Ekspert: Mere løn motiverer ikke til mere arbejde

ARBEJDSLIV: Regeringens fokus på løn som motivation til at arbejde mere er forfejlet, mener ekspert. S bakker op. V holder fast: "Uomtvisteligt faktum", at lavere marginalskat giver flere arbejdstimer.
Torbjørn Næs Bertelsen

Jeg er stensikker på, at løn- og personalegoder ikke kommer til at gøre den store forskel på, om man vil arbejde mere i fremtiden. På den måde tror jeg, at regeringen er helt galt afmarcheret, når den i så udpræget grad udelukkende kigger på løn som motivationsfaktor.

Anne Marie Pahuus
Lektor i filosofi, Center for Subjektivitetsforskning, Københavns Universitet

"Det skal kunne betale sig at arbejde mere."

Det har befolkningen kunnet høre regeringen gentage ved enhver given lejlighed de sidste mange år. Og med den seneste skatteaftale er skattestigen blevet møbleret godt og grundigt om, så det ifølge regeringen bedre kan betale sig at tage en ekstra time på arbejdet.

Men spørger man lektor i filosofi Anne Marie Pahuus fra Center for Subjetivitetsforskning under Københavns Universitet, som har forsket i arbejdsliv, så har regeringen med skatteaftalen forregnet sig.

Man har nemlig overvurderet effekten af løn som motivationsfaktor. Folk gider simpelthen ikke arbejde mere, alene fordi de får mere i lønposen.

"Jeg er stensikker på, at løn- og personalegoder ikke kommer til at gøre den store forskel på, om man vil arbejde mere i fremtiden. På den måde tror jeg, at regeringen er helt galt afmarcheret, når den i så udpræget grad udelukkende kigger på løn som motivationsfaktor," siger Anne Marie Pahuus.

Hun ser en tendens i befolkningen til, at det ikke nødvendigvis vil blive opfattet som en positiv egenskab, at karrieren fylder meget i ens liv. Derudover mener hun, at flere og flere opfatter det som en kedelig karakteregenskab, hvis man ikke kan skelne mellem arbejde og fritid.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00