsmålene fra beskæftigelsesudvalget, som ministeren besvarede, blev stillet af Socialdemokratiets arbejdsmiljøordfører Lennart Damsbo-Andersen. Han fortæller til Altinget, at han er tilfreds med svaret og mener også, at kommunikationen fra Arbejdstilsynet skal styrkes.

“Det tyder på, at nogle organisationer tror, at de ikke skal lave APV. Dér handler det om at få dem fortalt, at det skal de rent faktisk,” siger han og fortsætter:

“En ting er, at Arbejdstilsynet går ud på tilsyn og kontrollerer en gang imellem. Men hvis det er en udbredt opfattelse, at man tror, man ikke skal lave en APV, så er det vigtigt, at man får lavet en kampagne, hvor man får fortalt alle, at APV’en er et lovkrav.”

Arbejdstilsynet har tidligere givet udtryk for, at de er presset. Når nu ministeren i sit svar fortæller, at han vil bede dem om at styrke deres kommunikationsindsats, bør der så allokeres flere ressourcer til Arbejdstilsynet for, at der kan komme handling bag det?

“Det kan godt være, at Arbejdstilsynet piver, og det kan være forståeligt, for de er pressede, men det er en opgave, de skal løse. Det må de internt prioritere nogle ressourcer til at gøre det. Det handler om, at få fremstillet noget materiale og informere alle om APV.”

Men på Arbejdstilsynets hjemmeside har de allerede tilgængelig materiale om APV og en række værktøjer?

“Det er fint, at de har oplysninger på deres hjemmeside, men når organisationer fejlagtigt tror, at de ikke skal lave APV’en, så søger de heller ikke den information. Der er Arbejdstilsynet nødt til at være mere udfarende, og det kan gøres på mange måder.”  

Arbejdstilsynet ønsker ikke at udtale sig om, hvordan de skal finde ressourcer til den kommunikationsindsats, beskæftigelsesministeren vil have dem til at lave.

Altinget har siden december dækket historier om brud på arbejdsmiljøloven blandt civilsamfundsorganisationer. Kort før jul kunne beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti fortælle, at også han ville tage sagen om Folkeuniversitetet op i arbejdsmiljøforligskredsen efter nytår.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lennart Damsbo-Andersen

Fhv. MF (S), fhv. formand, Produktionsskoleforeningen
tømrer (Ewald Andersen. 1980)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00