Eksperter måber over forslag: Vil tvinge ATP til at investere i Danmark

PENSION: Regeringens iværksætterpanel anbefaler, at ATP i højere grad skal investere pensionsmilliarder i dansk vækst. Forslaget vækker stor undren i både ATP og blandt førende eksperter.

Serieiværksætteren Tommy Ahlers står i spidsen for iværksætterpanelet, som mandag præsenterede sine 13 anbefalinger til regeringen.
Serieiværksætteren Tommy Ahlers står i spidsen for iværksætterpanelet, som mandag præsenterede sine 13 anbefalinger til regeringen.Foto: /ritzau/Lars Krabbe
Søren Elkrog Friis

Er det virkelig en god idé at blande erhvervsstøtte sammen med pensionsordninger? Det vil jeg stærkt råde politikerne til at tænke over to gange

Jørgen Søndergaard
Bestyrelsesformand i ATP
Fakta
ATP
  • Danmarks største pensions- og forsikringsselskab med over fem mio. medlemmer og ca. 2.800 ansatte.
  • Har en formue på 748 mia. kr. 
  • Havde et afkast på 14,7 mia. kr. i 1. halvår 2017.

Kilde: ATP

Der er for lidt risikovillig kapital til at hjælpe nystartede danske virksomheder i gang. Derfor skal Folketinget ændre formålsparagraffen for ATP, så den offentlige pensionsgigant fremover investerer en større del af danskernes pensionskroner i danske virksomheder.

Sådan lyder et af de centrale forslag fra regeringens iværksættepanel, som mandag præsenterede 13 anbefalinger til at skabe en stærkere iværksætterkultur i Danmark.

Men forslaget udløser hovedrysten og massiv kritik fra både ATP og førende økonomiske eksperter.

Dokumentation

Det foreslår Iværksætterpanelet

Udfordring
Skattesystemet favoriserer opsparing i pension og fast ejendom frem for opsparing i aktier. Det har afgørende betydning for, at en meget stor del af danskernes opsparing er placeret hos pensionsselskaberne.

Det er en udfordring for udviklingen af fremtidens danske virksomheder, at danskernes opsparing ikke i tilstrækkelig grad geninvesteres lokalt i danske virksomheder og danske arbejdspladser. De senere års stigende pensionsopsparinger har medført øgede investeringer i udenlandske aktiver, men ikke resulteret i øgede investeringer i danske virksomheder og arbejdspladser – også selv om afkastet i hhv. danske unoterede og noterede virksomheder i de senere år har været på linje med, eller højere end, afkastet af investeringer i tilsvarende udenlandske virksomheder.

Det er en udfordring, som går på tværs af pensionsselskaber, at danskernes opsparing ikke i tilstrækkelig grad geninvesteres i danske virksomheder og arbejdspladser. Løsningsforslaget fokuserer alene på ATP. Det skyldes, at pensionsselskaberne – med ATP som eneste undtagelse – er reguleret af EU-lovgivning, som kun meget vanskeligt kan ændres.

Forslaget:
ATP er alle danskeres pensionsselskab. Det fremgår af loven, at ATP skal investere deres aktiver således, at medlemmernes interesser varetages bedst muligt, og at ATP igennem deres investeringer skal tilstræbe, at værdien af aktiverne opretholdes.

Det foreslås, at ATP’s formål udvides, således at der kommer en forpligtigelse til at fokusere på, at en større del af danskernes opsparing geninvesteres i danske virksomheder og arbejdspladser ved, at:

  • ATP’s formålsparagraf (§ 1) og fondsanbringelsesparagraf (§ 26) tydeliggøres, så det klart fremgår, at varetagelse af ATP’s medlemmers interesser omfatter, at ATP geninvesterer pensionskundernes og dermed danskernes opsparing i danskernes fremtidige virksomheder og arbejdspladser.
  • At der af ATP’s årsrapport skal fremgå en nærmere analyse og opgørelse over ATP’s direkte og indirekte investeringer i danske virksomheder, f.eks. fordelt på noterede/unoterede aktier og sektorer. Danskerne skal kunne se, hvordan deres opsparing geninvesteres i det samfund, de selv og fremtidige generationer lever og arbejder i.

Effekt og målgruppe:
Ved at ændre sin formåls- og fondsanbringelsesparagraf kan ATP ”gå forrest” i forhold til at få aktiveret danskernes pensionsopsparinger til gavn for vækst og udvikling i Danmark. Samtidig vil forslaget betyde, at ATP aktivt kan bidrage til, at der opbygges flere kompetencer i seed- og venturesegmentet i Danmark.

Forslaget forventes at have positiv effekt på væksten i samfundet, fordi det bidrager til at afhjælpe underudbuddet af risikovillig kapital til nye virksomheder.

Læs mere om iværksætterpanelets anbefalinger her


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00